14.275 κιλα ανακυκλωσιμων υλικων συγκεντρωσαν οι μαθητες του Δημου Κομοτηνης

Συμμετέχοντας στη δράση ευαισθητοποίησης «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021 της πρωτοβουλίας Followgreen

Συνολικά 14.275 κιλά σε ανακυκλώσιμα υλικά συγκέντρωσαν οι μαθητές σχολείων του Δήμου Κομοτηνής, που συμμετείχαν στη δράση ευαισθητοποίησης «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021.

Μάλιστα το ενδιαφέρον και η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη, που το 1ο Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής αναδείχθηκε πρώτο όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά σε όλες τις δράσεις Σχολικών Μαραθωνίων ανακύκλωσης που διοργανώνει η πρωτοβουλία Followgreen σε όλη τη χώρα.

Στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021 οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε τέσσερα ρεύματα υλικών: χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες. Ανεξαρτήτως του μικρού διαστήματος που ήταν εφικτή η ανακύκλωση εντός των σχολικών μονάδων, λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά 14.275 κιλά σε ανακυκλώσιμα υλικά. Στη δράση συμμετείχαν συνολικά 4.340 μαθητές.

Έτσι συγκεντρώθηκαν:

  • Χαρτί: 10.955 κιλά
  • Πλαστικό: 1.910 κιλά
  • Αλουμίνιο: 690 κιλά
  • Μπαταρίες: 720 κιλά

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά  53.105 πόντων επιβράβευσης.

Από τα Δημοτικά Σχολεία, πρώτο αναδείχθηκε όπως προαναφέρθηκε το 1ο Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής, και ακολούθησαν το Δημοτικό Σχολείο Φαναρίου, το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής, το Μειονοτικό Δημοτικό Πόρπης και το 5ο Δημοτικό Κομοτηνής.

Όσο για τα νηπιαγωγεία, πρώτο αναδείχθηκε το Νηπιαγωγείο Νέου Σιδηροχωρίου, και ακολούθησαν το 1ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, το Νηπιαγωγείο Κάλχα, το 15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής και το Νηπιαγωγείο Θρυλορίου.

Καλλιεργήθηκε η φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση των μαθητών

Την ικανοποίησή του για τη συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας στις μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εξέφρασε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας πως οι μαθητές εμπέδωσαν καλύτερα την ανάγκη της ανακύκλωσης, συγκεντρώνοντας μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών. «Νομίζω ότι ήταν μια πολύ θετική ενέργεια και καλλιεργήθηκε η φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση των μαθητών» σημείωσε για αυτό και θέλουν να γίνει μόνιμη αυτή η διαδικασία, μιας και οι συμμετοχές είναι ενθαρρυντικές και όσο περισσότεροί ασχολούνται, τόσο το καλύτερο.

Μαθαίνουν την ανακύκλωση μικροί και μεγάλοι

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ευχαρίστησε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς για τη σημαντική ανταπόκριση και στήριξή τους στις περιβαλλοντικές δράσεις για την ανακύκλωση. Επιπλέον, συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των δράσεων και της εκδήλωσης.

«Η προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μέσω των σχολείων είναι σημαντική, για να μάθουν τα παιδιά για την ανακύκλωση, και να δώσουμε τις χρηστικές οδηγίες ώστε και οι μεγάλοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε, εκφράζοντας την πρόθεση να συνεχιστεί ο μαραθώνιος και τα επόμενα χρόνια.

Η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση γίνεται πράξη

Τέλος η εκπρόσωπος της Followgreen κ. Πολυξένη Παπαθεμελή συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στον σχολικό μαραθώνιο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.

«Το Followgreen Κομοτηνής απέδειξε πως η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση γίνεται πράξη, και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα της δράσης, όπως και τη σημαντική ποσότητα που συλλέχθηκε για ακόμα μια χρονιά» ανέφερε. Ευελπιστούν δε να υλοποιήσουν περισσότερες ανάλογες δράσεις σε όλες τις βαθμίδες, με τη διαλογή στην πηγή, εικαστικά δρώμενα και άλλα.

Η σχολική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. Τις δράσεις υποστήριξαν η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (σύστημα ανακύκλωσης μπλε κάδου), η ΑΦΗΣ (σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών), η Combatt (συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης μπαταριών οχημάτων και βιομηχανίας) και το «Κάθε Κουτί Μετράει» (πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.