1976-2016: 40 χρονια λειτουργιας του Ι.Ν. Αγιου Στυλιανου Κομοτηνης

Το πρόγραμμα πανηγύρεως του Ιερού Ναού αγίου Στυλιανού Κομοτηνής

Ο ναός των εργατικών κατοικιών του αγίου Στυλιανού Κομοτηνής θεμελιώθηκε το 1973 και εγκαινιάστηκε το 1976, χτίστηκε δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια. Στη γρήγορη αποπεράτωσή του συνετέλεσαν η προσφορά του Στρατού και των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η αναγκαιότητά του, εφόσον δεν υπήρχε λατρευτικός χώρος στη συγκεκριμένη περιοχή.
 
Ο ναός είναι αφιερωμένος στον άγιο Στυλιανό, προστάτη των παιδιών. Η εκκλησιαστική παράδοση και μαρτυρίες πιστών από άλλους ναούς αφιερωμένους στον άγιο Στυλιανό κάνουν λόγο για πολλά θαύματα του αγίου σε άτεκνες γυναίκες που μετά από θερμή προσευχή αξιώθηκαν το θαύμα της μητρότητας κατά την πίστη τους. Στον ναό της πόλης μας, όπως αναφέρουν κάτοικοι της ενορίας, ένα παιδάκι που δεν μπορούσε να μιλήσει, την ημέρα της εορτής του αγίου Στυλιανού μίλησε.
 
Οι δυνατότητες κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου του ναού υπήρξαν ελάχιστες κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, λόγω των περιορισμένων του εσόδων, πάντοτε όμως φιλότιμες και με αγάπη. Σ’ αυτό ίσως να συνέβαλαν η θέση του -είναι χτισμένος έξω από την πόλη- και το γεγονός ότι εντός του δεν υπάρχουν κειμήλια ή παλαιά εκκλησιαστικά σκεύη, γιατί είναι πρόσφατος. Ο ναός είναι απλός, χτισμένος σε ρυθμό βασιλικής. Το τέμπλο είναι γύψινο, αλλά, επειδή είναι όμορφα βαμμένο, φαίνεται σαν ξυλόγλυπτο. Τα τελευταία χρόνια έγινε επέκταση του ναού, η οποία διπλασίασε σχεδόν τον περιορισμένο λατρευτικό χώρο. Επίσης, στις μέρες μας ολοκληρώνεται και η αγιογράφησή του, καθώς εκδηλώνεται έμπρακτο ενδιαφέρον, μέσω δωρεών που συμπληρώνουν τα μικρά έσοδά του.
 
Το εκκλησάκι που υπάρχει στον αύλειο χώρο χτίστηκε από κάποιον εφημέριο και σήμερα είναι αφιερωμένο στον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Στις μέρες μας ο ιερός ναός του αγίου Στυλιανού, με τις φροντίδες του ιερέως, δίνει τη δυνατότητα στους πιστούς, εκτός των άλλων να προμηθεύονται χρήσιμα ενημερωτικά βιβλία για ποικίλα πνευματικά θέματα.
 
Την 26η του τρέχοντος μηνός ο ναός του Αγίου Στυλιανού γιορτάζει τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του. Λόγω της επετείου η αρτοκλασία θα τελεσθεί στον εσπερινό της πανηγύρεως, το απόγευμα της 25ης. Από τον Εφημέριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού παρακαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί να μην προσκομίσουν άρτους κατά την κυριώνυμη ημέρα. 

Ο άγιος Στυλιανός, προστάτης των παιδιών 

Ο Όσιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ’ αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.
 
Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια. Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ’ αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.
 
Ο όσιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων. Πολλές φορές οι γονείς έφεραν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του οσίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον όσιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθίστα εύτεκνους άτεκνες γυναίκες.
 
Ο όσιος Στυλιανός κοιμήθηκε πλήρης ήμερων αλλά και αρετών. Η κάρα του αγίου βρίσκεται στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος. Αποτμήματα του ιερού λειψάνου του αγίου βρίσκονται στις Μονές Δαμάστας Φθώτιδος, Λειμώνος Λέσβου, Δαδίου Φθιώτιδος και Κάτω Ξενιάς Αλμυρού Μαγνησίας.

Το πρόγραμμα πανηγύρεως του Ιερού Ναού αγίου Στυλιανού Κομοτηνής 

Την 26η Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο, εορτή του Αγίου Στυλιανού, εορτάζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός στις εργατικές κατοικίες Κομοτηνής, συμπληρώνοντας φέτος 40 χρόνια λειτουργίας. Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών έχει ως εξής:
 
• Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ώρα 6 το απόγευμα: Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.
• Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρα 7 το πρωί: Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.
• Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ώρα 7 το πρωί: Όρθρος, Θεία Λειτουργία και κτητορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων ενοριτών και δωρητών.
• Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ώρα 5 το απόγευμα: Ιερό Ευχέλαιο

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.