Η επισκεψη της Κλειως

Πώς γράφτηκε η Αστερόεσσα, ο ύμνος των ΗΠΑ;

Μπορεί οι Αμερικανοί να είχαν διακηρύξει ήδη την ανεξαρτησία τους από το 1776 και ο πόλεμος με τους Βρετανούς να είχε τελειώσει τυπικά από το 1783, αυτό όμως δεν σήμαινε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομόαιμων εθνών είχαν τερματιστεί. 

Το 1814 οι Βρετανοί, στο πλαίσιο μίας τέτοιας ακόμη σύγκρουσης, τον Αγγλοαμερικανικό Πόλεμο του 1812-1814, πυρπόλησαν την Ουάσινγκτον και ξεκίνησαν μία ειρηνική, κατά τα άλλα, πορεία μέσα από την πολιτεία του Μέριλαντ. Δύο μεθυσμένοι στρατιώτες άρχισαν όμως ξαφνικά να πυροβολούν και να φωνάζουν, εξοργίζοντας έναν από τους προύχοντες της πόλης, που έκλεισε τους δύο στρατιώτες στη φυλακή.

Ο Βρετανός δικηγόρος Φράνσις Σκοτ Κι, ο οποίος εμπνεύστηκε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ από την κυματίζουσα Αστερόεσσα

Ο ένας από τους δύο κατάφερε να δραπετεύσει και γύρισε στους συντρόφους του προκειμένου να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του φίλου του. Πριν προλάβει όμως να φτάσει στην πόλη για να διαπραγματευτεί, οι Βρετανοί ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν το κοντινό φρούριο Μακχέρνι. Εκεί βρισκόταν και ένας δικηγόρος, ο Φράνσις Σκοτ Κι, ο οποίος, βλέποντας τις βόμβες να σκάζουν στον αέρα γύρω από τη σημαία του φρουρίου, έγραψε το ποίημα “The Star-Spanned Βanner”, δηλαδή λάβαρο στολισμένο με άστρα. Για τη μουσική ο Κι χρησιμοποίησε τη μελωδία από ένα δημοφιλές τραγούδι της εποχής, τον «Ανακρέοντα στους ουρανούς».

Το ποίημα, αν και έγινε αμέσως επιτυχία, άργησε εντούτοις να καθιερωθεί ως ύμνος των ΗΠΑ. Μετά από σαράντα νομοσχέδια και ψηφίσματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καθιέρωσαν τελικά τη στιγμιαία έμπνευση του Βρετανού δικηγόρου ως ύμνο τους μόλις το 1931.

ΠΗΓΗ

Rick Beyer, «Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», Γιάννης Κατσαντώνης μτφρ., εκδ. Κλειδάριθμος, Αθήνα 2010.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.