3 θετικα δειγματα του ιου του Δυτικου Νειλου στην ΑΜΘ το 2018

Συνολικά 13 δείγματα έχουν σταλεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ φέτος από την ΑΜΘ, δύο από τη Ροδόπη

Συνολικά 13 δείγματα από την ΑΜΘ έχουν αποσταλεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ για έλεγχο σχετικά με προσβολή από τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2018, από τα οποία τα 3 ήταν θετικά, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας και παρουσίασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος σε απάντηση επερώτησης του επικεφαλής της παράταξης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτη Καραλίδη.
 
Στην επερώτησή του ο κ. Καραλίδηςσημείωσε πως είχαν ζητήσει με προηγούμενη ερώτησή τους πόσα δείγματα είχαν σταλεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου, και ζήτησε ξανά να μάθει τον αριθμό των δειγμάτων που έχουν σταλεί κατά περιφερειακή ενότητα από το Μάιο μέχρι και σήμερα για το 2018, και τι έχει γίνει το ίδιο διάστημα το 2017.
 
Επίσημα από το ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρξε θάνατος στην Κομοτηνή στον οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο ιός, ενώ στην περιοχή των Φερών έχει διαπιστωθεί κρούσμα ελονοσίας, για αυτό ζήτησε να μάθει που βρίσκονται οι έλεγχοι και αν γίνονται στη σωστή τους διάσταση. 

Τρία θετικά δείγματα το 2018 

Με την διαπίστωση πως θα έπρεπε ο κ. Καραλίδης, έχοντας ασκήσει διοίκηση, να γνωρίζει πως η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται με την αποστολή δειγμάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά την ευθύνη έχουν τα νοσοκομεία όταν εντοπίσουν περιστατικό αλλά και οι θεράποντες ιατροί, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος.
 
Παρόλο όμως που αυτήη ενημέρωση δεν περνά από την Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας κ. Λουκά Γεωργίου να συγκεντρώσει τα στοιχεία, για τα δύο έτη.
 
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2017 στάλθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 20 δείγματα από την Περιφέρεια ΑΜΘ, 4 δείγματα από την Καβάλα, 5 δείγματα από τη Ροδόπη, 5 δείγματα από την Ξάνθη, 6 δείγματα από τον Έβρο και κανένα από τη Δράμα.
 
Από αυτά τα δείγματα κανένα δεν ήταν θετικό.
 
Για το 2018 στάλθηκαν συνολικά 13 δείγματα από την ΑΜΘ, 1δείγμα από την Καβάλα, 2 δείγματα από τη Ροδόπη, 5 δείγματα από την Ξάνθη, 4 δείγματα από τον Έβρο και ένα από τη Δράμα, από τα οποία υπήρξαν τρία θετικά δείγματα για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
 
Σημειώθηκε δε πως σε όλη τη χώρα έχουν υπάρξει 151 δείγματα και έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι, όταν στην περιοχή μας έχει καταγραφεί ένας, που προσωπική εκτίμηση του κ. Γεωργίου είναι ότι το κρούσμα ήταν ψευδώς θετικό, παρόλο που δεν μπόρεσε να επεκταθεί λόγω του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Ξανά καβγάς για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 

Η συζήτηση του θέματος πάντως αποτέλεσε ευκαιρία να συνεχίσει η αντιπαράθεση που είχε ξεκινήσει στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, με τον κ. Μέτιο να σημειώνει πως υπήρξαν μια σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων, κατηγορώντας τον κ. Καραλίδη πως οι καταγγελίες του είχαν ξεπεράσει κάθε όριο, και είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει η μήνυση για το θέμα.
 
«Αντί να γίνεται κριτική γιατί δεν πήραμε περισσότερα ελικόπτερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, γίνεται γιατί δεν πήραμε λιγότερα, επειδή έτσι βόλευε κάποιον επιχειρηματία» υπογράμμισε ο κ. Μέτιος, αφήνοντας ευθείες αιχμές προς τον κ. Καραλίδη ο οποίος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, μπροστά στην υγεία των πολιτών, δεν διστάζει σε τίποτα με μόνο γνώμονα πώς θα έχει πολιτικά οφέλη.
 
Τόνισε δε πως η προσπάθεια για την καταπολέμηση κουνουπιών είναι συνεχής και συνεχώς βελτιώνεται.
 
Αντιδρώντας ο κ. Καραλίδης σημείωσε πως άποψή τους ήταν να αυξηθούν τα ελικόπτερα, και ότι δεν εμπλέκονται στο θέμα της μήνυσης που έχει γίνει για το θέμα του διαγωνισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.