103η Επετειος Απελευθερωσης της Κομοτηνης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 103 Επέτειο της Απελευθέρωσης της Κομοτηνής, γνωστοποίησε η Περιφέρεια ΑΜΘ. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14 Μαΐου είναι οι εξής:

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και όλων των οικιών της πόλης, των κωμοπόλεων και των οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, από την ανατολή της 13ης Μαΐου μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2023.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 12ης, 13ης και 14ης Μαΐου 2023.

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

08:00 Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος

10:30 Επίσημη έπαρση της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής στο χώρο του Ηρώου, παρουσία Αρχών με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου.

11.10 Κατάθεση στεφάνων από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.

Στεφάνι επίσης μπορούν να καταθέσουν εκπρόσωποι λοιπών συλλόγων και φορέων εκτός αυτών που αναφέρονται στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Η πρόθεση για κατάθεση στεφάνων δηλώνεται από την προηγούμενη μέρα στον υπεύθυνο τελετάρχη.

Ώρα προσέλευσης των εκπροσώπων των σχολείων: 10:45π.μ.

18:00 Επίσημη υποστολή της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

18:30 Υποδοχή της Σεπτής Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Βαθυρύακος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής που θα μεταφερθεί με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Ιερά Πομπή – Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, του Ιερού Κλήρου, Στρατιωτικών Τμημάτων, Οργανώσεων, Φοιτητικής – Μαθητικής Νεολαίας, Συλλόγων, Σωματείων και Λαού για τη μεταφορά της Ιερής Εικόνας από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οδό Δημοκρίτου, την οδό Ορφέως και τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής.

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, οι δε φιλαρμονικές του Δήμου Κομοτηνής, και της ΧΧΙ ΤΘΤ θα περιέλθουν σε κεντρικές οδούς της πόλης της Κομοτηνής παιανίζοντας τον εωθινό και εμβατήρια.

07:00 Όρθρος, Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, στον οποίο θα συλλειτουργήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και οι λοιποί Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες που θα παραβρεθούν.

10:30 Επίσημη δοξολογία για την Απελευθέρωση της Κομοτηνής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και θα συγχοροστατήσουν οι προσκληθέντες Μητροπολίτες: Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού, Μαραθώνος κ. Κύριλλος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος και Δράμας κ. Δωρόθεος.

Τέλος προσέλευσης η 10.20 π.μ.

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Ιωάννη Γκαράνη.

11:15 Επιμνημόσυνη δέηση , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου.

Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Μέλη του απερχόμενου Κοινοβουλίου, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ΠΑΜΘ, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ. Στεφάνι επίσης θα καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων και εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στον νομό και οι οποίες έλαβαν ενεργά μέρος, στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής.

Ώρα προσέλευσης: 11:00 π.μ.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Τιμές θα αποδώσει τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική.

12:00 Παρέλαση των Πολιτιστικών Οργανώσεων, της Φοιτητικής και Μαθητικής Νεολαίας, των Σωμάτων Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος Δημοκρατίας – οδός Ορφέως.

Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων, ο χώρος πίσω από τη ΛΑΦΚ.

19:50 Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.