240 εκπαιδευτικοι θα λειψουν απο το «πρωτο κουδουνι» στη Ροδοπη

Φόβους για «αλχημείες» κατά τη νέα σχολική χρονιά με «φουσκωμένα» τμήματα εκφράζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν οι συνδικαλιστικοί φορείς του νομού μας την κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει στις σχολικές αίθουσες της Ροδόπης μετά το «πρώτο κουδούνι» της χρονιάς καθώς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό που παρατηρούνται είναι μεγάλες και σε βασικές ειδικότητες, ενώ οι εκτιμήσεις για έγκαιρη τακτοποίησή τους είναι μάλλον απαισιόδοξες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από πλευράς του υπουργείου. 

Νεκτάριος Δαπέργολας, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης «Η κατάσταση θα είναι σίγουρα πολύ χειρότερη από πέρσι»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛΜΕ Ροδόπης, όπως σημείωσε ο πρόεδρός της κ. Νεκτάριος Δαπέργολας τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού ανέρχονται σε 80 εκ των οποίων μάλιστα οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε βασικές ειδικότερες ,όπως είναι αυτές των φιλολόγων, των φυσικών, των χημικών, των μαθηματικών. «Λείπουν 20 φιλόλογοι, 22 φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι και 12 μαθηματικοί» διευκρίνισε ο ίδιος εκφράζοντας παράλληλα φόβους για περαιτέρω αύξηση των κενών λόγω της αδειοδότησης εκπαιδευτικών με άδειες μητρότητας, πατρότητας, εγκυμοσύνης.
 
Απέναντι στη ζοφερή αυτή εικόνα μάλιστα το τοπικό συνδικαλιστικό όργανο εκφράζει ενδοιασμούς για την έγκαιρη αναπλήρωση των κενών από το υπουργείο. «Εγώ δεν βλέπω πως αυτά τα κενά μπορούν να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα» εκτίμησε χαρακτηριστικά ο κ. Δαπέργολας μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο «να δούμε “αλχημείες” φέτος στις σχολικές αίθουσες με μείωση τάξεων και τμημάτων». «Η κατάσταση θα είναι σίγουρα πολύ χειρότερη από πέρσι» κατέληξε. 

Γιώτα Βενετοπούλου, πρόεδρος δασκάλων και νηπιαγωγών ν. Ροδόπης «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να καλυφθούν αυτά τα κενά είναι η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών»

Στην ίδια εκτίμηση, αυτή τη φορά για την εικόνα που παρουσιάζει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Ροδόπη, προέβη και η κ. Γιώτα Βενετοπούλου, πρόεδρος δασκάλων και νηπιαγωγών ν. Ροδόπης, με τα κενά από πλευράς του συνδικαλιστικού οργάνου να υπολογίζονται σε 160 κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ.
 
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα λείπουν από τα σχολεία της Ροδόπης 35 δάσκαλοι, 26 νηπιαγωγοί, 70 ειδικής αγωγής και τμημάτων ένταξης και περίπου 30 ειδικότητες (αγγλικά, γαλλικά, γυμναστική, υπολογιστές κτλ)» εξήγησε η κ. Βενετοπούλου συμπληρώνοντας πως «ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να καλυφθούν αυτά τα κενά είναι η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και αυτή είναι η μόνιμη θέση του κλάδου μας».
 
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε» συνέχισε η ίδια «είναι να περιμένουμε την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Αλλά και αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί αυτή τη στιγμή και από τον κρατικό προϋπολογισμό δε γνωρίζουμε πόσοι θα είναι οι αναπληρωτές, αλλά και με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δε γνωρίζουμε το νούμερο. Με προγράμματα επίσης του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να καλυφθούν όλα τα κενά και πανελλαδικά και στο νομό Ροδόπης. Γιατί τα κενά που εμείς υπολογίζουμε είναι και στον πρωινό κύκλο αλλά και στο ολοήμερο και με τα προγράμματα ΕΣΠΑ καλύπτεται μόνο ένα μέρος των δημόσιων σχολείων και νηπιαγωγείων».
 
Κλείνοντας η κ. Βενετοπούλου άσκησε κριτική στους χειρισμούς όλων των κυβερνήσεων για το θέμα της παιδείας τονίζοντας πως απαιτούνται δραστικές λύσεις και ένας σχεδιασμός που θα ακολουθείται πιστά, όποιο κόμμα και να είναι στην κυβέρνηση. «Όταν έχουμε από το 2010 μόνο 11.000 εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι σταθεροποιήθηκαν και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και γίνονται όλες αυτές οι καλύψεις των κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην εκπαίδευση. Κάπως αλλιώς πρέπει να σχεδιαστεί και πρέπει να γίνει επιτέλους αυτή η περιβόητη αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Δε χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Τα νούμερα τα λένε όλα. Νομίζω ότι μετά τις εκλογές το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να δει το πρόβλημα της εκπαίδευσης για να μπορέσουν να λυθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα προβλήματα αυτά. Οι μαθητές πραγματικά θα πρέπει να καλύψουν όλη αυτή την ύλη κι εμείς να δούμε πως μπορούμε να πορευθούμε προς κάτι καλύτερο» τόνισε κλείνοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.