1o GREEN FEST: Ζησε την ζωη σου στο πρασινο!

Από τις 6 Μαΐου έως τις 10 Μαΐου στην Κομοτηνή

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ), ο Δήμος Κομοτηνής, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής και η Κοιν.Σ.Επ. “Θράκης Κίνητρο”, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, την FOLLOW GREEN, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους και άτυπες ομάδες νέων, θα πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ 2022» το 1ο GREEN FEST: Ζήσε την Ζωή σου στο Πράσινο! από τις 6 Μαΐου – 10 Μαΐου 2022 στην Κομοτηνή.

Πρόκειται για μία εναλλακτική οικολογική γιορτή, αφιερωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, στις πράσινες και έξυπνες πόλεις, η οποία αναδεικνύει την πράσινη πλευρά της ζωής!

Πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 – «Mαθητικές Πράσινες Δράσεις και Vegan Street Food»

Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής –  10:00

Περιγραφή δράσης

Το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και την FOLLOW GREEN, προγραμματίζουν εκπαιδευτικά επιδαπέδια παιχνίδια και διαδραστικές δράσεις για το περιβάλλον, την ανακύκλωση, την μόλυνση των θαλασσών, τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για μαθητές του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 8ου, 9ου, 13ου, και 1ου Μ/κό ΔΣ Κομοτηνής. 

Επίσης, Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», θα μαγειρεύουν συνταγές Vegan, αξιοποιώντας πρώτες ύλες από τον λαχανόκηπο του συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι». 

Ο Σύλλογος Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», θα παρουσιάσουν το άθλημα ακριβείας Bocee, με ανακυκλώσιμα υλικά που έχουν δημιουργήσει οι ωφελούμενοι. 

Παράλληλα, μαθητές της ΣΤ’ Τάξης και τον εικαστικό του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, στον χώρο της παιδικής χαράς στην πλατεία (καράβι) θα δημιουργήσουν graffiti με θέμα το Περιβάλλον.

ΣΥMMETOXH: Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – Πρόσκοποι Κομοτηνής, ΜΚΟ [email protected], Ομοσπονδία ΕΒΕΣ Ροδόπης, Εθελοντικές ομάδες του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, Εθελοντές φοιτητές της ειδικότητας του αθλητικού τουρισμού, 3ου έτους, της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Σάββατο 7 Μαΐου 2022 – «To 1o πάρκο τσέπης στην Κομοτηνή»

Συμβολή των οδών Βύρωνος και Μακεδονίας – 12.00

Περιγραφή δράσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, με την υποστήριξη του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, αναλαμβάνει να δημιουργήσει και να υιοθετήσει το 1ο Πάρκο Τσέπης Κομοτηνής, συμβάλλοντας στην μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου χώρου σε κοιτίδα πρασίνου, δραστηριοτήτων και δημιουργικότητας, η οποία μπορεί να αναβαθμίσει την πόλη μας και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της. Τα πάρκα τσέπης έχουν πολλαπλά οφέλη για τις πόλεις. Είναι μικρές πράσινες πινελιές που αλλάζουν το γκρίζο αστικό τοπίο, δίνοντας ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Πέρα από τη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος με τα φυτά, τα δέντρα, τα λουλούδια και τον δροσισμό, ο ρόλος τους για την αντιμετώπιση της απομόνωσης των κατοίκων των μεγαλουπόλεων είναι καταλυτικός. 

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής, εθελοντές και ενδιαφερόμενοι πολίτες θα συναντηθούν στον χώρο που θα δημιουργηθεί το 1ο Πάρκο Τσέπης και θα κάνουν τις πρώτες παρεμβάσεις (δενδροφύτευση, καλλωπισμός με αρωματικά λουλούδια κτλ.). 

Κυριακή 8 Μαΐου 2022 – «Πεζοπορία σε Νυμφαία, Παρχάρια, Νερόμυλους» 

Στο Ηρώο (Σπαθί) – 09:00

Κάνε την αίτησή σου στο www.exagonokomotini.gr 

Περιγραφή δράσης

Το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής και την Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων και Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος , προγραμματίζουν εκπαιδευτική πεζοπορία στα όμορφα και γραφικά μονοπάτια στις περιοχές Νυμφαία, Παρχάρια, Νερόμυλοι. Στην διάρκεια της πεζοπορίας, εκπρόσωπος από το Δασαρχείο θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην χλωρίδα του δάσους. Μετά την πεζοπορία, θα ακολουθήσει επίδειξη αναρρίχησης στα Σύμβολα. Την δράση υποστηρίζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 – «Για τη φύση – About Nature»

Πάνδροσος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – 19:00

Κάνε την αίτησή σου στο www.exagonokomotini.gr (δωρεάν μεταφορά)

Περιγραφή δράσης

Το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, την grO2be και την ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ, προγραμματίζουν ανοιχτό διάλογο με τίτλο «Για την Φύση-About Nature», μεταξύ περιβαλλοντικών οργανώσεων, άτυπων και εθελοντικών ομάδων της Κομοτηνής, αλλά και για όσους έχουν οικολογικές ανησυχίες και δράση στο χώρο.

Σκοπός της συζήτησης είναι η συσπείρωση και η συνεργασία των φωνών που μιλούν για το περιβάλλον και παράλληλα η δημιουργία καναλιών διαλόγου μεταξύ Φοιτητών και Κομοτηναίων, Νέων και Παλαιότερων, Οργανώσεων και απλών Πολιτών. 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Κοινότητα Νέων Κομοτηνής – Περιβαλλοντική ομάδα «Εκοτόπια», Σπορίτες Ροδόπης, Περιβαλλοντικές ομάδες Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Εθελοντική ομάδα exagono “Φυσικό περιβάλλον και κλιματική αλλαγή”, Save Your Hood (Ας αλλάξουμε τις γειτονιές μας μαζί!), Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων και Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος (Π.Ε.Δ.Δ.ΦΥ.Π), Περιβαλλοντικές ομάδες ΔΠΘ, Εθελοντική ομάδα exagono “Φυσικό περιβάλλον και κλιματική αλλαγή”, Hub του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Νέων του Δ.Π.Θ. 

Τρίτη 10 Μαΐου 2022 – «Μικροί αγρότες στην πόλη» 

Λαχανόκηποι Κομοτηνής (ΟΑΕΔ) – 10:00 

Περιγραφή δράσης

Το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ, τους Σπορίτες Ροδόπης και την στήριξη περιβαλλοντικών φορέων της πόλης μας, προγραμματίζουν βιωματική δράση με τίτλο “Από το χωράφι στο πιάτο με βιώσιμο τρόπο”, για μαθητές από το Γυμνάσιο Νέας Καλλίστης, το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το Μ/ΚΟ Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής. Οι μαθητές θα βρεθούν σε έναν λαχανόκηπο μέσα στον ιστό της πόλης, διαμορφωμένο από την grO2be, και θα καλλιεργήσουν και θα παρακολουθήσουν βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ θα διδαχθούν τις βασικές αρχές της βιολογικής καλλιέργειας σε αστικούς χώρους (όπως οροφές, δώματα, αυλές, μπαλκόνια, περβάζια, παρτέρια και λαχανόκηπους) και θα ενημερωθούν με ευφάνταστο τρόπο για θέματα που αφορούν την αστική γεωργία, την βιώσιμη Διαχείριση Bio-αποβλήτων και την μείωση σπατάλης τροφίμων (Food Waste).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.