Απο την Αινο του 1922 στην Αλεξανδρουπολη του 2022

Αναφορά στην Αίνο και τους Αινίτες που έφτασαν ως πρόσφυγες στην Αλεξανδρούπολη

Οι Αινίτες

Οι πόλεμοι και τα διεθνή συμφέροντα με πρόσχημα τη διπλωματική οδό, πριν από έναν αιώνα, μετά δηλαδή τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, διαμέλισαν εκ νέου τα εδάφη της Θράκης, που υπέμεινε την Τουρκοκρατία για εξακόσια χρόνια. Έτσι, τμήμα μόνο της Θράκης, η Δυτική, δόθηκε οριστικά στην Ελλάδα, ενώ άλλο τμήμα της δόθηκε στην Τουρκία και άλλο στη Βουλγαρία.

Οι Ανατολικοθρακιώτες εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες στα τέλη του 1922. Όμως, η χαριστική βολή στον ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης επήλθε με τη Συνθήκη της Λοζάνης και τη «Σύμβαση περί ανταλλαγής πληθυσμών» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, την περίοδο 1923-1924.

Σήμερα, εμείς που κατοικούμε στη Δυτική Θράκη, στην πραγματικότητα κατοικούμε σε ένα μικρό κομμάτι από τη Μεγάλη Ελληνική Θρακική Γη των προγόνων μας. Στο κείμενο αυτό γίνεται ειδική αναφορά στην Αίνο και τους Αινίτες που ήρθαν κατατσακισμένοι και πάμπτωχοι πρόσφυγες, με την ψυχή στο στόμα, αλλά κουβαλώντας πάνω στο στήθος τους τη βαθιά πίστη τους, τις θαυματουργές εικόνες, την ανώτερη παιδεία τους, τη βαθιά καλλιέργεια, το υψηλό ήθος τους και τόσα άλλα καλά.

…καθώς και οι κατόψεις και οι προσόψεις του σε σχεδιαστική προσέγγιση, όπως φιλοξενήθηκαν στο περιοδικό «Ενδοχώρα», στο αφιέρωμα που κυκλοφόρησε το 1996 για την Αίνο (Προέλευση φωτογραφιών: www.ainites.gr)

Έφεραν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Τρυφώτισσας και την εναπόθεσαν στο δεξιό κλίτος του Ιερού Ναού Αγίου Νικόλαου και κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου τελούν αναπαράσταση της έλευσής της στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ίδρυσαν τον Σύλλογο «Ελληνομουσείο Αίνου» δίνοντας την ονομασία αυτή σε ανάμνηση της Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης της Αίνου που είχε ιδρυθεί το 1652.

Μερίμνησαν για την κατασκευή του Μνημείου του Χατζή Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη στην πλατεία του Φάρου, όπου γίνονται οι επίσημες «καταθέσεις στεφάνου».

Συνεργάστηκαν με τους τοπικούς φορείς, ώστε στις 12 Απριλίου 1998, στη δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, στη νέα πατρίδα τους, να θεμελιώσουν ξανά τον Άγιο Εύπλου, πανομοιότυπο με αυτόν της Αίνου, για να ξεπροβοδίζει τώρα από εδώ τα πλοία και τους ναυτικούς ώστε να έχουν καλό ταξίδι (ευ πλου). Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν από τον Μητροπολίτη Άνθιμο στις 27 Σεπτεμβρίου 1988 και έκτοτε εορτάζεται μεγαλοπρέπως η ιερά μνήμη του. Οι πιστοί μπορούν να προσκυνούν και τεμάχιο του ιερού λειψάνου του που δωρήθηκε στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως από Μονή του Αγίου Όρους.

Πήραν πρωτοβουλίες, κατ’ επανάληψη (2006, 2013, 2015), με άλλους τοπικούς φορείς, με επιτόπιες επισκέψεις στην Αίνο, να υλοποιήσουν μια διασυνοριακή συνεργασία στους τομείς της ακτοπλοΐας, της οικονομίας και του τουρισμού, χωρίς όμως να τελεσφορήσουν.

