30 χρονια ΕΜΕ Ροδοπης με ενα «ονειρο που εγινε πραγματικοτητα»

Περισσότερες από 100 οι εγγραφές στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Τα Μαθηματικά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα του Συνεδρίου Διδασκαλίας Μαθηματικών, με θέμα «Τα Μαθηματικά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου στο χώρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Τη διοργάνωση ανέλαβε το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η εξοικείωση των ενδιαφερόμενων με το χώρο των Μαθηματικών, καθώς και η εύρεση απαντήσεων σε τυχόν απορίες που μπορεί να προκύψουν από την διδασκαλία ή την ερεύνα του αντικειμένου.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η εκδήλωση οργανώθηκε υπό την αιγίδα του ανανεωμένου Προεδρείου της Ε.Μ.Ε., το οποίο αποτελείται από νέα, δραστήρια άτομα με όραμα, που είναι ικανά και πρόθυμα να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα, δίνοντας νέα πνοή στην Εταιρεία αλλά και σε όσους αγαπούν την ενασχόληση με τα Μαθηματικά, ενώ ένα εκ των πιο αισιόδοξων μηνυμάτων του συνεδρίου, για το μέλλον της επιστήμης των μαθηματικών στην Ροδόπη, αποτέλεσε και η βράβευση των επιτυχόντων μαθητών των διαγωνισμών της ελληνικής μαθηματικής εταιρείας στο κλείσιμο του συνεδρίου. 

Νίκος Νικολαΐδης «Το συνέδριο ένα άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα» 

Για ένα «άπιαστο όνειρο» το οποίο έγινε πραγματικότητα έκανε λόγο στις απολογιστικές του δηλώσεις, μετά το κλείσιμο του συνεδρίου ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Νίκος Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας πως επρόκειτο για ένα μεγάλο ρίσκο, ως προς το υψηλό ερευνητικό και επιστημονικό επίπεδο μίας τέτοιας διοργάνωσης, το οποίο ωστόσο στέφθηκε από επιτυχία. 
 

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντονίσεις και να οργανώσεις μια εκδήλωση όπως αυτή και ταυτόχρονα να έχεις ομαλή ροή μαζί με ένα αξιόλογο προϊόν ως αποτέλεσμα, ώστε να ενεργοποιήσει την κριτική σκέψη, τη μαθηματική παιδεία και τη διδασκαλία» σημείωσε ο ίδιος  υπογραμμίζοντας πως οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 100, όπως αντίστοιχα και η συμμετοχή του κόσμου καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου.
 
Ευχαρίστησε  το σύνολο των φορέων αλλά και τον συντελεστών του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας τον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διάλογο αλλά και τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν σε ερευνητικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των δύο στρογγυλών τραπεζιών που έλαβαν χώρα στο συνέδριο,  ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει το σύνολο των προηγούμενων διοικήσεων, του Παραρτήματος, τα μέλη των οποίων όπως επεσήμανε «έχουν αφήσει ένα καταπληκτικό έργο, το οποίο ευελπιστούμε, τουλάχιστον, να φτάσουμε στο μέλλον». 

«Η ηλικία δεν έχει σημασία, αλλά η όρεξη, το μεράκι και ο εθελοντισμός» 

Ερωτηθείς σχετικά για τη νέα διοίκηση του Παραρτήματος ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε πως «η ηλικία δεν έχει σημασία, αλλά η όρεξη, το μεράκι και ο εθελοντισμός». «Θέλουμε όποιος έχει ανησυχία, όποιος ψάχνει κάτι περισσότερο στα μαθηματικά στην εκπαίδευση, στην διδασκαλία, στην έρευνα να απευθυνθεί σε μας» σημείωσε για να επισημάνει πως « τα μαθηματικά δεν περιορίζονται μόνο στη διδασκαλία είτε στην Πρωτοβάθμια είτε στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν πάρα πολλές διόδους. Προσκαλούμε όσους θέλουνε να συμμετέχουν να στηρίξουν το έργο μας».
 
