14 Νοεμβρη Παγκοσμια Ημερα Διαβητη – Δωρεαν μετρησεις στην Πλατεια της Κομοτηνης το Σαββατο 12 Νοεμβριου

Ο Σύλλογος Διαβητικών και άλλων παθήσεων «Γλυκός Κόσμος», ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο και είναι ο μοναδικός στον Ν. Ροδόπης. Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σοφία Φαναρά μίλησε στον «ΠτΘ», για τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού γύρω από τον διαβήτη.

Σοφία Φαναρά, πρόεδρος συλλόγου «Γλυκός Κόσμος» «Ο διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια που δεν πρέπει να την αψηφούμε»

ΠτΘ: κ. Φαναρά, πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύλλογο Διαβητικών «Γλυκός Κόσμος», πότε ιδρύθηκε, ποιοι είναι οι στόχοι του;
Σ.Φ.:
Ο Σύλλογος Διαβητικών «Γλυκός Κόσμος» ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, απαριθμεί ήδη 110 μέλη και ο σκοπός του συλλόγου είναι η ενημέρωση του κόσμου. Η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από την θεραπεία, ήδη σε αυτόν τον ένα χρόνο λειτουργίας του συλλόγου ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί διαβητικοί που δεν παρακολουθούνται από γιατρό. Και κάνουμε επίσης μια μεγάλη προσπάθεια να ενημερώσουμε γύρω από τον νεανικό διαβήτη. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που υποφέρουν από νεανικό διαβήτη, αλλά δεν θέλουν να δηλώσουν ανοιχτά την ασθένειά τους.

ΠτΘ: Έχετε προγραμματίσει κάποιες εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κοινού; Ο κόσμος ενδιαφέρεται;
Σ.Φ.:
Ναι, ο κόσμος έχει δείξει ενδιαφέρον, σε προηγούμενες εκδηλώσεις μας, όπως ήταν η ημερίδα που κάναμε για το διαβητικό πόδι, στην Αλεξανδρούπολη.

ΠτΘ: Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να προλάβει τον διαβήτη;
Σ.Φ.:
Θα πρέπει πρώτα από όλα να επισκεφτεί ένα γιατρό, και κάνει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις. Και αν διαγνωστεί ο διαβήτης θα πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό. Ο διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια που δεν πρέπει να την αψηφούμε.

ΠτΘ: Ποια εκδήλωση έχετε προγραμματίσει για την Κομοτηνή;
Σ.Φ.:
Ο Σύλλογος Διαβητικών και άλλων παθήσεων «Γλυκός Κόσμος» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διαβήτη της 14ης Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις ζαχάρου, για όσους το επιθυμούν. Οι μετρήσεις θα γίνονται από νοσηλεύτριες, με την παρουσία Γιατρών κατά τις ώρες: 9π.μ-2μ.μ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γιατρούς την κ. Τριάρα, τον κ. Μεχμέτ και το νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, τον ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο κ. Ζαπανδιώτη, για την εθελοντική τους προσφορά. Καθώς και τον Δήμο Κομοτηνής και τον Ερυθρό Σταυρό.

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε 3.000.000 ανθρώπους ετησίως.
Το 2005, 200.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπασχαν από διαβήτη.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922.

 

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

 

Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.