26 θεσεις Μαθητειας στη Ροδοπη

Δίνουν παράλληλη εκπαίδευση και απασχόληση σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ για 9 μήνες

26 θέσεις στο πρόγραμμα «Μεταλυκειακού έτους-Τάξη Μαθητείας» είναι διαθέσιμες στη Ροδόπη, με το οποίο οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑΛ. που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης θα μπορέσουν να απασχοληθούν για 9 μήνες.
 
Τις θέσεις, οι οποίες είναι οι περισσότερες από κάθε άλλη ΠΕ της ΑΜΘ, εξασφάλισε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής, σημείωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Μαίρη Κοσμίδου.
 
Όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον είναι ήδη πολύ μεγάλο, σύμφωνα τουλάχιστον από τις πληροφορίες από τα δύο ΕΠΑΛ της πόλης. 

Οι ειδικότητες 

Οι διαθέσιμες ειδικότητες για τη Ροδόπη είναι:
 
Στο 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής 13 θέσεις, 8 στο Δήμο Κομοτηνής και 5 στο Δήμο Αρριανών, υπαλλήλου Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
 
Στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, στην ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων υπάρχουν 15 θέσεις, 5 στο Δήμο Κομοτηνής, 5 στο Δήμο Αρριανών και 5 στη ΔΕΥΑΚ.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως την Δευτέρα 6 Μαρτίου, ώρα 14:00. 

Τι είναι η Μαθητεία 

Ως Μαθητεία, σημείωσε η κ. Κοσμίδου, ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής.  Ο μαθητευόμενος συνδέεται µε συμφωνητικό Μαθητείας µε τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη.
 
Η Μαθητεία υλοποιείται με βάση πρόγραμμα μάθησης το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας και στην εκπαιδευτική δομή, ενώ ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένο επάγγελμα.
 
Στη μαθητεία προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση και ασφάλιση για την ομαλοποίηση της μετάβασης των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων από την εκπαίδευση στο επάγγελμα και εξοικείωσή τους με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και την αφομοίωση επαγγελματικής κουλτούρας δέσμευσης των εργοδοτών στην εκπαίδευση των μαθητευομένων. 

Δύο δράσεις στο πρόγραμμα 

Κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις .
 
Η πρώτη είναι το «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας διακοσίων τριών (203) ωρών, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν απαραίτητα. Γίνονται στο χώρο του Ε.Κ. μία μέρα την εβδομάδα για 7 ώρες.
 
Η δεύτερη είναι το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας είκοσι οκτώ ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες για 9 μήνες.
 
Δικαίωμα εγγραφής στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» έχουν νέοι και νέες που ικανοποιούν σωρευτικά και τα τρία παρακάτω κριτήρια: είναι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4186/2013 και του Ν. 3475/2006 και βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος ηλικίας.  
 
Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83 ευρώ), ήτοι 17,12 ευρώ. Τα 11 ευρώ επιδοτούνται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020
 
Οι μαθητευόμενοι από την πρώτη ημέρα μαθητείας ασφαλίζονται στο ΕΦΚΑ και τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα μαθητείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. γ’ του άρθρου 2 του Α.Ν. 1846/1951, την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 2335/1995, καθώς και την παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 4186/2013 (Α΄193). 

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά 

Η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται:
α)ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ΕΠΑ.Λ. 
β) με fax στα τηλέφωνα των ΕΠΑ.Λ.
γ) αυτοπροσώπως στις διευθύνσεις των ΕΠΑ.Λ. 
 
Σημειώνεται ότι κάθε υποψήφιος στην α΄ φάση υλοποίησης του Μεταλυκειακού έτους-Τάξη Μαθητείας έχει δικαίωμα υποβολής μόνο μίας αίτησης συμμετοχής και μόνο σε ένα ΕΠΑ.Λ. της επιλογής του.
 
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:
A) Φωτοαντίγραφα των:
1.απολυτηρίου ΕΠΑΛ και
2.πτυχίου ΕΠΑΛ
3.ταυτότητας
4.αποδεικτικού ΑΜΚΑ
5.αποδεικτικού ΑΦΜ
B) Υπεύθυνη δήλωση (ότι είναι εκτός απασχόλησης)
 
Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κάθε ΕΠΑ.Λ, της οικείας Δ.Δ.Ε. καθώς και στην ιστοσελίδα της οικείας ΠΔΕ την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 έως τις 10.00 π.μ.., ενώ ενστάσεις μπορούν να κατατεθούν από την Τρίτη 7 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 8 Μαρτίου. Ο τελικός πίνακας κατάταξης θα αναρτηθεί την Πέμπτη 9 Μαρτίου ενώ εγγραφές θα γίνουν την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.