Στο ταβερνακι «Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» της Σοφιας Δαλκιδου, η νεολαια της Μεσσουνης

Του Τάσου Γιοβανούδη

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα (1970-1972). Οι ορίζοντες της κοινωνίας άνοιξαν, οι γεννηθέντες στις δεκαετίες του σαράντα και του πενήντα, προσπέρασαν τις αγκυλώσεις των πατεράδων τους, έκαναν φτερά και πέταξαν για ένα καλύτερο αύριο.

Προκομμένη γενιά που δεν φοβήθηκε τη δουλειά και χάραξε νέα πορεία.  Έγιναν αστυνομικοί, λιμενικοί, ναυτικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλίκοί, ξυλουργοί, κουρείς, ξενητεύθηκαν στη Γερμανία και οι νέοι αγρότες καλιεργούσαν με μηχανικά μέσα νέες βελτιωμένες ποικιλίες.

Αυτή η νεολαία, μοντέρνα πλέον, φρέσκια και καλοντυμένη, με το πορτοφόλι γεμάτο, για μερικά χρόνια έβρισκε τη χαρά του γλεντιού στο μερακλίδικο καφεμεζεδοπωλείο του Δαλκίδη, στο διπλανό Καβακλή, διαλέγοντας τις λαικές επιτυχίες της εποχής στο τζουκ μποξ. 

Πόσα και πόσα γλέντια στο μικρό μαγαζάκι! Στριμωγμένοι το χειμώνα και στην άπλα της αυλής το καλοκαίρι.

Άργυπνος φρουρός και σερβιτόρος ο κυρ Γιώργης Δαλκίδης, στην κουζίνα η κυρά Σοφία και τα παιδιά, η φίλη και συνομήλική μου Ρούλα και ο μικρός Τάκης.

Έτσι γλεντούσε η νεολαία της Μεσσούνης, πενήντα χρόνια πρίν. Στην υγειά μας ρε παιδιά και με το μπουκάλι και με το ποτήρι, άσπρο πάτο, προ πάντων όμως με το χαμόγελο της ανεμελιάς, της ελπίδας  και της νιότης.

Ψυχοσάββατο η 18η Φεβρουαρίου, για τους αγαπημένους μας που δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν με ευχές για τις ψυχές των απωλεσθέντων χριστιανών, κυρίως όμως γι΄ αυτές που ξεχάστηκαν για διαφόρους λόγους.  

Εμείς όμως οι ζώντες, όχι μόνο τα ψυχοσάββατα αλλά και όταν χαλαρώνουμε πίνοντας κανένα κρασάκι, ας τους μνημονεύουμε, φίλους, γνωστούς και συγγενείς, κάνοντας την προγονική σπονδή των παππούδων μας, αφήνοντας μαζί με το δάκρυ τη θύμησης που κυλά από τα βουρκωμένα μάτια και μια σταγόνα κρασί να στάξει στο χώμα.

Για σ΄παιθαμέν΄», όπως έλεγαν. 

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι και αυτός ο αρχαιοπρεπής σεβασμός προς τους νεκρούς είναι ένας ακόμη τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο κόσμους, τον πριν που τον γνωρίζουμε και τον μετά που δεν ανακαλύψαμε.

-Τι λέτε και εσείς αξέχαστα φιλαράκια, Πασχάλη, Βαγγέλη, Γιώργο, Νίκο και τόσα άλλα, από εκεί ψηλά που είστε;

Φεβρουάριος 2023

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.