3η θεση για τους e-Aιμοδοτες στον Ευρωπαικο Διαγωνισμο Νεων Επιστημονων

«Βλέψεις» για «επέκτασή» της εφαρμογής και στο εξωτερικό

Την 3η θέση κατέκτησαν οι e-Αιμοδότες στον 33ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022 (EUCYS2022) που πραγματοποιήθηκε στο Λάιντεν (Leiden) της Ολλανδίας από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Στον διαγωνισμό παρουσιάστηκαν 85 διαφορετικά projects από 132 νέους επιστήμονες, 14 έως 20 ετών από 33 χώρες, με την «Θρακιώτικη» πρωτοβουλία να διακρίνεται, επιστρέφοντας μάλιστα την Ελλάδα, στις πρώτες θέσεις του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων μετά από 26 χρόνια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Νέους Επιστήμονες θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1989 για να ενθαρρύνει τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ νέων επιστημόνων και να τους δώσει την ευκαιρία να καθοδηγηθούν από μερικούς από τους πιο διακεκριμένους ερευνητές της Ευρώπης.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης & Νεολαίας για την ευκαιρία που μας έδωσε μέσω της πρόκρισης μας στον Εθνικό Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων 2022 καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής αποστολής, Αικατερίνη Βουρδάνου, Αλίκη Ράγκου, Κωνσταντίνο Μαζαράκη και Δημήτρη Δελιακίδη για την υποστήριξη τους και για τις υπέροχες στιγμές που ζήσαμε μαζί!» αναφέρουν σε μήνυμά τους οι e-Αιμοδότες.

Λέανδρος Κουρτίδης: «Η διάκριση αυτή δείγμα της εξέλιξης που επιθυμούμε για την ομάδα»

Άρτι αφιχθείς από την Ολλανδία το πρωί της Δευτέρας μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Λέανδρος Κουρτίδης ο οποίος μοιράστηκε με τους ακροατές την συγκίνηση του συνόλου των συντελεστών των e-αιμοδοτών για την διάκριση.

Όπως εξήγησε η διάκριση αυτή δεν ήταν αναμενόμενη για τα μέλη της ομάδας, περιγράφοντας και το κλίμα της διοργάνωσης που ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου δίνοντας την ευκαιρία τόσο στην ελληνική συμμετοχή όσο και στο σύνολο των υπολοίπων projects να παρουσιαστούν ενώπιον της κριτικής επιτροπής αλλά και νέων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, μαθητών και μαθητριών σχολείων που επισκέφθηκαν τον χώρο του διαγωνισμού.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι e-αιμοδότες κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον» σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως «φυσικά και αποτελεί δείγμα της εξέλιξης που επιθυμούμε για την ομάδα».

Έκανε μάλιστα γνωστό πως βασικό επιστέγασμα της συμμετοχής τους ήταν και η αλλαγή της πεποίθησης που διατηρούσαν έως σήμερα πως η αιμοδοσία στο εξωτερικό είναι πιο διευρυμένη και οργανωμένη γεγονός, που μέσα από τις συζητήσεις τόσο με τους επισκέπτες όσο και με τους κριτές του διαγωνισμού, διαψεύστηκε.

Υπό το πρίσμα αυτό όπως τόνισε ο ίδιος βασικός στόχος της όλης πρωτοβουλίας είναι και η «επέκτασή» της και εκτός ελληνικών ορίων, ώστε να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν το μήνυμα της αιμοδοσίας και αλλού. «Η διάκριση αυτή θα μας βοηθήσει να βγούμε στο εξωτερικό και να βοηθήσουμε και άλλες ζωές» ανέφερε ο κ.Κουρτίδης χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «η ζωή καλώς ή κακώς δεν αγοράζεται, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την υποστηρίζουμε και να βοηθάμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.