2ο Γυμνασιο Κομοτηνης και Λανιτειο Γυμνασιο Λεμεσου

24 χρόνια μαζί και για πάντα

Τη δική του αποτύπωση από την επίσκεψη του Λανίτειου  Γυμνασίου Λεμεσού καταγράφει η διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής σε σχετικό της μήνυμα. Η διεύθυνση του σχολείου καταγράφει τις εμπειρίες που έζησαν από κοινού οι μαθητές της Κομοτηνής και της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας πως όχι μόνο «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» αλλά θα συνεχίζει και για πολλά ακόμη, όπως αποδεικνύει η συγκίνηση που αισθάνθηκαν οι συμμετέχοντες των δύο σχολείων τη διάρκεια του αποχωρισμού.
 
Αναλυτικά η καταγραφή του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής για τα όσα έγιναν κατά την επίσκεψη του Λανίτειου Γυμνασίου Λεμεσού έχει ως εξής:
 

«Ήταν Απρίλης του 1994, όταν, μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας, το σχολείο μας άνοιξε την αγκαλιά του και υποδέχθηκε για πρώτη φορά αντιπροσωπεία μαθητών καθηγητών και γονέων από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού. Από τότε μέχρι τώρα, 24 χρόνια μετά, τα δύο σχολεία διατηρούν, συντηρούν και ενισχύουν τις αδελφικές τους σχέσεις ανταλλάσσοντας επισκέψεις κάθε χρόνο, μία στην Κομοτηνή και μία στη Λεμεσό.
 
Φέτος ήταν η δική μας σειρά να φιλοξενήσουμε τα μακρινά αδέλφια μας. Από τις 13 μέχρι τις 18 Ιουνίου, λοιπόν, φιλοξενήσαμε στο σχολείο και την πόλη μας την Κυπριακή αντιπροσωπεία. Η υποδοχή που έγινε αργά το μεσημέρι στο χώρο του σχολείου, ήταν πολύ θερμή και συγκινητική.
 

Οι φιλοξενούμενοί μας τις επόμενες μέρες ξεναγήθηκαν σε σημαντικά σημεία αρχαιολογικού, ιστορικού και φυσικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής και ενημερώθηκαν από τους κατά τόπους υπεύθυνους, τους οποίους και ευχαριστούμε πάρα πολύ. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Οχυρό Νυμφαίας, όπου κατέθεσαν και στεφάνι, και στο Φυλάκιο Γέφυρας Κήπων, στο Δάσος της Δαδιάς, όπου παρατήρησαν τα αρπακτικά, στο Αυξέντιο Ξάνθης, που επισκέφθηκαν το Μουσείο Γρηγόρη Αυξεντίου και ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη του χώρου, αλλά και στο Πόρτο Λάγος, που επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου και την εκκλησία της Παναγίας. Περπάτησαν στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης αλλά και στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί. Διασκέδασαν με τις εναλλακτικές δραστηριότητες στο Νέστο. Είχαν, όμως, και επίσημες συναντήσεις, αφού όλη την αντιπροσωπεία μαζί με τους μαθητές του σχολείου μας τους δέχθηκαν και τους δεξιώθηκαν ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γκαράνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, ο οποίος τους παρέθεσε και γεύμα.
 

Όπως, όμως, όλα τα ωραία έτσι και αυτές οι έξι μέρες έφτασαν πολύ γρήγορα στο τέλος τους. Η αρχή των δακρύων ξεκίνησε από το αποχαιρετιστήριο δείπνο, όπου σύμφωνα και με το αρχαίο ελληνικό έθιμο περί φιλοξενίας ανταλλάχθηκαν δώρα από το ένα σχολείο προς το άλλο. Δόθηκαν υποσχέσεις για συνέχιση της αδελφοποίησης και νιώσαμε ικανοποιημένοι που βάλαμε και φέτος το λιθαράκι μας, για να υψωθεί ακόμα πιο ψηλά ο πύργος των αδελφικών μας σχέσεων.
 
Στις 18 Ιουνίου οι φιλοξενούμενοί μας αποχώρησαν μέσα από εναγκαλισμούς, δάκρυα, ευχές, ευχαριστίες και υποσχέσεις για γρήγορο ξανασμίξιμο. Έφυγαν παίρνοντας μαζί τους στο νότιο άκρο του ελληνισμού αξέχαστες εικόνες και εμπειρίες από την παραμονή τους στο βορρά της Ελλάδας.
 
Ήταν έξι μέρες αξέχαστες και θεωρούμε ότι οι πρωτεργάτες της αδελφοποίησης, που μας επισκέφθηκαν με την αντιπροσωπεία νιώθουν περήφανοι για το έργο τους και τη συνέχειά του.
 

Είναι καλό να τονίσουμε ότι όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες κατά την εξαήμερη παραμονή των φίλων μας από την Κύπρο στην περιοχή μας υλοποιήθηκαν με τις συνδυασμένες προσπάθειες της ομάδας φιλοξενίας των καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Η συμβολή, η συνδρομή και η προσφορά τους σε όλα τα επίπεδα ήταν καθοριστική για την επίτευξη του στόχου μας.
 
Εμείς από τη μεριά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους επίσημους φορείς και όλους τους ιδιώτες που μας βοήθησαν και συνετέλεσαν με οποιοδήποτε τρόπο στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.