250 παιδια φιλοξενησαν την πρωτη μερα οι Παιδικοι Σταθμοι του Δημου Κομοτηνης

Εκκίνηση με μικρότερα τμήματα και προφυλάξεις για τα παιδιά

Νίκος Σωτηρακόπουλος
«Λειτουργούμε ομαλά, και δεν έχουμε μέχρι τώρα κάποια πρόβλημα»

Με το 60% περίπου της δυναμικότητάς τους ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα 1 Ιουνίου οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κομοτηνής, λειτουργώντας σε ένα νέο πλαίσιο λόγω των περιορισμών που πρέπει να τηρούνται εξαιτίας του κορωνοϊού.

Το ΚΕΜΕΑ ήταν πλήρως προετοιμασμένο για τον νέο τρόπο λειτουργίας, σημείωσε ο πρόεδρος του κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, με όλα τα στελέχη να εργάζονται όλο το προηγούμενο διάστημα για αυτή  την ημέρα.

Έτσι προσαρμόστηκαν και οι κτιριακές υποδομές, αλλά και το προσωπικό έκανε τις απαραίτητες αλλαγές, ερχόμενο και σε επαφή με τους γονείς ώστε να γνωρίζουν πόσα παιδιά θα έρθουν την πρώτη μέρα.

Λίγο παραπάνω από το μισό η προσέλευση

Όπως ανέφερε ο κ. Σωτηρακόπουλος, δεν ήρθαν αμέσως όλα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στους παιδικούς σταθμούς, είτε γιατί κάποιος γονέας φοβάται, είτε έχουν άδεια ή θέλησαν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

«Λειτουργούμε ομαλά, και δεν έχουμε μέχρι τώρα κάποια πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο ίδιος για να παραθέσει τα αριθμητικά στοιχεία προσέλευσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ την πρώτη μέρα στους παιδικούς σταθμούς ήρθαν περίπου 250 παιδιά, από τα περίπου 400 που φοιτούν σε αυτούς. Ταυτόχρονα υπάρχουν μάσκες στους παιδικούς σταθμούς για όλο το προσωπικό και αναμένονται και οι προσωπίδες για επιπλέον προστασία, ενώ θερμομετρούνται τα παιδιά όταν εισέρχονται στις αίθουσες, με τους γονείς να παραδίδουν τα παιδιά τους στην είσοδο. Την ίδια ώρα τακτικές είναι οι απολυμάνσεις, καθώς και καθαρισμός συγκεκριμένων επιφανειών όπως πόμολα κτλ.

Η σημαντικότερη αλλαγή, όπως εξήγησε ο κ. Σωτηρακόπουλος, που απαιτούν οι παιδικοί σταθμοί είναι ο μέγιστος αριθμός παιδιών ανά τμήμα, που σταματά στα 15, από 25 που είχαν κάποια τμήματα στους σταθμούς του Δήμου.

Στους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν στους οικισμούς δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, σε αντίθεση με την πόλη, στην οποία όπου υπήρχαν μεγάλα τμήματα, προσπάθησαν να τα σπάσουν στα δύο. Για αυτό άλλωστε ήρθαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε επαφή με τους γονείς, για να γνωρίζουν πού θα απαιτηθούν περισσότερα τμήματα αλλά και να γίνει ορθή κατανομή του προσωπικού, μιας και λόγω κορωνοϊού, έχουν 6 άτομα με άδειες ειδικού σκοπού.

Ζητήματα προσαρμογής με τα τμήματα

Πέρα από τις αίθουσες, έχει προσαρμοστεί και το ωράριο των παιδικών σταθμών, από τις 7.00 μέχρι τις 14:30, λόγω της αύξησης των τμημάτων και την ανάγκη να έχουν συνεχώς δύο δασκάλες, αντί να λειτουργούν μέχρι τις 4.00 όπως παλιότερα.

Εδώ αντικειμενικά οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόσουν τους δυσκολεύουν, παραδέχθηκε ο κ. Σωτηρακόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα της παραμονής των παιδιών στον Σταθμό. «Ένα τμήμα έχει δύο δασκάλες, όμως όταν φεύγουν μέχρι κάποια ώρα τα περισσότερα παιδιά και μείνει ένα παιδί στο ένα και ένα παιδί στο άλλο τμήμα, πρέπει να μείνουν και οι τέσσερις δασκάλες γιατί δεν επιτρέπεται να είναι μαζί» τόνισε.

Προσαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες

Γενικά πάντως τα στελέχη του ΚΕΜΕΑ και των παιδικών σταθμών βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, ώστε να κάνουν τις όποιες αλλαγές χρειαστεί ανάλογα με τις συνθήκες και την προσέλευση των παιδιών.

Για αυτό άλλωστε είχαν προβλέψει τη δυνατότητα, αν υπάρξει πρόβλημα με τον αριθμό των παιδιών στους Παιδικούς της Κομοτηνής να χρησιμοποιηθούν οι παιδικοί σε Ροδίτη και Κόσμιο, που βρίσκονται κοντά στην πόλη και είναι καινούριοι. Όμως μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε.

Ήδη την Πέμπτη, πριν το άνοιγμα των Παιδικών Σταθμών, πραγματοποιήσαν σύσκεψη με τις διευθύντριες τους, όπου ανακεφαλαίωσαν όλους του κανόνες για τους Σταθμούς, την οποία θα επαναλάβουν ώστε να δουν πώς λειτούργησαν, και αν χρειάζεται και περαιτέρω προσαρμογή.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από την προσέλευση των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη πως συνήθως στις αρχές Ιουλίου, οι παρουσίες των παιδιών μειωνόταν δραματικά, κάτω από το 50%, γιατί πολλές φορές οι οικογένειες έφευγαν σε διακοπές, στα χωριά τους ή αλλού.

Για αυτό και περιμένουν να δουν τι θα τους πουν οι γονείς από την επόμενη εβδομάδα. Αν αποφασίσουν περισσότεροι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους, τότε θα προσαρμοστούν ανάλογα, ώστε να φιλοξενήσουν τα παιδιά με τη μέγιστη ασφάλεια και φροντίδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.