22 γυναικες-θυματα βιας με 19 παιδια βρηκαν «καταφυγιο» στην Κομοτηνη

Στον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2014-Η δομή θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ για συνέχιση της χρηματοδότησής της

Ο δήμος Κομοτηνής, στο πλαίσιο της πρόληψης και καταπολέμησης κάθε μορφής βίας που ασκείται κατά των γυναικών, υλοποιεί από τις 27 Φεβρουαρίου του 2014 το Υποέργο «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας» της ενταγμένης Πράξης «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας στον Άξονα Προτεραιότητας 07» του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» με Κωδ. ΟΠΣ «372764».
 
Σύμφωνα με την αρχική απόφαση ένταξης, η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος λήγει στις 30 του τρέχοντος μήνα. Οι λειτουργικές δαπάνες του ξενώνα είναι 100% χρηματοδοτούμενες από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» και στους 21 μήνες λειτουργίας του δαπανήθηκαν για μισθοδοσία, σίτιση, φύλαξη, υλικά καθαριότητας, γραφική ύλη, έξοδα μετακίνησης κ.ά. συνολικά 190.000 ευρώ.
 
Ο κοινωνικός ρόλος του ξενώνα είναι καθοριστικός, ειδικά για τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας και δη σε μία περίοδο, που οι εξάρσεις βίας κατά των γυναικών, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σε ανησυχητικό επίπεδο.
 
Όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία, αναφορικά με τον αριθμό των αιτημάτων φιλοξενίας και τον αριθμό των γυναικών που φιλοξενήθηκαν μαζί με τα παιδιά τους καθ’ όλη τη διάρκεια των 21 μηνών λειτουργίας, έχουν ως εξής: έως και σήμερα υπήρξαν συνολικά 43 αιτήματα φιλοξενίας, που αφορούν 84 άτομα- γυναίκες και παιδιά-, από τα οποία φιλοξενήθηκαν τα 41 άτομα-22 γυναίκες και 19 παιδιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των φιλοξενούμενων γυναικών, τα στελέχη του ξενώνα παρέχουν πρωτίστως ασφάλεια και σίτιση και κατόπιν ψυχοκοινωνική στήριξη, δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία στα παιδιά τους.
 
Οι συγκεκριμένες δομές συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και λόγω του σπουδαίου έργου, που έχουν επιδείξει προς όφελος των γυναικών, έχει ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί η ένταξή τους και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 του ΕΣΠΑ, με διευρυμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων.
 
Με το άρθρο 72 του Ν. 4342/2015 παρατάθηκε η λειτουργία όλων των δομών και των συμβουλευτικών κέντρων για τρεις μήνες, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους στη νέα προγραμματική περίοδο. Προβλέπεται ρητά και η συνέχιση της απασχόλησης όσων ήδη εργάζονται στις συγκεκριμένες δομές με την άμεση ανανέωση των συμβάσεών τους, ώστε αξιοποιώντας τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία τους από την ειδική επιμόρφωση, που τους έχει παρασχεθεί στο πλαίσιο υλοποίησης συναφούς έργου για τα θέματα βίας και ισότητας φύλων, να συνεχίσουν το έργο τους και τη νέα προγραμματική περίοδο.
 
Σημειώνεται τέλος ότι η σύμβαση φύλαξης του ξενώνα, η οποία είναι υποχρεωτική από τον κανονισμό λειτουργίας των δομών, καθώς και η σύμβαση σίτισης λήγουν επίσης στις 30 του τρέχοντος μήνα. Για την απρόσκοπτη λειτουργία της δομής, ο δήμος θα προχωρήσει στη σύναψη νέων συμβάσεων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για το διάστημα των τριών μηνών της παράτασης, ήτοι από την 1η Δεκεμβρίου 2015 έως την 29η Φεβρουαρίου 2016. Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα, αφενός την παράταση της υλοποίησης του έργου, αφετέρου τη διενέργεια των προαναφερόμενων εργασιών με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.