300 πυροσβεστες απο ολη την Ελλαδα, με βαρδιες επιχειρουν στην πυρκαγια του Παπικιου

Νίκος Τσαλικίδης: «Δεν εφησυχάζει κανείς μας∙ είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους»

Οντέρ Μουμίν: «Έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα»

Για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου η φωτιά στο Παπίκιο Όρος μίλησαν στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν.  

Ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε αρχικά πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και δεν είναι μια απλή περίπτωση πυρκαγιάς όπως αρχικά φαινόταν να είναι. Κυρίως λόγω του ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο. Δεν υπάρχει πρόσβαση, δεν υπάρχουν δρόμοι που θα διευκολύνουν την δράση των πεζοπόρων τμημάτων. Αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα. Επίσης επειδή, παρήλθε η αντιπυρική περίοδος, δεν υπήρχαν και τα κατάλληλα εναέρια μέσα».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 άτομα πυροσβεστική δύναμη και λειτουργούν με βάρδιες. Αυτή τη στιγμή στο σημείο είναι πάνω από 160 άτομα. Παράλληλα συμμετέχουν και κάποιοι εθελοντές. Ταυτόχρονα γίνονται ρίψεις από 3 καναντέρ, και αναμένεται επιπλέον δύναμη. Επίσης στην προσπάθεια συμμετέχει και ο Στρατός, με ειδικές μονάδες που ειδικεύονται στην πυρόσβεση.

«Δεν εφησυχάζει κανείς μας. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική και με τον Περιφερειακό Διοικητή και με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής» τόνισε ο Αντιπεριφέρειάρχης για να επαναλάβει πως «το ανάγλυφο δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν ένα μέρος της φωτιάς που βρίσκεται σε χαράδρα, και οι ρίψεις με τα εναέρια μέσα φτάνουν μέχρι ένα σημείο».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως με προωθητήρες και μηχανικά μέσα δημιουργήθηκαν όπου δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και εκεί που υπήρχαν ενισχύθηκαν. Ταυτόχρονα πεζοπόρες μονάδες επιτηρούν μη φύγει από τη χαράδρα η φωτιά και ξεφύγει στο δάσος, που είναι και το πιο σημαντικό, τόσο δυτικά όσο και ανατολικά.

Επικοινωνία με τον Νομάρχη Κίρτζαλη

Σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη υπήρξε επικοινωνία και με τη βουλγαρική πλευρά, τον νομάρχη του Κίρτζαλη συγκεκριμένα, ο οποίος έκανε έκκληση να μην ξεφύγει η φωτιά και στα βόρειο, διότι «το ζήτημα της βουλγαρικής πλευράς είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου οδικό δίκτυο στο σημείο, επίσης υπάρχει άλλη είδους βλάστηση, ενώ υπάρχουν και οικισμοί πολύ κοντά. Οπότε αν ξεφύγει η φωτιά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται εναέριες ρίψεις και στην κορυφογραμμή των συνόρων ώστε να αποτραπεί η επέκτασή της.

«Δεν ποντάρει κανείς στο ότι θα βρέξει για να σβήσει η φωτιά»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης θέλησε να τοποθετηθεί και για το αν η κατάσβεση της πυρκαγιάς εξαρτάται από την εκδήλωση βροχόπτωσης, ξεκαθαρίζοντας πως «όλη η επιχείρηση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά την κατάσταση και τις υφιστάμενες δυνάμεις και επιχειρησιακές ικανότητες που υπάρχουν. Δεν ποντάρει κανείς στο ότι θα βρέξει για να σβήσει η φωτιά. Φυσικά και όλοι το ευχόμαστε, αλλά η επιχείρηση που έχει στηθεί δεν εξαρτάται από αυτό».

«Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοί»

Κλείνοντας χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία και αγανάκτηση του κόσμου, εκμυστηρευόμενος πως «τα ίδια συναισθήματα έχουμε και εμείς» για να επισημαίνει ωστόσο πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να απαξιώσουμε το έργο της πυροσβεστικής».

«Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοί και πιστεύω στο τέλος θα πάνε όλα καλά» τόνισε και συμπλήρωσε: «από την πρώτη στιγμή είχαμε ενημερωθεί και για την κατάσταση και τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Το ότι δεν έγινε κάποια ανακοίνωση δεν σημαίνει ότι υπήρξε ολιγωρία. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Οντέρ Μουμίν: «Έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα»

Τη δική του ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τη φωτιά στο Παπίκιο, μοιράστηκε με τους ακροατές του Ράδιο Παρατηρητής και ο δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν.

«Πάμε πολύ καλύτερα» εκτίμησε ο ίδιος εξηγώντας πως «αυτή τη στιγμή επιχειρούν 170 με 180 πυροσβέστες και άλλοι 40 με 50 εθελοντές. Έρπουσα είναι η φωτιά ακόμη. Έχει κάψει 11.000 στρέμματα δάσους, όχι όμως δένδρα, και άλλα 3.000 στρέμματα περίπου από τη μεριά της Βουλγαρίας. Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η πυρκαγιά εμφανίζει μια επικινδυνότητα περισσότερο από την πλευρά της Βουλγαρίας».

Ο κ. Μουμίν ενημέρωσε πως «χθες επιχείρησαν εκτός από τα δύο Presenter, τα δύο Canadair και ένα Chinook ελικόπτερο που είχαμε από τις προηγούμενες μέρες, άλλα τέσσερα Canadair και σήμερα επιχειρούν  τρία Canadair στη φωτιά και αναμένεται ενίσχυση από εναέρια μέσα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο οποίος συντονίζει, και με τον κ. Λάμπρου τον Υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος και ελπίζω σύντομα ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα με επιμονή και υπομονή».

Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς «δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, δεν καίγεται δάσος με την έννοια ότι χάνουμε από τα δέντρα, από τη βλάστηση. Έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Η εικόνα δεν είναι η χθεσινή που βλέπαμε να καίει το βουνό ή να κατεβαίνουν στάχτες ή να υπάρχει μια επικινδυνότητα. Μπορώ να πω ότι έχουμε επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση που ήταν κατά τις πρώτες δέκα μέρες περίπου».

Επιχειρησιακά υπήρχε εικόνα στην Αθήνα, πολιτικά όχι

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο ήταν ενήμερη για την κατάσταση η ηγεσία των εμπλεκομένων υπουργείων στην Αθήνα ο κ. Μουμίν σημείωσε πως «οι αποφάσεις πάντα είναι πολιτικές σε αυτές τις περιπτώσεις. Πάντα ο πολιτικός έχει την ευθύνη και αυτός συντονίζει. Επιχειρησιακά σε επίπεδο πυροσβεστικού σώματος, υπήρχε εικόνα. Και εγώ είχα εικόνα κάθε μέρα από τον Ταξίαρχο Κούκουρα τον περιφερειακό διοικητή που μιλούσαμε. Όταν μια φωτιά είναι έρπουσα και είναι σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο περαιτέρω, δεν μπορούσα κι εγώ από τη μεριά μου να παρέμβω και να επικοινωνήσω με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ή τον Γενικό Γραμματέα».

Γι’ αυτό τον λόγο συμπλήρωσε «δεν είχαν ενημέρωση, ούτε υπήρχε παρέμβαση, ούτε υπήρχε η ελάχιστη ενημέρωση τοπικά προς την Αθήνα. Δεν μπορώ να πω όμως όσον αφορά τα σώματα, το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κλπ».

«Μέχρι να ενημερώσω εγώ τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, πολιτικά, ως ο κατά τόπο αρμόδιος δήμαρχος, και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, δεν είχαν αντιληφθεί, δεν τους είχε μεταφερθεί σωστά η σοβαρότητα της κατάστασης» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.