102 χρονια απο την Γενοκτονια του Ποντιακου Ελληνισμου

Με μήνυμα την ανάγκη ενδυνάμωσης του αγώνα για την διεθνή αναγνώρισή

Χρύσα Μαύριδου, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

«Μια γενοκτονία κρύβει από πίσω της την πρόθεση να μην υπάρχει ο συγκεκριμένος λαός και αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι»

Να ανάψουν ένα κερί, αλλά να μην μείνουν μόνο σε αυτό, παρότρυνε τους πολίτες το πρωί της Τετάρτης, 19 Μαΐου, ανήμερα της 102ης Επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

Με την αφορμή της επετείου αλλά και των δράσεων που διοργανώνουν τα ποντιακά σωματεία Ροδόπης και φέτος, η κ. Μαυρίδου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» επισημαίνοντας την ανάγκη της από κοινού διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Να ανάψετε ένα κερί, αλλά να μη μείνετε σε αυτό, να σταθείτε σύμμαχος στην προσπάθεια και τον αγώνα μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας και το σύνθημα «Μάθε με να μην ξεχνώ» που εδώ και χρόνια έχουν «υιοθετήσει» τα σωματεία της Ροδόπης.

«Τα γεγονότα αυτά αμαυρώνουν την ιστορία και μάλιστα την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας, διότι μια γενοκτονία δεν αφορά μόνο τους γενοκτονημένους λαούς αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα, γιατί θέλουμε μια ανθρωπότητα που σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη, τον άνθρωπο και εννοείται τις επόμενες γενιές που θα έρθουν» τόνισε.

«Μια γενοκτονία κρύβει από πίσω της την πρόθεση να μην υπάρξει ο συγκεκριμένος λαός και πραγματικά αυτό, εμείς τουλάχιστον που υπεστήκαμε ως λαός,  γενοκτονία δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Είμαστε παρόντες, με τους νέους μας στην πρώτη γραμμή να αγωνίζονται» ανέφερε τονίζοντας πως «όλος ο ελληνισμός, απανταχού της γης, στη διεκδίκηση είμαστε μαζί και μια πανδημία δεν μπορεί να μας εμποδίσει να βρούμε τρόπους για να τιμήσουμε την μνήμη των θυμάτων και να διατρανώσουμε το αίτημά μας για διεθνή αναγνώριση».

Η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στις φετινές δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ξεκινώντας από την επιμνημόσυνης δέησης στον ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατόπιν Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά και την θεατρική παράσταση του Λυκείου Πεταλειδίου Μεσσηνίας «Την πατρίδα μ’ έχασα» που προβλήθηκε διαδικτυακά, τρία χρόνια μετά το «ανέβασμά» της στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Ταυτόχρονα χθες στο πλαίσιο των δράσεων φωταγωγήθηκε συμβολικά και το κτίριο της Π.Ε. Ροδόπης.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ ώθηση για την ένταση του αγώνα

Η φετινή επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έρχεται λίγες ημέρες μετά την ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ερωτηθείσα σχετικά η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» δήλωσε «δικαιωμένη» για την απόφαση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ιστορική, τονίζοντας πως «μας έδωσε ώθηση να εντείνουμε τις δράσεις μας μέχρι να επιτευχθεί και ο δικός μας στόχος».

Αναγκαία η αναγνώριση της και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων

Για τον σκοπό αυτό η κ. Μαυρίδου υπενθύμισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. «Είμαστε τρεις γενοκτονημένοι λαοί από τον ίδιο θύτη, και η αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων θα μας δώσει αμέσως τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμαχίας στον αγώνα μας».

«Αφού γίνει αυτό θα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες και θα φέρει μεγαλύτερη επιτυχία στην κοινή προσπάθεια» τόνισε δηλώνοντας ότι εφόσον γίνει το βήμα αυτό «θα μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα έρθει η δικαίωση και για τα θύματα του ποντιακού ελληνισμού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.