12 ωρες δρασεων στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης για τα παιδια

Με ενημέρωση κατά της κακοποίησης των παιδιών και υπέρ των Δικαιωμάτων τους

Δεκάδες παιδιά της Κομοτηνής συμμετείχαν στη σειρά δράσεων κατά της κακοποίησης των παιδιών και υπέρ των Δικαιωμάτων τους με τίτλο: «ΠαιΔΙΚΟ μου..Δικαίωμα» που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου από τις 9:00 έως τις 21:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Στην A΄ Ενότητα, που ξεκίνησε στις 9 το πρωί, με τίτλο «ΠαιΔΙΚΟ μου Δικαίωμα», έλαβαν χώρα βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες σχετικά με τα Δικαιώματα του παιδιού, στα οποία συμμετείχαν μαθητές της Ε’ Δημοτικού των:  4ου , 5ου, 6ου και 11ου Σχολείων Κομοτηνής, μαθητές του Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής και μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Β΄ Ενότητα ξεκίνησε στις 18:00 και άνοιξε τον Φάκελο Παιδική Κακοποίηση, με Ενημέρωση-Συζήτηση για τις μορφές κακοποίησης, σημάδια αναγνώρισης, πρόληψη- παρέμβαση- αντιμετώπιση –φροντίδα-προστασία.

Όπως τόνισε η υπεύθυνη του exagono Δήμου Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου επιδιώκουν καταρχάς την ενημέρωση των παιδιών, των νέων και την τοπικής κοινωνίας γενικότερα, με φόντο τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα μέσω της δράσης συναντήθηκαν όλοι οι φορείς που ασχολούνται τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπιση των καταγγελιών για κακοποίηση, την προστασία του παιδιού, αλλά και τη διαχείριση του τραύματος.

Το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών, και γενικότερα κάθε μορφής βίας που αφορά το παιδί είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, στο οποίο εμπλέκεται το σχολείο, η οικογένεια και οι κοινωνία, για αυτό και είναι σημαντικό να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία για τις δομές που εμπλέκονται.

Πρέπει, σημείωσε η κ. Σαλτσίδου, αν κάποιος έχει υπόνοια πως ένα παιδί κακοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο, σωματικά ψυχολογικά ή παραμελείται, να ξέρει πού να απευθυνθεί, ενώ είναι σημαντικό να μην σιωπούν, τόσο τα παιδιά όσο και όσοι διαπιστώνουν κακοποίηση.

Για αυτό και οι δράσεις ξεκίνησαν από το κομμάτι της εκπαίδευσης, την οικογένεια, και όλους τους φορείς που εμπλέκονται. Είναι άλλωστε σημαντικό να γνωρίζει ο ένας φορέας τον άλλο, γιατί συζητώντας για τη δράση διαπίστωσαν πως υπήρχαν φορείς που δεν γνώριζε ο ένας τον άλλο.

Ποιοι συμμετείχαν στη Δράση

Η δράση διοργανώθηκε με αφορμή την 19η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών και την 20η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών, από το Κέντρο Νεολαίας και εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής και την Κοιν.Σ.Επ «Θράκης Κίνητρο»,  σε συνεργασία με: τη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών Δήμου Κομοτηνής – Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής – στο πλαίσιο των δράσεων με την Κοιν.Σ.Επ  «Κομοτηνή Εν Δράσει», το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής – Παιδικά χωριά SOS, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους Δήμου Κομοτηνής, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Χαμόγελο του Παιδιού, τον Σύλλογο παιδιών και ενηλίκων με ΔΑΔ, Αυτισμό και Asperger (ΔΑΔΑΑ) Κομοτηνής και την UNICEF Greece.

Οι δράσεις υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία και την υποστήριξη των εθελοντών και των ασκούμενων φοιτητών, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.