H επισκεψη της Κλειως

Άνθρωπος και φεγγάρι

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη σελήνη στις 20 Ιουλίου του 1969, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ για την κατάκτηση του διαστήματος. Ο άνθρωπος ο οποίος έκανε το πρώτο βήμα στο φεγγάρι ήταν ο Αμερικανός Νιλ Άρμστρονγκ. Μαζί του βγήκε και ο πιο «άσημος» Έντουιν Μπαζ Όλντριν. Και οι δύο άντρες ήταν μέλη της αποστολής Απόλλων 11, της πιο διάσημης μέχρι σήμερα διαστημικής αποστολής στην ιστορία.

Πόσες φορές ακόμη οι άνθρωποι επιχείρησαν και άλλες τέτοιες αποστολές;

—Η αμέσως επόμενη αποστολή, ηΑπόλλων 12, πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η αποστολή θεωρήθηκε απόλυτα επιτυχημένη και έληξε δέκα μέρες μετά.

Παρά τις επιτυχίες των αποστολών Απόλλων 11 και Απόλλων 12, η αποστολή Απόλλων 13 στέφθηκε από αποτυχία λόγω τεχνικής βλάβης. Στη φωτογραφία ο κυβερνήτης Τζιμ Λόβελ  με τους συγκυβερνήτες του Τζακ Σουάιγκερτ και Φρεντ Χέις, κατά την προσθαλάσσωση και επιστροφή τους στη γη

—Πιο γνωστή εξ αιτίας της… αποτυχίας της, παραμένει η αποστολή Απόλλων 13, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου του 1970. Λόγω τεχνικής βλάβης στη σεληνάκατο –μία έκρηξη σε μία από τις δύο δεξαμενές οξυγόνου– η προσελήνωση ματαιώθηκε. Οι αστροναύτες κατάφεραν όμως να προσγειωθούν, ευτυχώς, πίσω στη γη με ασφάλεια.

—Ακολούθησαν ακόμη τέσσερις αποστολές: η Απόλλων 14 τον Γενάρη του 1971, η Απόλλων 15 το καλοκαίρι του ίδιου έτους, η οποία ήταν και εκείνη με τη μεγαλύτερη διάρκεια, η Απόλλων 16 το αμέσως  επόμενο έτος και η Απόλλων 17, επίσης στα τέλη του 1972. Η τελευταία αυτή αποστολή περιλάμβανε και την πρώτη νυχτερινή εκτόξευση στην ιστορία, την οποία παρακολούθησαν 500.000 άνθρωποι από κοντά στο διαστημικό κέντρο «Τζων Κένεντυ».

Το πλήρωμα της αποστολής Απόλλων 17, της τελευταίας επανδρωμένης αποστολής των Αμερικανών στη Σελήνη, που αποτελούνταν από τους: Γιουτζίν Σέρναν, Ρόναλντ Έβανς τζούνιορ και Χάρισον Σμιτ

Έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκαν άλλες αποστολές στο φεγγάρι και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί. Το κολοσσιαίο διαστημικό πρόγραμμα απασχολούσε 400.000 άτομα και είχε τον απίστευτο προϋπολογισμό των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 100, δηλαδή, δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα. Δεν είναι επίσης τυχαία η χρονική στιγμή που ματαιώθηκαν περαιτέρω αποστολές στη σελήνη: εν μέσω του δαπανηρότατου πολέμου στο Βιετνάμ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον αποφάσισε να τερματίσει –οριστικά για τον 20ό αιώνα– την κούρσα του διαστήματος.

Από τότε, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ είχε εγκρίνει πρόγραμμα για έτερη προσελήνωση το 2020, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα το ακύρωσε με τις περικοπές του. Η επόμενη αποστολή του ανθρώπου στο φεγγάρι αναμένεται το 2025.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dan Snow, «Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία», εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.