Η Αίνος, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της θρακικής γης, επί Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118), ανακηρύχτηκε σε έδρα Μητροπόλεως και αρκετούς αιώνες αργότερα, έλαβε στη δικαιοδοσία της και το Δεδέαγατς καθώς και 13 άλλα χωριά. Τελευταίος Μητροπολίτης Αίνου και Δεδέαγατς (1907-1922) διετέλεσε ο Ιωακείμ Γεωργιάδης (Προέλευση φωτογραφιών: www.ainites.gr)

Η Αίνος

Η Αίνος, μια από τις αρχαιότερες θρακικές πόλεις, κτισμένη στις ανατολικές εκβολές του Έβρου ποταμού, γνωστή από τον Όμηρο ως «Πολυόμβρια» και από τον Ηρόδοτο ως «Αιολίδα πόλη», ανακηρύχτηκε έδρα Επισκοπής από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Επί Ιουστινιανού (527-563) ανακηρύχτηκε έδρα Αρχιεπισκοπής και επί Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118) έδρα Μητροπόλεως.

Στην Αίνο τιμούσαν ιδιαίτερα τον Άγιο Εύπλου, ο οποίος έζησε κατά τα χρόνια του Διοκλητιανού (αρχές 4ου αιώνα) και υπέστη φρικτά μαρτύρια, προκειμένου να απαρνηθεί τον Χριστό. Τελικά αποκεφαλίστηκε και η μνήμη του τιμάται στις 11 Αυγούστου. Για τους Αινίτες, ο Άγιος Εύπλους ήταν αυτός που ξεπροβόδιζε τα πλοία και τους ναυτικούς για να έχουν καλό ταξίδι. Γι’ αυτό κι οι ντόπιοι τον αποκαλούσαν και «Αγιανόπλου». Πριν από το 1.000, στη συνοικία «Κάτω Μαχαλά», κοντά στη λιμνοθάλασσα Λαμπί, είχαν κτίσει μικρή εκκλησία (8×6,60 μ.) σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με υψηλό τρούλο, ενώ ανατολικά απόληγε σε ημικυκλική αψίδα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα πλοία της, πάνω από 300, υπήρξαν σημαντική ναυτική δύναμη, γιατί και πλούτο συσσώρευαν αλλά και όταν το 1821 κηρύχθηκε ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, αρκετοί καπεταναίοι της αλλά και μεμονωμένα παλληκάρια της έσπευσαν τότε στην επαναστατημένη Ελλάδα και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, με πρωτεργάτες τον Φιλικό Χατζή Αντώνη Βισβίζη και τη σύζυγό του Δόμνα Βισβίζη.

Το 1885 το μικρό παράλιο χωριό Δεδέαγατς (η σημερινή Αλεξανδρούπολη), καθώς και άλλα 13 χωριά, αποσπάστηκαν από τη Μητρόπολη Μαρωνείας (υπήρχε από το 1365) και προσαρτήθηκαν στη Μητρόπολη Αίνου.

Έτσι, από το 1885 μέχρι και το 1922 υπήρξε η Μητρόπολη Αίνου και Δεδέαγατς. Τελευταίος Μητροπολίτης Αίνου και Δεδέαγατς (1907-1922) διετέλεσε ο Ιωακείμ Γεωργιάδης (μετέπειτα Χαλκηδόνος). 

