Οταν τρεις πολεις της ΑΜΘ ηταν μεταξυ των 10 πολυπληθεστερων της Ελλαδας

Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις το 1928

Ένα έγγραφο στο αρχείο του Ιδρύματος Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν η αφορμή για τον ιστορικό ερευνητή και δημοσιογράφο, Κώστα Παπακοσμά, για την ιστορική αναζήτηση με επίκεντρο την Καβάλα. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η Καβάλα είναι η 5η πόλη σε πληθυσμό στην Ελλάδα, καθώς με βάση την απογραφή που είχε γίνει το 1928, συγκέντρωνε 49.980 κατοίκους. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η Ξάνθη βρίσκεται στην 7η θέση με 33.712 κατοίκους, ενώ η Κομοτηνή κατέχει την 10η με 30.136.

Πηγή: kavalapost.gr

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του kavalapost.gr, ο κ. Παπακοσμάς, επικαλούμενος την απογραφή εκείνη, την πρώτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, σημειώνει πως ο συνολικός πραγματικός πληθυσμός της χώρας ανέρχονταν στους 6.204.684 κατοίκους.

Η συνολική επιφάνεια κατά την απογραφή ήταν 129.281 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, λόγω των απολεσθέντων εδαφών (Ανατολική Θράκη, Ίμβρος, Τένεδος) μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.

Είχαμε όμως και μια απογραφή προσφύγων το 1923, η οποία είχε γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου του 1923, με συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως και αφορούσε στην καταμέτρηση των προσφύγων που ήρθαν στη χώρα από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Η απογραφή ήταν προαιρετική και διενεργήθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά πριν την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Τα αποτελέσματά της (αριθμός απογραφόμενων προσφύγων κατά διοικητικές περιφέρειες και οικισμούς με διάκριση κατά φύλο) δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 22ας Οκτωβρίου 1923, χωρίς, όμως, τα υπόλοιπα δημογραφικά χαρακτηριστικά που είχαν ζητηθεί. Το σύνολο των προσφύγων που απογράφηκαν ήταν 786.431, εκ των οποίων 351.313 άντρες και 435.118 γυναίκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.