Η ηττα των Ρωμαιων στις Καννες το 216 π.Χ.

Η επίσκεψη της Κλειώς

Η μάχη των Καννών το 216 π.Χ. ήταν μία από τις σημαντικότερες ήττες τις οποίες υπέστη η παντοδύναμη Ρώμη από την κραταιά Καρχηδόνα κατά τη διάρκεια του Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου.

Αυτό, φυσικά, δεν ήταν κάτι διόλου περίεργο αν λάβει κανείς υπόψη τα στρατηγικά λάθη του Ρωμαίου στρατηγού Βάρρωνα απέναντι στη στρατιωτική μεγαλοφυΐα του Αννίβα, ενός από τους μεγαλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών. Το λάθος του Βάρρωνα ήταν ότι δεν κράτησε εφεδρείες στα μετόπισθεν. Έτσι, αν και λιγότεροι οι Καρχηδόνιοι –περίπου 40.000, οι μισοί δηλαδή από τους αντίπαλούς τους– κατάφεραν τελικά να νικήσουν τους «αήττητους» έως τότε Ρωμαίους.

Κοντά 50.000 άνδρες φονεύτηκαν μέσα σε ένα μόλις απόγευμα κοντά στη γνωστή γαλλική, σήμερα, πόλη. Ως γνωστόν, ο Αννίβας, κατά τη διάρκεια του Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου (218-201π.Χ.), ο οποίος ανησυχούσε από την ανερχόμενη δύναμη των Ρωμαίων στη Μεσόγειο, συγκέντρωσε στρατό και πέρασε στην ιταλική χερσόνησο μαζί με πολεμικούς ελέφαντες.

Το αποτέλεσμα της μάχης μπορεί να ήταν μεν καταστροφικό για τους Ρωμαίους, δεν είχε, όμως, μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα για τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η Ρώμη γρήγορα διδάχτηκε από τα λάθη της και δεν άφησε να ξανασυμβεί τέτοιας έκτασης ήττα. Ο ρωμαϊκός στρατός ανασυστήθηκε γρήγορα και ο Αννίβας, μακριά από τις γραμμές ανεφοδιασμού του, απέτυχε να καταλάβει την ίδια τη Ρώμη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του επόμενου Καρχηδονιακού Πολέμου (149-146 π.Χ.) κατάφερε το τελειωτικό πλήγμα στην αλλοτινή θαλασσοκράτειρα, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την ίδια την Καρχηδόνα και αποσαθρώνοντας ολοκληρωτικά την εμπορική αυτοκρατορία των Φοινίκων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.