1.600 ατομα εμβολιαστηκαν στη Ροδοπη

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Πατλάκας μίλησε στον ΠτΘ για την πορεία των εμβολιασμών στο νομό Ροδόπης εξηγώντας ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου 1.600 άτομα στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας.

 

Μετέφερε δε πως όσοι ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν μπορούν να πηγαίνουν στο νοσοκομείο και να συμμετέχουν στους προγραμματισμένους εμβολιασμούς που γίνονται πλέον κάθε Δευτέρα καθώς η δόση του εμβολίου είναι για 10 άτομα.

 

 Ο κ. Πατλάκας εξήγησε ότι οι εμβολιασμοί στη νομαρχία έχουν σταματήσει λόγω της ελάχιστης ανταπόκρισης του κόσμου και στο νοσοκομείο γίνονται μόνο μια φορά την εβδομάδα «καθώς η προσέλευση κατά τη διάρκεια των γιορτών και αμέσως μετά ήταν λιγότερο από ένας ασθενής την ημέρα.

 

Δεν γίνεται ν’ ανοίγουμε φιαλίδια που είναι για 10 εμβολιασμούς και κρατούν για 24 ώρες γι’ αυτό και προγραμματίζουμε κάθε Δευτέρα τους εμβολιασμούς, συγκεντρώνοντας τα περιστατικά καθώς η προσέλευση είναι μικρή».

 

Ο κ. Πατλάκας εξήγησε ότι οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί σχεδιάστηκαν για τη συγκεκριμένη περίοδο όπου παρατηρείται ύφεση της νέας γρίπης. «Εάν δούμε ότι η γρίπη επανέρχεται καθώς περιμένουν ένα δεύτερο κύμα τον Φεβρουάριο τότε θα επανέλθουμε στον καθημερινό εμβολιασμό. Οι εμβολιασμοί θα εξαρτηθούν από τη ροή του κόσμου» είπε.

 

Ενημέρωσε ότι στο νοσοκομείο Κομοτηνής εμβολιάστηκαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα περίπου 1.400 άτομα και σημείωσε ότι περίμεναν μεγαλύτερο αριθμό. Εάν προστεθούν και τα Κέντρα Υγείας του νομού ανέρχονται στους 1.600 περίπου.

 

• Θέμα κοινωνιών

 Ζητώντας από τον κ. Πατλάκα να ερμηνεύσει τη μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών για εμβολιασμό σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κρήτη, είπε ότι αυτό οφείλεται στη σύνθεση του πληθυσμού. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να εμβολιαστεί.

 

Εάν πάρουμε το παράδειγμα της Κρήτης πρέπει να πούμε ότι είχαν από την αρχή θανατηφόρα κρούσματα καθώς είχε ξεκινήσει από την Κρήτη, έγινε ο σχετικός ντόρος και ο κόσμος ανταποκρίθηκε στους εμβολιασμούς.

 

Σε γενικές γραμμές έχει να κάνει με το κατά πόσο ο κόσμος προσλαμβάνει αυτό που λέμε και κατά πόσο είναι πρόθυμοι στη συνέχεια να το εκτελέσουν».

 

Από κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της Κομοτηνής όπου οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι οι καλύτερες και θα έπρεπε να υπάρξει ανταπόκριση στους εμβολιασμούς, όπως εξήγησε, αυτή δεν υπήρξε. «Αυτό ισχύει για ό,τι καινούριο γίνεται εδώ. Η προσέλευση ήταν πάντα χαμηλότερη από τον μέσο πανελλήνιο όρο γιατί δεν μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα που πρέπει. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα στην περιοχή μας».

 

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχε διαπιστωμένο κρούσμα, όπως ο κ. Πατλάκας μετέφερε, επαναλαμβάνοντας πως σε πανελλαδικό επίπεδο επικρατεί ύφεση της νόσου. Σημείωσε ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκέμβρη, όπως αποτυπώθηκε στα τακτικά και τα έκτακτα ιατρεία του νοσοκομείου.

 

Ο κ. Πατλάκας εξήγησε πως το τεστ που επιβεβαιώνει εάν κάποιος νοσεί από τη νέα γρίπη γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα.

 

«Το τεστ γίνεται μόνο στα άτομα που νοσούν ή θεωρούν ότι ενδέχεται να νοσούν, εκτός αν έχουμε συρροή περιστατικών από μια συγκεκριμένη ομάδα ή χώρο όπου εκεί παίρνουμε δειγματοληπτικά για να γνωρίζουμε τι γίνεται» είπε.

 

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.