Το λιμάνι του Δεδέαγατς αποφασίσθηκε να γίνει ακριβώς δίπλα στην εκβολή του ρέματος Μπουλματζά Ντερέ και λειτούργησε το 1872. Στη φωτογραφία, το λιμανάκι, μετά την κατασκευή του, στην πρώτη πενταετία του 1870 (Προέλευση φωτογραφίας: Ελευθέριος Σ. Τσινταράκης, «Εκατό χρόνια από την Απελευθέρωση-Ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης – Εκατόν πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Αλεξανδρούπολης – Επετειακό Λεύκωμα-Ημερολόγιο 2020», Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών – Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, Αλεξανδρούπολη 2019, 14)

Η Αλεξανδρούπολη

Η δημιουργία, γύρω στα  1850, ενός λιμενίσκου στον ίδιο χώρο που είναι το σημερινό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η επιλογή το 1870 του Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολης) εκ μέρους των «Ανατολικών Σιδηροδρόμων» ως τερματικού σταθμού του Αιγαίου, η λειτουργία φάρου για την κάλυψη της αυξανόμενης ναυτιλιακής κίνησης το 1880, η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Δεδέαγατς – Αδριανούπολης το 1872 και Δεδέαγατς – Θεσσαλονίκης το 1897, προϊδέαζαν ότι το μικρό ψαροχώρι σύντομα θα εξελιχθεί σε κεφαλοχώρι, μετά σε πόλη-πρωτεύουσα και στις μέρες μας, σε σημαντική πόλη-λιμάνι, «αγαπημένη» της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

Πρωτίστως, η σιδηροδρομική σύνδεση έφερε και την ανάπτυξη του λιμανιού της, παίρνοντας το προβάδισμα από τη γειτονική Αίνο, της οποίας άρχισε η παρακμή. 

Τον Νοέμβριο του 1922, με συνοδική απόφαση, ανακηρύσσεται η αυτοτελής Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, και έκτοτε ο εκάστοτε Μητροπολίτης φέρει τον τίτλο «Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης» και στη φήμη του προστίθεται το «υπέρτιμος και έξαρχος Ροδόπης». Στη συνοδική αυτή πράξη αναφέρονται και τα εξής:

«το εν τη Δυτική Θράκη τμήμα της επαρχίας Αίνου, λόγω των πολιτικών συνθηκών, υφ’ ας τούτο νυν διατελεί εν σχέσει προς το εν τη Ανατολική Θράκη τμήμα τής αυτής επαρχίας, το διατελούν υπό άλλας πολιτικάς συνθήκας και λόγω της συγκεντρώσεως και εγκαταστάσεως εκεί χιλιάδων ομογενών προσφύγων, έχει ανάγκην αμέσου και συνεχούς ποιμαντορικής προνοίας και επιβλέψεως, ενέκρινεν όπως αποσπώμενον εκ του εν τη Ανατολική Θράκη τμήματος της επαρχίας Αίνου και μετά κατάλληλον των ομόρων επαρχιών Μαρωνείας και Ξάνθης διαρρύθμισιν αποτελέση νέαν Μητρόπολιν υπό το όνομα Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως».

Ο επιβατικός σταθμός της Εταιρείας των Ανατολικών Σιδηροδρόμων (C.O.) γνωστός ως «Σεμέν ντε φερ Οριεντώ», καθώς και ως Γαλλικός Σταθμός, στην πρώτη πενταετία του 1870, μετά την ανέγερση και τη λειτουργία του, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της πόλης και την παρακμή της γειτονικής Αίμου (Προέλευση φωτογραφίας: Ελευθέριος Σ. Τσινταράκης, «Εκατό χρόνια από την Απελευθέρωση-Ενσωμάτωση της…», ό.π., 15)

Πρώτος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εξελέγη την ίδια ημέρα με την ανακήρυξή της ο μέχρι τότε Αγκύρας Γερβάσιος Σαρασίτης (1922-1934). Ακολούθησαν οι Ιωακείμ Καβύρης (1934-1966), Κωνστάντιος Χρόνης (1967-1974), Άνθιμος Ρούσσας (1974-2004) και Άνθιμος Κουκουρίδης (2004 – σήμερα).

Ο Άγιος Εύπλους της Αίνου και της Αλεξανδρούπολης ας είναι ο «ομφάλιος λώρος» που θα ενώνει το παρελθόν με το μέλλον του «Θρακικού  Ελληνισμού» ενάντια στον εθνομηδενισμό και την προδοσία της πατρώας πίστης.

                                                Αλεξανδρούπολη, Μάιος 2022

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.