1η Θεση στον διαγωνισμο Generation Next για το e-Αιμοδοτες του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνης

Δημιούργησαν εφαρμογή για κινητά που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας

Την 1η θέση στο διαγωνισμό Generation Next της Vodafone απέσπασε η εφαρμογή  e-Αιμοδότες που δημιούργησε η ομάδα Labweb του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, μια εφαρμογή για κινητά που θα συνδράμει τόσο στην εθελοντική αιμοδοσία, όσο και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Το Generation Next, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω STEM με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις νέες τεχνολογίες και στην επιστήμη. Το Ίδρυμα Vodafone φέρνει μια νέα εκπαιδευτική εμπειρία και δίνει τη δύναμη στους «εξερευνητές του σήμερα» να φτιάξουν την κοινωνία του αύριο που ονειρεύονται.

Μέσω αυτού θέλουν οι μαθητές να αποκτήσουν πρόσβαση στον κόσμο του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, κάνοντας τη θεωρία πράξη ενώ με τη γνώση και τα εργαλεία που θα αποκτήσουν, είναι θέμα χρόνου να κάνουν ακόμα και τις πιο ανατρεπτικές ιδέες τους πραγματικότητα δημιουργώντας ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Το πρόβλημα του χαμηλού αριθμού εθελοντών αιμοδοτών

Στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Generation Next δημιουργήθηκαν 85 νέες ιδέες σε όλη την Ελλάδα, με τη μοναδική από τη Ροδόπη, να είναι η e Αιμοδότες που κατατέθηκε από το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής και την ομάδα LabWeb.

Όπως αναφέρουν στην ιδέα τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι στη χώρα μας σημειώνονται ετησίως πολύ περισσότερα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιπρόσθετα ο αριθμός των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία είναι μεγάλος.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό -περίπου 1,5% -είναι τακτικοί αιμοδότες. Έτσι τα αποθέματα αίματος στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας δεν ανανεώνονται διαρκώς με τη συστηματική αιμοδοσία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια και η ανάγκη εξεύρεσης αίματος να παραμένει σημαντικό ζήτημα της κοινωνίας μας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Πληροφοριακό Σύστημα και μια εφαρμογή android που σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, θα συνδράμουν τόσο στην εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος όσο και στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας.

Ποια είναι η λύση που προτείνουν

Η ιδέα τους ήταν η δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος και της αντίστοιχης android εφαρμογής που θα ενημερώνουν και θα ενθαρρύνουν τους δημότες της πόλη μας να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών.

Επίσης η καινοτομία τους είναι η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης των χρηστών για έκτακτες ανάγκες προσφοράς αίματος από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Έτσι η εφαρμογή τους διευκολύνει ώστε οι αιμοληψίες να γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη καθώς και η  διάρκεια ζωής του αίματος  είναι πεπερασμένη (30 ημέρες).

Το Ολοκληρωμένο αυτό Πληροφοριακό Σύστημα, το ονόμασαν «e-Αιμοδότες» και αποτελείται από 3 μέρη:

  • τη διαδικτυακή εφαρμογή (εφεξής Πληροφοριακό Σύστημα): https://e-aimodotes.sch.gr/civilian/ για την άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση των χρηστών
  • το Πληροφοριακό Σύστημα: https://e-aimodotes.sch.gr/hospital/ για τον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος αιμοδοσίας που θα καταγράφει τις τρέχουσες ανάγκες σε αίμα και τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες
  • την android εφαρμογή (application) για φορητές συσκευές για την άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση των χρηστών, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο PlayStore

Η ομάδα αποτελείται από τους Κουρτίδη Λέανδρο Α’ Λυκείου, Χουβαρδά Άγγελο Μιχαήλ Β’ Λυκείου, Ευτυχιακό Βασίλη Β’ Λυκείου, με τη βοήθεια των καθηγητών Ανδρονίκης Βερρή, Μαργαρίτη Χουρμούζη και Αικατερίνης Αθανασούλα, καθώς και τη στήριξη από την αιμοδοσία του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.