28η Οκτωβριου: Το συγκινητικο μηνυμα του πιλοτου του F16 με τους στιχους του Παλαμα

«Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα» είπε ο πιλότος στο μήνυμά του

Συγκίνησε το μήνυμα από τον πιλότο του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με το μαχητικό αεροσκάφος για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά, Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Το F-16 εκτέλεσε ακροβατικούς ελιγμούς και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη. Το αεροσκάφος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

F-16 Spitfire και αλεξιπτωτιστής στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Για μια ακόμα χρονιά θα πραγματοποίηθηκε η επίδειξη του μαχητικό αεροσκάφους F – 16 της ομάδας επιδείξεων ΖΕΥΣ. Η από αέρος παρέλαση είχε και  άρωμα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού πάνω από τη Θεσσαλονίκη πέταξε το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire, για πρώτη φορά στην ιστορία με ελληνικά χρώματα.

Στη συνέχεια αλεξιπτωτιστής έπεσε από αεροσκάφος και προσγειώθηκε με  ακρίβεια μπροστά στην εξέδρα των επισήμων για να παραδώσει την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο πιλότος της ομάδας «Ζευς» που συγκίνησε

Στο πιλοτήριο του F-16 ήταν ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής, με καταγωγή από το Πέραμα. Ο Χριστόδουλος Γιακουμής εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+.

Ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετεί από το 2010 στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης οι 1300 εκ των οποίων σε αεροσκάφη F-16.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.