Η επισκεψη της Κλειως

Η «Κυρία με τη Λάμπα» και ο Κριμαϊκός Πόλεμος

Η αποκαλούμενη «Κυρία με τη Λάμπα»,  Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1820 στη Φλωρεντία από Βρετανούς γονείς. Έλαβε αξιόλογη μόρφωση, αλλά όταν ήταν είκοσι χρονών πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με ένα επάγγελμα το οποίο όχι μόνο δεν άρμοζε στην τάξη της, αλλά, επιπλέον, θεωρούνταν μιαρό και αηδιαστικό: εκείνο της νοσηλεύτριας. Η απόφασή της αυτή όμως  έμελε να αλλάξει όχι μονάχα τη δική της ζωή, αλλά και την ιστορία της ίδιας της νοσηλευτικής ως επιστημονικού κλάδου.

Αφού εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία ως νοσοκόμα, επέλεξε ως πρώτο –αλλά και τελευταίο– πεδίο δράσης της τον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-56). Αυτός υπήρξε και ο πρώτος πόλεμος που καλύφθηκε από ανταποκριτές και δημοσιογράφους της εποχής, με αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό όλη η φρίκη του πολέμου.

Μεταξύ άλλων η ίδια συνέβαλε σημαντικά και με την ερευνητική της ματιά στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Παρά τις κακουχίες του πολέμου, η ίδια επιχειρούσε να καταγράφει και να παρουσιάζει στις ανώτερες στρατιωτικές αρχές διαγράμματα και στατιστικά δεδομένα αναφορικά με τους θανάτους στο πεδίο των μαχών. Ένα δείγμα αυτού του διαγράμματος, που έμεινε γνωστό με την ονομασία “Coxcomb chart”, παρατίθεται κι εδώ. Με μπλε χρώμα σημαίνονται όσοι θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν, με κόκκινο αυτοί που οφείλονται σε τραύματα και τέλος με μαύρο αυτοί που οφείλονται σε διάφορες άλλες αιτίες. Όπως γίνεται διακριτό οι περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, όπως με τη βελτίωση της καθαριότητας κ.ά. (Προέλευση φωτογραφίας: www.davidrumsey.com)

Η «Κυρία με τη Λάμπα» έμεινε στην ιστορία με την εμμονή που απέκτησε για καθαριότητα των νοσοκομείων και των ασθενών –ανύπαρκτη ως τότε–, με αποτέλεσμα να σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, επιμένοντας στη σχολαστική απολύμανση των χεριών της προτού ακουμπήσει τους ασθενείς. Βελτίωσε επίσης τη διατροφή των ασθενών στα νοσοκομεία, αφού πίστευε ότι αυτή συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάρρωσή τους. Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι στην εποχή της την αποκαλούσαν η «Κυρία με το Σφυρί», εξαιτίας της αυστηρότητας που τη διέκρινε στην τέλεση των καθηκόντων της και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δεν πήγαινε ποτέ για ύπνο το βράδυ πριν επισκεφθεί κάθε έναν από τους ασθενείς της προσωπικά. Έτσι απέκτησε και το γνωστό προσωνύμιό της.

Μετά το τέλος του πολέμου αποσύρθηκε στο Λονδίνο, όπου ίδρυσε την πρώτη σχολή Νοσηλευτριών. Πολλές από τις αρχές υγιεινής που υιοθέτησε η ίδια τότε στα νοσοκομεία τηρούνται απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα. Για τη δράση της, ο βασιλιάς Εδουάρδος της απένειμε το 1907 το Παράσημο Αξίας –υπήρξε μάλιστα η πρώτη γυναίκα που έλαβε το συγκεκριμένο παράσημο. Πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1910.

Με το πέρας του Κριμαϊκού Πολέμου, η Νάιτινγκεϊλ αποσύρθηκε στο Λονδίνο όπου και αφοσιώθηκε στην εκπαίδευση νοσηλευτριών. Στη φωτογραφία, σε τελετή αποφοίτησης νοσηλευτικού προσωπικού το 1886, στο νοσοκομείο St Thomas, στο  Buckinghamshire (Προέλευση φωτογραφίας: en.wikipedia.org/wiki/
Florence_Nightingale)

ΒΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ζίλμπερ Σινουέ, «Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ – Η νοσοκόμα της καρδιάς μας», Βασιλική Κόκκινου μτφρ., εκδ. Ψυχογιός, Αθήνα 2010
  • «Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ», προσβάσιμο στο https://www.sansimera.gr/biographies/1350

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.