21 ωρομισθιοι στα Σχολεια Δευτερης Ευκαιριας της Κομοτηνης και των Σαπων

Συνολικά 67 θα απασχοληθούν στις δομές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Την απόφαση για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, που θα καλύψουν τα κενά της τρέχουσας σχολικής περιόδου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), δημοσίευσε την Τετάρτη η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Η σχετική διαδικασία πραγματοποιήθηκε με βάση τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης της εκπαιδευτικής περιόδου 2014-2015. Η χρονική διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης έργου των ωρομισθίων εκπαιδευτών ορίζεται από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας τους στα κατά τόπους ΣΔΕ και μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2016. Οι σχετικοί πίνακες, όπως αναφέρεται στην απόφαση, καταρτίσθηκαν σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΣΔΕ και των εκτός έδρας τμημάτων τους, της σχολικής περιόδου 2015-2016. 

Πώς κατανέμονται ανά γνωστικό αντικείμενο οι ωρομίσθιοι των ΣΔΕ Κομοτηνής και Σαπών

Εκ του συνόλου των 517 ωρομισθίων, που προορίζονται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών των 62 Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της χώρας, οι 67 προορίζονται για τις σχετικές δομές, που λειτουργούν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ειδικότερα, 19 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δύο ΣΔΕ του νομού Ροδόπης, σε αυτά της Κομοτηνής και των Σαπών.
 
Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Κομοτηνής θα απασχοληθούν συνολικά 13 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και ειδικότερα: 2 με γνωστικό αντικείμενο την κοινωνική εκπαίδευση, 1 για Αγγλικά, 1 για Ελληνική Γλώσσα, 3 για Μαθηματικά, 1 για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, 1 για Πολιτισμική-Αισθητική Αγωγή, 2 για Πληροφορική και 2 για Φυσικές Επιστήμες. Αντίστοιχα, οι 8 ωρομίσθιοι που θα απασχοληθούν στο ΣΔΕ των Σαπών κατανέμονται με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο ως εξής: 1 Αγγλικά, 2 Ελληνική Γλώσσα, 1 Μαθηματικά, 1 Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, 1 Πολιτισμική-Αισθητική Αγωγή, 1 Πληροφορική και 1 Φυσικές Επιστήμες. 

Ο θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Ο θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευαιρίας παρέχει τη δυνατότητα σε ενήλικες, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2000 με τη λειτουργία του πρώτου ΣΔΕ στο Περιστέρι. Ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων των ΣΔΕ συνεχίζει στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, στα ΕΠΑΛ ή στα Γενικά Λύκεια, ενώ μερικοί έχουν προχωρήσει και στο Πανεπιστήμιο. 

Μετ’ εμποδίων η λειτουργία των ΣΔΕ κατά τη φετινή σχολική σαιζόν

Δυστυχώς, η τρέχουσα σχολική σαιζόν εξελίσσεται μετ’ εμποδίων για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Η μη έγκαιρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων είχε ως συνέπεια την αδυναμία εξασφάλισης του απαραίτητου για τις ανάγκες λειτουργίας τους διδακτικού προσωπικού και κατ’ επέκταση την υπολειτουργία αρκετών από τις συγκεκριμένες δομές στην ελληνική επικράτεια. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης έρχεται να θεραπεύσει η προχθεσινή απόφαση, που αφορά στη σύναψη συμβάσεων έργου με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Παρ’ όλα αυτά ανακύπτει ένας εύλογος προβληματισμός γύρω από την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, που θα απολαύουν οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, δεδομένου πως διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου και οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν από τις αρχές του Μαρτίου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.