14 μαθητες «ανοιξαν» μια καινουργια σελιδα για την ομογενεια της Ιμβρου

Ήχησε το «πρώτο κουδούνι» σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στο νησί - Πάρης Ασανάκης «Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί μια αναγέννηση του ελληνικού στοιχείου στο νησί»

Ένα όνειρο δεκαετιών για την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου απέκτησε «σάρκα και οστά» την περασμένη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015, όταν ήχησε το «πρώτο κουδούνι» στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο, στο χωριό Αγρίδια. 49 χρόνια μετά από το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων της Ίμβρου, τα μέλη της ελληνικής κοινότητας του νησιού απέκτησαν ξανά το δικαίωμα στην εκπαίδευση, με την επαναλειτουργία προ διετίας του μειονοτικού δημοτικού σχολείου. Το ιστορικό εκείνο πρώτο βήμα συνοδεύτηκε φέτος από την έγκριση της λειτουργίας μειονοτικού γυμνασίου και λυκείου, επιτρέποντας στην ελληνική κοινότητα να αποκτήσει για πρώτη φορά δομές εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Κατά τη σχολική χρονιά, που μόλις ξεκίνησε, στα θρανία του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου της Ίμβρου θα καθίσουν συνολικά 14 παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξ αυτών μόλις ένα έχει γεννηθεί στο νησί, ενώ τα υπόλοιπα 13 προέρχονται από οικογένειες που επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να επιστρέψουν και να «χτίσουν» τις ζωές τους στη γη των προγόνων τους. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι το άνοιγμα των σχολείων συντελεί σε μία αλλαγή σελίδας για την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου, η οποία αντικρίζει το μέλλον της με περισσότερη αισιοδοξία και με πιο ευοίωνες προοπτικές. 

«Οι νέοι άνθρωποι επανεγκαθίστανται στο νησί και έχουν πλέον την προοπτική να κάνουν παιδιά, να διευρύνουν την οικογένειά τους και να ζήσουν εκεί δημιουργικά»

Στην τελετή έναρξης της λειτουργίας του μειονοτικού γυμνασίου-λυκείου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσε ο κ. Πάρης Ασανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών. Μιλώντας στον «ΠτΘ», ο κ. Ασανάκης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την ιστορική αυτή εξέλιξη στο νησί, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για την αποκατάσταση μιας από τις αδικίες, που συντελέστηκαν εις βάρος του ελληνικού στοιχείου της Ίμβρου πριν από 51 χρόνια. «Μας συγκίνησε επίσης ότι στελέχη του συλλόγου μας και άνθρωποι, που βγήκαν μέσα από τα σπλάχνα του», επισήμανε, «έχουν πλέον μετεγκατασταθεί στο νησί, για να αποτελέσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου και να συμβάλουν στην ανασύσταση του κοινωνικού ιστού της κοινότητας των Ιμβρίων στον τόπο της». «Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί μια αναγέννηση του ελληνικού στοιχείου στο νησί», παρατήρησε, υπενθυμίζοντας ότι «από το 2013, που άνοιξε το δημοτικό σχολείο, είχαμε αμέσως-αμέσως 6-7 γεννήσεις παιδιών».
 
«Δηλαδή οι νέοι άνθρωποι επανεγκαθίστανται στο νησί», τόνισε, «και έχουν πλέον την προοπτική να κάνουν παιδιά, να διευρύνουν την οικογένειά τους και να ζήσουν εκεί δημιουργικά. Πράγμα που δεν ίσχυε μέχρι τώρα, γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες συνθήκες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έχουν λυθεί αυτομάτως όλα τα προβλήματα, που υπάρχουν εκεί, για κάποιον που θέλει να επανεγκατασταθεί. Όμως ευελπιστούμε ότι τα προβλήματα, που θα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί στην πράξη, θα βρίσκουν πλέον ευήκοα ώτα και στην τοπική κοινωνία και στις τουρκικές αρχές, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν δείξει αξιοθαύμαστα δείγματα στο να βοηθήσουν και να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια».

