1.545 συλληψεις για παρατυπη μεταναστευση στον Εβρο κατα το α’ εξαμηνο του 2015

Από τα νησιά του Αιγαίου η μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή


Το ολοένα αυξανόμενο μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα μας, προερχόμενο κατά κύριο λόγο από τη Συρία, αντικατοπτρίζεται και στα στατιστικά στοιχεία για την δραστηριότητα των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών στο πεδίο της παράτυπης μετανάστευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συλλήψεις για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα εκτοξεύτηκαν στις 96.550, από 24.471 που ήταν το α’ εξάμηνο του 2014, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 294,6%.


Επιπλέον, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συνελήφθησαν  567διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, με τον αντίστοιχο αριθμό για την ίδια περίοδο του 2014 να είναι 554. Οι μετανάστες από τη Συρία κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» στο σχετικό γράφημα, που κατανέμει τους συλληφθέντες με βάση την εθνικότητα. Από την χώρα, η οποία παραμένει στη δίνη του εμφύλιου πολέμου, προέρχονται  49.123 άτομα, ήτοι το 51% των συλληφθέντων για παράτυπη μετανάστευση. Ακολουθούν στη σχετική λίστα οι υπήκοοι Αφγανιστάν(20%), Αλβανίας(9%), Πακιστάν(7%), Ιράκ(3%) κ.α.


Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και το γράφημα, όπου αποτυπώνεται η μεταναστευτική ροή ανά περιοχή εισόδου στη χώρα μας. Είναι φανερό από τη στατιστική απεικόνιση ότι βασικοί προορισμοί των ανθρώπων, που αναζητούν ένα πέρασμα για το εσωτερικό της Ελλάδα και για την Ευρώπη, αποτελούν πια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με πρώτη τη Λέσβο και κατόπιν τη Χίο, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα. Αντίθετα, σ τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, δηλαδή κατά μήκος του ποταμού Έβρου, οι συλλήψεις που έγιναν για παράτυπη μετανάστευση και κατ’ επέκταση η εικόνα της συνολικής μεταναστευτικής ροής, εμφανίζεται σε εξαιρετικά περιορισμένα επίπεδα σε σύγκριση με το σύνολο της χώρας.


Παρόλα αυτά, ακολουθώντας τη γενική τάση, οι συλλήψεις του πρώτου εξαμήνου του 2015 στη συνοριακή περιοχή του Έβρου ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με εκείνες του πρώτου εξαμήνου του 2014, ήτοι 1.545 έναντι 847. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.