Μητροπολιτικη εγκυκλιος για την προστασια του περιβαλλοντος

Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Είναι καθήκον μας να αγαπούμε τον τόπο μας και να τον προφυλάσσουμε»

Μήνυμα ευαισθητοποίησης για την προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος στέλνει προς την τοπική κοινωνία ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων με αφορμή την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε. Ο τοπικός ποιμενάρχης σε εγκύκλιο του επισημαίνει πως «είναι καθήκον μας να αγαπούμε τον τόπο μας και να τον προφυλάσσουμε» και προτρέπει όλους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε «να χαρούμε όλοι μας τις πλούσιες ομορφιές του τόπου μας και αυτό το καλοκαίρι, μακριά από πυρκαγιές και καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος».

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί Πατέρες και ευσεβείς Χριστιανοί,

Εισήλθαμε με την Χάρη του Θεού στην θερινή περίοδο, την ωραιότερη περίοδο του χρόνου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο προφητάναξ Δαβίδ :  «Συ εποίησας πάντα τα ωραία της γης, θέρος και έαρ συ έπλασας αυτά» (Ψαλ. 73,17). Η πατρίδα μας και ειδικότερα ο τόπος μας, έχει ευλογηθεί με μια ποικιλία τοπίων, που συνδυάζουν τις μαγευτικές παραλίες της Μαρωνείας και του Φαναρίου, και καταπράσινα βουνά, καθώς και με την λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδος που φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών και έχει τη δική της ιδιαίτερη ομορφιά.

Όλες αυτές οι φυσικές καλλονές του τόπου μας προσφέρουν ευκαιρίες για αναψυχή τόσο στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής όσο και στους επιθυμούντες να την επισκεφθούν κατά την θερινή περίοδο.

Είναι καθήκον μας να αγαπούμε τον τόπο μας και να τον προφυλάσσουμε, αφού αυτό είναι το θέλημα Θεού! Είναι ο Θεός εκείνος που έδωσε στους πρωτόπλαστους την εντολή να εργάζονται και να φυλάσσουν την κτίση και τα δημιουργήματα του Θεού,  ώστε αυτή να φανερώνει διαρκώς την ομορφιά και τη σοφία του Δημιουργού, και να καθίσταται παράδεισος για τον άνθρωπο.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία με πρώτο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανεκήρυξε την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, την πρώτη δηλαδή ημέρα του εκκλησιαστικού ενιαυτού, ως «Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος», μας καλεί να ζήσουμε αρμονικά με το Περιβάλλον, προβαίνοντας σε χρήση και όχι σε κατάχρηση του κόσμου : «και οι χρώμενοι τω κόσμω τούτω ως μη καταχρώμενοι» (Α’ Κορ. 7, 31). Μας καλεί όλους μας σε επαγρύπνηση, σε επιφυλακή, διότι ο κόσμος, ο «οίκος» δηλαδή που ο Θεός εμπιστεύθηκε στον άνθρωπο εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Καλούμαστε λοιπόν με αίσθημα ευθύνης να επιδείξουμε και στη νέα αντιπυρική περίοδο σύνεση και εγρήγορση, αποφεύγοντας ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά (π.χ. απόθεση σκουπιδιών, γυάλινα μπουκάλια σε μη ελεγχόμενους χώρους) και να ειδοποιούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) σε περίπτωση που υποπτευθούμε κινήσεις τυχόν εμπρηστών η έλθουμε αντιμέτωποι με εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η τοπική μας Εκκλησία έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια των Ιερών Ναών, των Μονών, των Προσκυνημάτων και των Κατασκηνώσεων.

Εύχομαι με την χάρη του Θεού να χαρούμε όλοι μας τις πλούσιες ομορφιές του τόπου μας και αυτό το καλοκαίρι, μακριά από πυρκαγιές και καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος.

Ευχέτης πάντων προς Κύριον

Ο Μητροπολίτης

† Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής

Παντελεήμων»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.