«Μπαίνοντας κανείς στο χωριό αυτό, παίρνει πλέον έναν καινούργιο αέρα δημιουργίας»

Ο κ. Ασανάκης δεν παρέλειψε να διακρίνει ότι η καινούργια δομή, πέρα από δομή εκπαίδευσης, αποτελεί και ένα κύτταρο ανάπτυξης της ελληνικής κοινότητας και διαδραστικής επικοινωνίας του τοπικού πληθυσμού. Αποκάλυψε στο σημείο αυτό ότι κατά την περυσινή χρονιά, που δεν ήταν εφικτό να λειτουργήσει το σχολείο, το κτίριο φιλοξένησε τη διεξαγωγή μαθημάτων ελληνικών για ενήλικες μουσουλμάνους του νησιού. Το εγχείρημα γνώρισε εντυπωσιακή ανταπόκριση, αφού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 40-45 μαθητών και από φέτος φιλοδοξεί να αποκτήσει πιο σταθερό και ουσιαστικό χαρακτήρα. «Μπαίνοντας κανείς στο χωριό αυτό, παίρνει πλέον έναν καινούργιο αέρα δημιουργίας», σχολίασε ο κ. Ασανάκης, για να επισημάνει τη διάθεση για ανάλογα βήματα προόδου και στα υπόλοιπα ελληνικά χωριά του νησιού.

«Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι αποτέλεσμα μίας αξιοθαύμαστης σύμπραξης πολλών φορέων, που συνεργάστηκαν με σύμπνοια και προσήλωση στον στόχο»

Το επίκαιρο μήνυμα, που θέλησε να στείλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, με αφορμή την ευτυχή αυτή συγκυρία για την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου, είναι ότι η συνεργασία, η σύμπνοια και η προσήλωση στον στόχο μπορεί να υπερκεράσει τα εμπόδια και αποφέρει τους προσδοκώμενους καρπούς. «Σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, όπου όλες οι αξίες φτάνουν σε μια αναθεώρηση, ενώ πράγματα, που θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι τώρα, δεν είναι πια», σημείωσε, «η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος έχει πολλά πράγματα να πει και στην ελληνική κοινωνία και στην ομογένεια της Τουρκίας και όπου αλλού υπάρχει ελληνισμός». «Είναι αποτέλεσμα μίας αξιοθαύμαστης σύμπραξης πολλών φορέων», εξήγησε, «που συνεργάστηκαν αρμονικά με σύμπνοια και προσήλωση στον στόχο. Ας μην ξεχνάμε ότι περάσαμε μια δύσκολη περίοδο στην Ελλάδα, παρόλα αυτά οι μηχανισμοί λειτούργησαν. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω φορείς, όπως το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών για όλη συνδρομή, που μας παρείχαν. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο πολύπλευρη και πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των ιμβριακών σωματείων της Ελλάδας και των ομογενειακών σωματείων και των φορέων της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είναι κάτι, που σε τέτοια έκταση, δεν έχει ξαναγίνει και αν δε γινόταν, δε θα είχαμε ποτέ αυτό το αποτέλεσμα».

Επίσημα εγκαίνια και αγιασμός, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, στις 12 Οκτωβρίου

Στην έναρξη της λειτουργίας του νέου σχολείου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο κ. Λάκης Βίγκας, πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου, του φορέα δηλαδή που διαχειρίζεται τα μειονοτικά σχολεία, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου και διευθυντής του νεοσύστατου σχολείου, κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, και ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης, κ. Παύλος Σταματίδης, ενώ τις τουρκικές αρχές εκπροσώπησαν ο γενικός διευθυντής ιδιωτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, κ. Ομέρ Φαρούκ Γελκεντζί, η αρμενικής καταγωγής βουλευτής Κωνσταντινούπολης του CHP, κ. Σελίνα Ντογάν, και ο βουλευτής Δαρδανελλίων του ίδιου κόμματος, κ. Μουχαρρέμ Ερκέκ, καθώς επίσης ο Έπαρχος του νησιού, κ. Μουχιττίν Γκιουρέλ, ο δήμαρχος Ίμβρου, κ. Υνάλ Τσεττίν, και άλλοι αξιωματούχοι. Να σημειωθεί ότι στις 12 Οκτωβρίου στο σχολείο θα τελεστούν τα επίσημα εγκαίνια και ο αγιασμός, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.