10.000 ηλεκτρονικα υδρομετρα θελει να εγκαταστησει η ΔΕΥΑΚ

Πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4 εκ. ευρώ κατέθεσε η εταιρεία για την αναβάθμιση των δικτύων της

Στην προμήθεια και εγκατάσταση 10.000 ηλεκτρονικών υδρομέτρων καταναλωτών σε τμήμα της πόλης της Κομοτηνής θέλει να προχωρήσει η ΔΕΥΑΚ, τα οποία μαζί με την εγκατάσταση κεντρικού Συστήματος Ελέγχου θα βοηθήσει και στην πιο ορθή τιμολόγηση, αλλά και στην ταχύτερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, σε συνδυασμό με άλλα συστήματα ελέγχου που διαθέτει ή θα αποκτήσει η επιχείρηση.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης, η επιχείρηση ήδη έχει προκηρύξει την προμήθεια, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «LIFE-IP AdaptinGR». Η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης καταγραφής υδρομετρητών μόνιμης τοποθέτησης θα περιλαμβάνει, 1.250 ασύρματους μεταδότες δεδομένων, 6 νησίδες συλλογής δεδομένων και 2 αναμεταδότες δεδομένων που θα εγκατασταθούν στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής (οικισμοί Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης), καθώς και του απαραίτητου λογισμικού, προκειμένου να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα τηλεμετρίας.

Πέρα αυτού όμως η Επιχείρηση θέλει να εφαρμόσει ένα ακόμα μεγαλύτερο έργο προμήθειας ψηφιακών υδρομετρητών με σκοπό την ανίχνευση απωλειών, τη μείωση του χρόνου και της συχνότητας μέτρησης και συμβολή στη βέλτιστη λειτουργία του δικτύου στην πόλη της Κομοτηνής.

Η πρόταση, που ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ, κατατέθηκε ήδη για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, και από την οποία περιμένουν να δουν μείωση της διαρροής περισσότερο από 20%.

Συνολικά θα εγκατασταθούν 10.000 ηλεκτρονικά υδρόμετρα καταναλωτών σε τμήμα της πόλης της Κομοτηνής, σε υφιστάμενες συνδέσεις, με το σχετικό λογισμικό και εξοπλισμό τηλεμετρίας, και την δημιουργία Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου στη ΔΕΥΑΚ, με στόχο τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και τα υδρόμετρα και τη συνολική επεξεργασία τους.

«Πέρα από το ότι εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα για την μέτρηση, μπορούμε να ελέγξουμε και τις αφανείς διαρροές, και την απώλεια νερού που μπορεί να έχουμε σε κάποια περιοχή» ανέφερε ο κ. Τσακιρίδης, συμπληρώνοντας πως επίσης θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα του νερού που παρέχουν και του νερού που τιμολογούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.