1,5 εκ. ευρω για ψηφιοποιησεις Μουσειου Καραθεοδωρη, ΔΗΠΕΘΕ και Μεγαρου Σταλιου

Δύο προτάσεις από ΔΗΠΕΘΕ και ΔΚΕΠΠΑΚ εγκρίθηκαν στην πρόσκληση «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος»

Σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ θα αντλήσει από την πρόσκληση του ΕΠΑΝΕΚ «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος» ο Δήμος Κομοτηνής, για την ψηφιοποίηση του μουσείου Καραθεοδωρή και της Πινακοθήκης Στάλιου, καθώς και του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Αυτό θα γίνει μέσω των δύο προτάσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, αφενός της πρότασης «Ψηφιακές ιστορικές διαδρομές στον κόσμο του θεάτρου και του πολιτισμού», που υπέβαλε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, με προϋπολογισμό 530.400 ευρώ, αφετέρου της πρότασης «Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Ανάδειξη Μουσείου Κ. Καραθεοδωρή» που υπέβαλλε η ΔΚΕΠΠΑΚ, με προϋπολογισμό 936.199 ευρώ.

Ψηφιοποίηση Μεγάρου Στάλιου και των κουστουμιών του ΔΗΠΕΘΕ

Μέσα από την πρώτη πρόταση, με τίτλο «Ψηφιακές ιστορικές διαδρομές στον κόσμο του θεάτρου και του πολιτισμού», το ΔΗΠΕΘΕ  επιχειρεί να διασώσει σημαντικό θεατρικό υλικό, που σχετίζεται με την ιστορία του θεάτρου και της τέχνης στην Κομοτηνή και να διασυνδέσει τη θεατρική δημιουργία με την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της περιοχής, με έμφαση στις μικρές ηλικίες.

Μέσω του προγράμματος θα γίνει η ψηφιοποίηση του κτηρίου του Αρχοντικού Στάλιου – Παπαδριέλλειου Δημοτικής Πινακοθήκης Κομοτηνής, αλλά και των εικαστικών έργων και του εσωτερικού διακόσμου του.

Ακόμα θα γίνει ψηφιοποίηση των κοστουμιών των παραγωγών του ΔΗΠΕΘΕ από τη δημιουργία του έως σήμερα, ενώ θα δημιουργηθεί λογισμικό ψηφιακής διατήρησης τεκμηρίων.

Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη διαδικτυακού τόπου, εφαρμογής ξενάγησης αλλά και επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και διαδραστικά ψηφιακά αφηγηματικά βιβλία με θέμα μικρές ιστορίες από θεατρικές παραγωγές.

Επιπλέον θα δημιουργηθεί διαδραστικό τρισδιάστατο εκπαιδευτικό παιχνίδι οριζόντιας κίνησης σε εικαστικά έργα, ψηφιακό μουσείο εικονικής πραγματικότητας αλλά και παραγωγή ψηφιακού οπτικοακουστικού περιεχομένου για τις ψηφιακές εφαρμογές.

Ανοίγεται στον κόσμο το Μουσείο Καραθεοδωρή

Όσο για την «Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Ανάδειξη Μουσείου Κ. Καραθεοδωρή», το βασικό αντικείμενο του προτεινόμενου έργου αφορά στην ψηφιοποίηση 55.250 σελίδων και υλικού από τις συλλογές του Μουσείου καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού των συλλογών (1.000 εγγραφές).

Πέρα αυτών όμως θα γίνει και η ψηφιακή ανάδειξη του μουσείου, με υλοποίηση συστήματος ευρετηρίασης, απόθεσης και διάθεσης των ψηφιακών συλλογών του Μουσείου, σύστημα Εικονικού Μουσείου, ψηφιακής ξενάγησης, αλλά και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και την παραγωγή και διενέργεια θεατρικού έργου για σκοπούς δημοσιότητας.

Μέσα από αυτή την πράξη ελπίζουν να έχουν πολλαπλασιαστική αξία για το Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή και θετικό αντίκτυπο για το ίδιο και την περιοχή, συνδέοντας την Κομοτηνή με την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Διαθέτοντας το πλούσιο ιστορικό και επιστημονικό, πολυμεσικό περιεχόμενο και σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες σε όλη την επιστημονική κοινότητα, ελληνική και διεθνής.

Αναμένεται όμως να συμβάλλει και στη βιωσιμότητα του Μουσείου με την αναβάθμιση του πολιτιστικού του ρόλου τον εκσυγχρονισμό του και της ενίσχυσης του ανοικτού του χαρακτήρα προβλέποντας την δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών με προστιθέμενη αξία για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Απόρριψη για το Μουσείο Ξυλαγανής

Αξίζει να σημειωθεί πως από το ΕΠΑΝΕΚ απορρίφθηκε η πράξης «Εμπλουτισμός και Ψηφιοποίηση Λαογραφικού Μουσείου Ξυλαγανής – Διάσωση και ανάδειξη Μουσείου Επαγγελμάτων».

Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο πληρότητας και επιλεξιμότητας πρότασης, με την αιτιολογία ότι ο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ» είναι Σωματείο και ως εκ τούτου δεν ανήκει στους φορείς που δύνανται να συνάψουν προγραμματική σύμβαση με το Δήμο.

Επιπλέον, οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας αφορούν υπηρεσίες που προσφέρονται στην αγορά και, ως εκ τούτου, το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των εν λόγω φορέων, αποτελεί κατ’ ουσίαν σύμβαση απευθείας ανάθεσης και δεν πληροί τους όρους της πρόσκλησης όπου ρητώς αναφέρεται ότι «πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι αντισυμβαλλόμενοι ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους τηρούν την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και ειδικότερα, τους κανόνες για τον ανταγωνισμό, την ανάθεση δημόσιων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.