Σιδηροδρομικη τραγωδια στα Τεμπη: Ολοκληρωνεται η επιχειρηση διασωσης

Στους 57 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Τους 57 άγγιξαν οι νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου κοντά στην περιοχή των Τεμπών, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, χθες Παρασκευή, και όσοι είχαν αρχικά δηλωθεί ως αγνοούμενοι.

Όπως εξήγησε η αστυνόμος Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, «σε αυτό το σημείο γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι αμέσως μετά το δυστύχημα με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί» για να ξεκαθαρίσει πως «όσοι είχαν δηλωθεί αρχικά συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην χθεσινή ενημέρωση η ίδια έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 54 νεκροί από τα δείγματα που έχει λάβει η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τη μέθοδο DNA διεξάγεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ελληνικής αστυνομίας.

Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, έχουν ενημερωθεί ήδη 14 οικογένειες από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ελληνικής αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους της αστυνομίας και συμπλήρωσε ότι η επώδυνη αυτή διαδικασία συνεχίζεται.

«Στα εργαστήρια η διαδικασία ταυτοποίησης διεξάγεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έχει διακοπεί οποιαδήποτε άλλη εργασία, προκειμένου να διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία της ταυτοποίησης το ταχύτερο δυνατόν», ανέφερε κάνοντας γνωστό πως από τους νοσηλευόμενους παραμένουν για νοσηλεία 38 επιβάτες, οι 31 εκ των οποίων σε απλές κλίνες και 7 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε στο τέλος των επιχειρήσεων έρευνας, εντός της χθεσινής ημέρας, κάνοντας γνωστό πως τα γερανοφόρα οχήματα έχουν μετακινήσει τα δύο βαγόνια τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης όσο και το βαγόνι- εστιατόριο διευκολύνοντας την επιχείρηση έρευνας. Ταυτόχρονα οι πυροσβέστες από το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιούσαν σάρωση τόσο στις άμορφες μάζες των βαγονιών όσο και στο έδαφος με σκοπό όπως τόνισε «αφενός ο πιθανός εντοπισμός αγνοουμένων και αφετέρου η πιθανή συλλογή ακόμα και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης». Σήμερα Σάββατο τα συντρίμμια αναμένεται να αρχίσουν να απομακρύνονται από τον τόπο της τραγωδίας και να μεταφερθούν σε προκαθορισμένο χώρο για την πραγματογνωμοσύνη και τις έρευνες της αστυνομία.

Απολογείται ο σταθμάρχης

Σήμερα Σάββατο απολογείται ο σταθμάρχης της Λάρισας, που εμπλέκεται στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο 59χρονος είναι αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες καθώς σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικών βλαβ

Ισίδωρος Ντογιάκος: «Να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ’ όπου και αν προέρχονται»

Την ίδια ώρα με νέα παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται» για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ειδικότερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νέα παραγγελία του προς τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζήτησε την σε βάθος διερεύνηση, προς κάθε κατεύθυνση, την άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων για την τραγωδία στα Τέμπη αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».

Ο κ.Ντογιάκος επεσήμανε τους άμεσους στόχους των ερευνών, σημειώνοντας ως προτεραιότητα, την άμεση ανάγκη συλλογικής, σε αυτό το στάδιο, όλων των αποδείξεων, που θα χρησιμεύσουν στην απόδοση ευθυνών και στον εντοπισμό των υπευθύνων τονίζοντας πως «δεν πρέπει, να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.