Κλείνοντας  ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ροδόπης της ΕΜΕ αναφέρθηκε στην πλειάδα προτάσεων που κατατέθηκαν για μελλοντικές διοργανώσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η επεξεργασία των οποίων θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση και των τυπικών εργασιών που απομένουν, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις και ελπίδες για το μέλλον και την πορεία της Εταιρείας. 

Αναστάσιος Ψαθάς «Ασχοληθήκαμε με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, επειδή αγαπάμε το επάγγελμά μας» 

Τα λεγόμενα του κ. Νικολαΐδη για την ενασχόληση των νέων με το παράρτημα επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του κ. Αναστάσιος Ψαθάς.  «Ασχοληθήκαμε με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, επειδή αγαπάμε, καταρχάς, το επάγγελμα του μαθηματικού» ανέφερε ο ίδιος για να επισημάνει πως βασικός στόχος της όλης διοργάνωσης ήταν «να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουν αναλάβει άτομα τα οποία ενδιαφέρονται, νέο αίμα, που είμαστε διατεθειμένοι να τρέξουμε,  να ασχοληθούμε και να αφιερώσουμε χρόνο στην επιστήμη μας μέσω της ΕΜΕ».
 

Τέλος ο ταμίας του Παραρτήματος κ. Θοδωρής Καρκατσέλης στάθηκε στη συμμετοχή τόσο επιστημόνων του κλάδου, από την Ροδόπη αλλά και έξω από τα όρια αυτής, για να ευχηθεί αντίστοιχη και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στις μελλοντικές διοργανώσεις του Παραρτήματος.          
 

Το σύνολο των βραβευθέντων μαθητών έχει ως εξής: 

Για τον διαγωνισμό «Καραθεοδωρή»:
• Αποστολίδης Δημήτρης – 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Μεχμέτ Χατζή Μουσταφά – 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Παπασάββα Μαρία – 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Τερλεμές Σπύρος – 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Τσολακίδη Φαίδρα-Μαρία – 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

Για τον διαγωνισμό «Θαλή» βραβεύτηκαν οι:
• Αφεντουλίδου Μαρία – Β’ Γυμνασίου – 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Ηλιόπουλος Δημήτριος – Β’ Γυμνασίου – 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Θεοφιλόπουλος Φίλιππος – Β’ Γυμνασίου – 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Πάντσιος Κωνσταντίνος – Β’ Γυμνασίου – 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Πελτέκης Νικόλαος – Β’ Γυμνασίου – 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Κουκόπουλος Νικόλαος – Γ’ Γυμνασίου – 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Λίτσου Εριφύλης – Γ’ Γυμνασίου – 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Περρής Ανδρέας – Γ’ Γυμνασίου – 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Ράπτης Αναστάσιος – Γ’ Γυμνασίου – Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής
• Ανέστη Γεωργία – Α’ Λυκείου – Μουσικό Λύκειο Κομοτηνής
• Αφεντουλίδης Αφεντούλης – Α’ Λυκείου – 2ο Λύκειο Κομοτηνής
• Ζάχου Γεωργία – Α’ Λυκείου – Μουσικό Λύκειο Κομοτηνής
• Ισμαήλ Αχμέτ – Α’ Λυκείου – 1ο Λύκειο Κομοτηνής
• Οργιανέλης Ηλίας – Α’ Λυκείου – 2ο Λύκειο Κομοτηνής
• Καλλιγάς Νικόλαος – Β’ Λυκείου – 1ο Λύκειο Κομοτηνής
• Μπαλίδης Στυλιανός – Γ’ Λυκείου – 1ο Λύκειο Κομοτηνής
• Ψαθάς Αλέξανδρος – Γ’ Λυκείου – 1ο Λύκειο Κομοτηνής

Για τον διαγωνισμό «Ευκλείδης» και τον τοπικό διαγωνισμό «Βίων» οι:
•Μαρία-Φαίδρα Τσολακίδη – Α’ Γυμνασίου – 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
•Δημήτρης Ηλιόπουλος Δημήτρης Ηλιόπουλος – Β’ Γυμνασίου – 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, ο οποίος εξασφάλισε την πρόκριση του στην Τρίτη φάση του διαγωνισμού της Ε.Μ.Ε., την 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης»

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.