Η επισκεψη της Κλειως

Χοροί μόνο για… εμβολιασμένους εν έτει 1956!

Όσοι από εμάς νομίζουν ότι τα μέτρα που παίρνουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι κυβερνήσεις για είσοδο σε χώρους εστίασης μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, πλανώνται κατά βάση οικτρά! Θα μας φανεί ίσως παράξενο, αλλά στα 1956 ένα κίνημα εφήβων στις ΗΠΑ υπέρ του νέου τότε εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, είχε αποφασίσει να κάνει το ίδιο πράγμα ακριβώς προκειμένου να πείσει τους νέους να εμβολιαστούν κατά του θανατηφόρου ιού. Συγκεκριμένα, προκειμένου να προωθήσουν το εμβολιαστικό κίνημα οι νέοι είχαν ιδρύσει μία ομάδα που λεγόταν Teens Against Polio, στρατολογούσαν κόσμο για να εμβολιαστεί και διοργάνωναν χορούς μόνο για εμβολιασμένους! Ας κάνουμε όμως μία αναδρομή προκειμένου να δούμε τι συνέβη ακριβώς με το συγκεκριμένο εμβόλιο εναντίον μίας από τις χειρότερες ασθένειες που ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα.

Ο Τζόνας Σολκ ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το 1954 το πρώτο αδρανοποιημένο με φορμαλίνη εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας…

Το πρώτο αδρανοποιημένο με φορμαλίνη εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας ανακαλύφθηκε από τον Τζόνας Σολκ το 1954 στις ΗΠΑ. Μετά από μία συντομότατη περίοδο δοκιμών –πολύ μικρότερη απ’ ό,τι έγινε σήμερα για το εμβόλιο του COVID-19–, τον Απρίλη του 1955, το εμβόλιο ήταν έτοιμο προς χρήση. Λίγα χρόνια όμως μετά ο Άλμπερτ Σάμπιν, το 1959-1960, ανέπτυξε ένα άλλο εμβόλιο το οποίο χορηγούταν από το στόμα και εγκρίθηκε το 1962. Αυτό συνέβαλε εξίσου με το εμβόλιο του Σολκ στην εξάλειψη της νόσου.

Ο ίδιος ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο 33ος στη σειρά Πρόεδρος των ΗΠΑ, που έπασχε από πολιομυελίτιδα, είχε συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία του εμβολίου, με τη δημιουργία το 1938 ενός οργανισμού, του March of Dimes, που χρηματοδότησε κατά κύριο λόγο την έρευνα για την ασθένεια.  Παρ’ όλη τη μεγάλη διάδοση όμως που γνώρισε η νόσος στην Αμερική τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα –ας θυμηθούμε ότι η πρώτη εμφάνιση της πολιομυελίτιδας ήταν το 1881 στη Σουηδία– ο κόσμος εμβολίαζε κυρίως τα παιδιά του, μετά την ανακάλυψη του εμβολίου, καθώς πίστευε ότι η νόσος αφορούσε κατά κύριο λόγο τα παιδιά. Το ποσοστό των εφήβων που εμβολιαζόταν παρέμεινε χαμηλό ως το 1956, οπότε ο αστέρας του μουσικού αμερικανικού στερεώματος της Αμερικής, Έλβις Πρίσλεϊ, φωτογραφήθηκε την ώρα που εμβολιαζόταν κατά της πολιομυελίτιδας. Μετά από τη δημοσιότητα που δόθηκε στο γεγονός σημειώθηκε θεαματική αύξηση των εμβολιασμών, συγκεκριμένα από το 0,6% στο 60% μέσα σε έξι μόλις μήνες!

… με σημαντική να κρίνεται και η συμβολή του Αμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ, Φραγκλίνου Ρούσβελτ, που έπασχε από πολιομυελίτιδα και δημιούργησε το 1938 τον οργανισμό March of Dimes, χρηματοδοτώντας έτσι την έρευνα για την ασθένεια

Η πολιομυελίτιδα μπορεί να μη γνώρισε, όπως την ευλογιά, την καθολική εξάλειψη στον πλανήτη μας μέχρι σήμερα, όμως επιβιώνει μονάχα στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου κι αυτό χάρη στα εμβόλια. Οι αναλογίες που βρίσκει κανείς στην αντιμετώπιση και την πορεία κάθε πανδημίας που ενσκήπτει στον πλανήτη, μας υπενθυμίζουν ότι αφενός κάθε νέα νόσος που εμφανίζεται οφείλει να κάνει τον κύκλο της και να μεταλλαχθεί και αφετέρου, ότι χάρη στα εμβόλια και τα όπλα που μας δίνει σήμερα η επιστήμη μπορούμε να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις από μία πανδημία ευκολότερα, γρηγορότερα και με λιγότερα θύματα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Φτάνει μόνο να είμαστε ενωμένοι και λογικοί!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

—Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, «Το κλίμα είμαστε εμείς», εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2021.

—Frank M. Snowden, «Επιδημίες και Κοινωνία», εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2021.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.