Η επισκεψη της Κλειως

Μια απόδραση μέσα σε... σεντούκι!

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό, η μεγαλύτερη απόδραση του 17ου αιώνα έλαβε χώρα μέσα σε ένα… σεντούκι γεμάτο με βιβλία!

Στις 22 Μαρτίου του 1621 ο Ολλανδός λόγιος με τις πάμπολλες ιδιότητες –υπήρξε ουμανιστής, πολιτικός, διπλωμάτης, ιστορικός, θεολόγος και συγγραφέας– ονόματι Ούγκο Γκρότιους δραπέτευσε από τη φυλακή στην οποία κρατούνταν επί δύο συναπτά έτη, κρυμμένος μέσα σε ένα σεντούκι γεμάτο με βιβλία!

Ο Ούγκο Γκρότιους φυλακίστηκε επειδή έλαβε θέση σχετικά με τις σφοδρές θρησκευτικές διαμάχες της εποχής του μεταξύ καθολικών και καλβινιστών.  Συγκεκριμένα συνηγόρησε υπέρ μεγαλύτερης θρησκευτικής ανοχής. Ο Γκρότιους πρέσβευε το πρωτοποριακό, για την εποχή, δόγμα ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του ανθρώπου θα πρέπει να αποτελούν καθαρά προσωπικό ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζυγός του Μαρία τον ακολούθησε οικειοθελώς στη φυλακή.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του οι φίλοι του, γνωρίζοντας τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε για τα βιβλία, του έστελναν αρκετά προκειμένου να έχει να ασχολείται τις άφθονες ελεύθερες ώρες του. Με τον καιρό τα μέτρα επιτήρησης χαλάρωσαν και οι φρουροί σταμάτησαν να ελέγχουν το περιεχόμενο της κασέλας. 

Έτσι, μια φορά, μετά από δύο χρόνια στην ειρκτή, ο Γκρότιους αποφάσισε, με τη βοήθεια της γυναίκας του, να μπει μέσα στο σεντούκι μαζί με τα βιβλία που του είχαν δωρίσει και πάλι οι φίλοι του. Μένοντας ήσυχος εκεί, μεταφέρθηκε από τους ίδιους τους φρουρούς και κατέληξε πανεύκολα έξω από τα τείχη του κάστρου όπου κρατούνταν. Το ζεύγος διέφυγε έκτοτε στο Παρίσι όπου ο Γκρότιους παρέμεινε εξόριστος και συνέγραψε μάλιστα και μερικά από τα πιο διάσημα έργα του. Η ευρηματική απόδρασή του παραμένει όμως, αναμφισβήτητα, μία από τις πιο πρωτότυπες του 17ου αιώνα, αλλά και ολόκληρης της Ιστορίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dan Snow, «Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία», μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.