30 συμμετεχοντες απο 9 χωρες στο Winter ELSA Law School της Κομοτηνης

Οι νέοι νομικοί επικεντρώθηκαν στο προσφυγικό και μεταναστευτικό δίκαιο

Για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια η ELSA Komotini διοργανώνει μια από τις σημαντικότερες ακαδημαϊκές δράσεις του οργανισμού. Ο λόγος για το χειμερινό νομικό σχολείο, Winter ELSA Law School που λαμβάνει χώρα στην Κομοτηνή με τη δυναμική στήριξη του Πανεπιστημίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου.
 
Το νομικό σχολειό συνδιοργανώνεται με το εργαστήριο μελέτης διεθνών σπουδών και διεθνών σχέσεων της Νομικής Σχολής ΔΠΘ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακαδημαϊκή ποιότητα και η επιστημονική επάρκεια του συνεδρίου έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τόσο στο επιστημονικούς συνεργάτες όσο και στους υποστηρικτές, υπό την αιγίδα των οποίων, λαμβάνει χωρά η δράση.
 
Συγκεκριμένα η δράση βρίσκεται υπό την αιγίδα και υποστήριξη: του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος), του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. 

«Οι δράσεις περιλαμβάνουν 35 ώρες ακαδημαϊκού προγράμματος από εξέχουσες προσωπικότητες, φορείς και καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού» 

Όπως μάλιστα πληροφόρησαν ο κ. Νίκος Γκαρούτσος, πρόεδρος ELSA Komotini και η κ. Ναταλία Ταρουδάκη, αντιπρόεδρος συνεδρίων και σεμιναρίων και επικεφαλής οργανωτικής επιτροπής του Winter School «οι εργασίες του Σχολείου, που επικεντρώνονται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό δίκαιο, είναι στην αγγλική γλώσσα, καθώς τις παρακολουθούν 30 συμμετέχοντες , ασκούμενοι και νέοι νομικοί από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Τουρκία και την Τσεχία.
 

Οι δράσεις περιλαμβάνουν 35 ώρες ακαδημαϊκού προγράμματος από εξέχουσες προσωπικότητες, φορείς και καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού με στόχο να φέρουν τον νέο νομικό πιο κοντά στην επιστήμη ενώ επιπλέον πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία επίσκεψη στο κέντρο πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης στο φυλάκιο Έβρου». 

Τις διαφορές ανάμεσα στους όρους «μετανάστης» και «πρόσφυγας» ανέφερε η Παναγιώτα Μυλωνά 

Κάνοντας λόγο για τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες η κ. Παναγιώτα Μυλωνά, Legal Aid Officer, Danish Refugee Council πραγματοποίησε ομιλία στις 12 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Winter School. Η ίδια μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις διαφορές ανάμεσα στους όρους «μετανάστης» και «πρόσφυγας» ξεκαθαρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να μην συγχέονται. 

Η συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης 

Στο περιθώριο των εργασιών του Winter School οι νέοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Νίκο Τσαλικίδη. Μαζί συζήτησαν για διάφορα επίκαιρα ζητήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις με την ίδρυση 4ης Σχολής Νομικής στην Πάτρα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την πόλη της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.