1ο Zero Waste Carnival Party: Οι μαθητες και οι μαθητριες του 10ου Νηπιαγωγειου γιορτασαν τα καρναβαλια διαφορετικα

«Σκέψου διαφορετικά, δράσε ΦΥΣΗκά, γίνε kookoonari»

Η περίοδος των καρναβαλιών είναι εδώ και σε λίγο τελειώνει. Όμως θα έρθει ξανά του χρόνου και τον επόμενο. Και μαζί του θα έρθουν το κέφι, η χαρά, ο χορός, το γέλιο και… αρκετά υλικά που καταλήγουν στους κάδους!
 
Τι μπορεί να γίνει για αυτό; Πολλά!
 
Στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, μέσα από το kookoonari project και σε συνεργασία με τις νηπιαγωγούς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, οργανώσαμε το 1ο  Zero Waste Carnival Party του σχολείου.


 
Αποφασίσαμε να μην φορέσουμε στολές που θα αγόραζαν οι γονείς, αλλά να φτιάξουμε τις δικές μεταμφιέσεις. Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους παλιά ρούχα, υφάσματα, φουλάρια, καπέλα, ποδιές και άλλα αξεσουάρ για να μασκαρευτούν! Έτσι όχι μόνο δεν αγοράστηκαν καινούργιες στολές, που πολλές φορές προωθούν συγκεκριμένα πρότυπα, αλλά δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να καλλιεργήσουν την φαντασία τους, να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους και να μπουν σε ρόλους που τα ίδια επέλεξαν. Αυτή η κίνηση αποτέλεσε επίσης αφορμή για να δημιουργηθεί στο σχολείο γωνιά θεατρικού παιχνιδιού!


 
Πέρα από τις μεταμφιέσεις, τα καρναβάλια είναι συνδεδεμένα με κομφετί, σερπαντίνες και αρκετές πλαστικές διακοσμήσεις. Εμείς αποφασίσαμε να μην τα χρησιμοποιήσουμε! Αντίθετα τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους κομφετί από πεσμένα φύλλα δέντρων και τοποθετήσαμε αυτοσχέδιες χάρτινες αποκριάτικες κατασκευές, που χρησιμοποιούνται στο σχολείο εδώ και χρόνια. Καλή ιδέα αντί για σερπαντίνες είναι οι χρωματιστές κορδέλες. Ωραία αισθητική προσδίδουν ακόμα χειροποίητα πάνινα σημαιάκια και οι χρωματιστές γάζες. Μην ξεχνάς ότι όλα αυτά δεν χαλάνε εύκολα, πλένονται, επαναχρησιμοποιούνται και κάθε χρόνο θα περιμένεις να τα ξαναδείς στολισμένα. Είναι άλλωστε κάτι που θα έχεις φτιάξει με χαρά!
 
Από ένα πάρτυ επίσης δεν λείπει το φαγητό. Συνήθως το τραπέζι γεμίζει με πατατάκια κάθε λογής και αρκετά άλλα συσκευασμένα φαγώσιμα και χυμούς. Εμείς λοιπόν φτιάξαμε τα δικά μας φαγητά! Κάθε παιδί έφερε από ένα πορτοκάλι και ένα φρούτο της επιλογής του, για φρουτοσαλάτα και χυμό. Τα παιδιά με τις νηπιαγωγούς έφτιαξαν επίσης κέικ, τοστάκια και τυροπιτάκια, με υλικά που αγοράστηκαν χύμα, σε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, από μικρά παντοπωλεία και φούρνους της Κομοτηνής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά ήρθαν σε επαφή μαθηματικές έννοιες, συνεργάστηκαν και απόλαυσαν το φαγητό σε πιάτα που έφεραν από το σπίτι τους! Χάρη στο Σύλλογο Γονέων το πορτοκάλια έγιναν λαχταριστός χυμός, που σερβιρίστηκε στα ατομικά επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια των παιδιών!


 

Στο πάρτυ μας δεν έλειπε ο χορός, τα γέλια, οι αγκαλιές και τα δώρα! Το κάθε παιδί και οι νηπιαγωγοί πήραν από το kookoonari και την συνεργάτιδα εταιρία BeMyFlower, μία χάρτινη σακούλα με zero waste προϊόντα: μπαμπού οδοντόβουρτσα, μπαμπού μπατονέτες, φυσική μπάρα σαπουνιού, μεταλλικό καλαμάκι και το βουρτσάκι του.
 
Έτσι τα 93 παιδιά του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής συνεχίζουν και στο σπίτι τους την προσπάθεια για να μειώσουν τα απορρίμματά τους και να γίνουν kookoonari!
 

 To kookoonari

Συνεργάτες: περιβαλλοντικές οργανώσεις, iSea & Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης /  BeΜyFlower
Με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ
Χορηγοί: 2KProject / ΚΤΕΛ Κομοτηνής
Χορηγός επικοινωνίας: Παρατηρητής της Θράκης
 
Το kookoonari project υποστηρίζεται από το START, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
 
Mail: [email protected]
Facebook page
Instagram page
 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πολίτης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.