Ο Βασιλης Λουρμπας νεος προεδρος του Ιατρικου Συλλογου Ροδοπης

Επιστρέφει σε γνώριμη για τον ίδιο θέση σε καιρούς «αναταραχών» λόγω του «Νομοσχεδίου Γκάγκα»

Κάθετα αντίθετος με το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου ο ιατρικός κόσμος της Ροδόπης σύμφωνα με τον ίδιο

Ο καρδιολόγος Βασίλης Λούρμπας είναι ο νέος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, μετά και τις αρχαιρεσίες για την συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου που έλαβαν χώρα την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου , μετά και την επικύρωση των αποτελεσμάτων από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης το νέο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου συγκροτήθηκε σε Σώμα με τον κ.Λούρμπα να αναλαμβάνει την θέση του προέδρου, έναντι του μέχρι πρότινος Προέδρου κ.Κωνσταντίνου Χαριτόπουλου, αλλά κα της πρώτης σε ψήφους στην εκλογική διαδικασία που προηγήθηκε κ.Βούλας Ελευθεριάδου.

Την θέση του Αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο κ.Μουσταφά Φερχάτ, την θέση του Γενικού Γραμματέα ο κ.Δημήτριος Γυμνόπουλος και την θέση του Ταμία ο κ.Μεμέτ Ντιντσέρ, ενώ το συμβούλιο συμπληρώνουν ως μέλη οι κ.κ. Βούλα Ελευθεριάδου, Δημήτριος Θεμελίδης, Αγλαϊα Κωστάκη,  Σταύρος Λεοντίδης, Μεσούτ Μεμέτ, Χρήστος Ντιάκαλης και Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος.

Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού δημιουργεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Στις πρώτες του δηλώσεις στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» υπό την ιδιότητα του προέδρου ο κ. Λούρμπας μίλησε για «γνώριμα λημέρια» στα οποία ωστόσο έχουν προστεθεί σωρεία προβλημάτων που χρήζουν διευθέτησης.

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, γνωστό ως «Νομοσχέδιο Γκάγκα» ρύθμιση του οποίου προβλέπει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου, επισημαίνοντας την κάθετη αντίδραση του ιατρικού συλλόγου καθώς δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κατά του νομοσχεδίου τάσσονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι δια της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος εξέφρασαν ήδη την διαφωνία τους διοργανώνοντας την Δευτέρα παναττική στάση εργασίας με αίτημα να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «βάζει ταφόπλακα στη δωρεάν υγεία».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά απορρίπτει συνολικά το εν λόγω νομοσχέδιο τονίζοντας μεταξύ άλλων πως περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών.

«Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει ασθενείς να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας. Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς» αναφέρουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ.Λούρμπας επεσήμανε πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα έπρεπε να αυξήσουν τις προσλήψεις των γιατρών ώστε να μην υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής αλλά και να προβεί σε μισθολογικές αυξήσεις ώστε να κάνουν το δημόσιο σύστημα υγεία «θελκτικό» για τους γιατρούς.

Βιαστική κίνηση ο προσωπικός γιατρός

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία δύσκολη εποχή και για τον ιατρικό κλάδο αναφερόμενος και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού κάνοντας λόγο για «βιαστική κίνηση» από πλευράς του Υπουργείου που δεν ευόδωσε και δεν θα «καρποφορήσει», εξηγώντας πως στην ουσία μετατρέπει τους γιατρούς σε πλήρους και αποκλειστικής παραχώρησης. «Με 30 ραντεβού την ημέρα, των 15 λεπτών έκαστος πέραν του ότι δεν προλαβαίνεις σε τόσο χρόνο ούτε καλημέρα να πεις με τον ασθενή πολύ δε περισσότερο να τον εξετάσεις, δεν μπορείς να ασχοληθείς με κάτι άλλο» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.