123 κενα προσωπικου σε Ροδοπη και Εδρα Περιφερειας ΑΜΘ απο τις 226 κενες οργανικες θεσεις συνολικα

Λύση μέσω Αναπτυξιακού Οργανισμού αναζητά η Περιφέρεια για την υποστελέχωση της

Την ελπίδα πως κάποιες άμεσες ανάγκες για την ομαλή λειτουργία της Περιφέρειας ΑΜΘ θα μπορέσουν να καλυφθούν με την δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού, εξέφρασε απαντώντας σε ερώτηση για την υποστελέχωση της, ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος.

Την επερώτηση έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος τόνισε πως οι μεγάλες ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ αιτήματα που υποβάλλονται για εξέταση, γνωμοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις, διαφόρων δραστηριοτήτων και έργων καθυστερούν υπερβολικά και αφήνουν έκθετη τόσο την υπηρεσία όσο και τους υπαλλήλους. Για αυτό και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση.

Μεγάλα κενά, κυρίως στη Ροδόπη

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως το θέμα της υποστελέχωσης αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης, λόγω του περιορισμού προσλήψεων όλη την προηγούμενη δεκαετία.

Στην ΠΑΜΘ σήμερα υπάρχουν 226 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες 24 στην Καβάλα, 24 στην Ξάνθη, 33 στον Έβρο και 22 στη Δράμα, με την Ροδόπη, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα κενά της κεντρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας να έχει 123 κενές θέσεις.

Η περιφέρεια υπέβαλλε αίτημα πρόσληψης 76 υπαλλήλων το 2020, και εγκρίθηκαν 16, ενώ για το 2021 υποβλήθηκαν 42 αιτήματα το 2021, από τους οποίους εγκρίθηκαν 12.

Όσο για τις αυτοδίκαιες αποχωρήσεις μέχρι το 2025, αυτές αναμένεται να ανέλθουν σε 107, ενώ το 2020 υποβλήθηκαν 54 αιτήματα κινητικότητας, από τους οποίους εγκρίθηκαν όλα, με 14 υπαλλήλους να έρχονται με την ίδια διαδικασία στην Περιφέρεια.

Λύση μέσω Αναπτυξιακού Οργανισμού

Το θέμα που θέσατε είναι σημαντικό, σημείωσε, και δημιουργεί πρόβλημα τόσο στη λειτουργία της Περιφέρειας, αλλά και στην απορρόφηση πόρων και προγραμμάτων, που θα κυλούσε πιο ομαλά με την παρουσία ικανού αριθμού υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η προσπάθεια για την ενίσχυση της Περιφέρειας, τόνισε, θα συνεχιστεί, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού, παρόμοιου με αυτόν που έχουν δημιουργήσει Δήμοι και άλλες περιφέρειας, θα βοηθήσει ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υποστελέχωση, ιδίως των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Οι διεργασίες για την δημιουργία του συγκεκριμένου Οργανισμού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, σημείωσε ο κ. Μέτιος, ο οποίος θα μπορέσει, με τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος, να αντιμετωπίσει ένα μέρος από τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού.

Να υπενθυμίσουμε πως οι Αναπτυξιακοί Οργανισμού μπορούν να αναλάβουν την εκτέλεση δράσεων κρατικών ενισχύσεων, να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία και να διαχειριστούν αναπτυξιακά, επενδυτικά και ειδικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, με την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις έργου για αυτούς τους σκοπούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.