250 και πλεον ιατροι ολων των ειδικοτητων «συναντηθηκαν» στην Κομοτηνη

Στο πλαίσιο του 12ου Ετήσιου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας που διοργανώθηκε από το Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

Περισσότεροι από 250 επιστήμονες της ιατρικής από όλη την Ελλάδα έδωσαν το «παρών» στο 12ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας, που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή το διήμερο 18 και 29 Σεπτεμβρίου.

Θέμα της φετινής συνέχειας της 12ετούς διοργάνωσης της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και του Νεφρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με την συνεργασία  του Ινστιτούτου Μελέτης & Ενημέρωσης για τα Υγρά τους Ηλεκτρολύτες και την Οξεοβασική Ισορροπία, ήταν οι «Διαταραχές Ύδατος και Ηλεκτρολυτών»  που ανεδείχθη μέσα από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με κοινή συνισταμένη όλων την ανάδειξη της σημασίας αυτών για τη διαγνωστική προσέγγιση και την τελική θεραπευτική αντιμετώπιση των καταστάσεων που είτε τις προκαλούν είτε τις συνοδεύουν. 

Η αρχή έγινε το πρωί της Παρασκευής στο Ίδρυμα Παπανικολάου με το κλινικό φροντιστήριο που πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική εποπτεία και προεδρεία του Συντονιστή Δ/ντή του Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής κ. Κωνσταντίνου Μαυροματίδη, ο οποίος μίλησε για τη  «Φυσιολογία του νατρίου και του ύδατος –την υπο- και την υπερ-νατριαιμία».

Κωνσταντίνος Μαυροματίδης «Η Κομοτηνή σημείο αναφοράς για τους επιστήμονες του κλάδου»

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Μαυροματίδης  το σεμινάριο, έχει καταστεί σημείο αναφοράς, επιστημόνων του κλάδου από όλη την Ελλάδα, καθώς το Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής θεωρείται από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξήγησε την σημασία της επιστημονικής γνώσης πάνω στο ζήτημα των Ηλεκτρολυτών για το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων σημειώνοντας πως η προσφορά ιατρικών οδηγιών γύρω από νεφρολογικά ζητήματα κλινικής εφαρμογής  δίχως γνώση αυτού εγκυμονεί κινδύνους.

Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε και κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, η διατήρηση του φυσιολογικού ισοζυγίου των σωματικών υγρών και των ηλεκτρολυτών, αποτελεί εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, η οποία είναι τελείως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό υπό τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του 12ου Ετήσιου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας, περιελάμβανε  έξι στρογγυλά τραπέζια, με πέντε ομιλητές έκαστος, όπου αναλύθηκαν σε βάθος θέματα σημαντικά,  συνδυαστικά με την παρουσίαση σύγχρονων ερευνητικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών εξελίξεων με την κλινική εφαρμογή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.