Οι συνοικιες της Κομοτηνης απο το 1920 εως το 1940

Ο Κώστας Κατσιμίγας ταξίδεψε με την ομιλία του στο παρελθόν της πόλης τους παρευρισκόμενος στην εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής

Την πρώτη θεματική εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα «εγκαινίασε» ο Όμιλος

Για τη διαμόρφωση των συνοικιών της Κομοτηνής από την ενσωμάτωση έως και την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήτοι την 20ετία 1920 έως και το 1940 όταν και περίπου η πόλη αποκτά τη σημερινή της μορφή, μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης, 28 Φεβρουαρίου ο αρχιτέκτονας μηχανικός και ομότιμο μέλος του ΤΕΕ κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας.

Ο κ. Κατσιμίγας ήταν ο κεντρικός ομιλητής της πρώτης θεματικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής «Ροδόπη» με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής και των διαφορετικών ξεχωριστών χαρακτηριστικών που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που όπως εξήγησε η κ. Ελένη Χατζή στις δηλώσεις της, έχουν ως στόχο την γνωριμία με τα τοπωνύμια και τα τοπόσημα της περιοχής, εντός του αστικού ιστού αλλά και εκτός, δίνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Παπικίου, μέσα από ομιλίες αλλά και ιστορικών περιπάτων που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Η κ.Χατζή ήταν και αυτή που υποδέχτηκε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση και προλόγισε τον κεντρικό ομιλητή κ. Κατσιμίγα, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο που μεσολάβησε από το 1920 έως το 1940 κατά την διάρκεια της οποίας όπως εξήγησε έχουμε την «μετατροπή» των γειτονιών της πόλης από την Οθωμανική Διοίκηση όταν και είχαν θεσμοθετημένη διοικητική υπόσταση, στην Ελληνική όπου κράτησαν απλώς τον εθιμικό τους χαρακτήρα.

Ο ίδιος επικέντρωσε και στην μείωση του αριθμού αυτών, από τις 28 συνοικίες που αριθμούσε η πόλη επί Οθωμανικής Διοίκησης σε λιγότερες λόγω της «απορρόφησης» των λιγότερο δυναμικών από τις δυναμικότερες, για να μιλήσει και για την εγκατάσταση των προσφύγων που είχε ολοκληρωθεί το 1930 για να δοθεί η σειρά στην έναρξη της κατασκευής των κατοικιών τους και των λοιπών υποδομών της πόλης.

Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων, στο κοινό βρέθηκαν οι πρώην βουλευτές Ροδόπης κ.κ.Μουσταφά Μουσταφά και Δημήτρης Χαρίτου, ο επιχειρηματίας κ.Σταμάτης Κουρούδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νέας Γενιάς κ.Γιάννης Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ.Χρήστος Χατζηπέμπου, ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Ορφέας» κ.Γκάρο Εσαγιάν, η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Κομοτηνής κ.Σοφία Μενεσελίδου, η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης κ.Τάνια Βεζυριαννίδου, η αρχαιολόγος – μουσειολόγος κ.Νάγια Δαλακούρα, ο γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ.Ευάγγελος Λίτσος κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.