Ανεκδοτο ιστορικο υλικο για τα μαρτυρια των Ελληνων της Αν. Θρακης

Παρουσίασε ο Ιωάννης Σιδηράς στην εκδήλωση «Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών (6 Απριλίου 1914)» στην Αλεξανδρούπολη

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα της γενοκτονικής εθνικαθάρσεως της Ανατολικής Θράκης κατά την περίοδο (1913-1918) η οποία έλαβε χώρα στην κατάμεστη σύγχρονη συνεδριακή αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το σύλλογο Ιστορικής Μνήμης και Μουσικής Παράδοσης «Φωνές της Θράκης» και την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Έβρου (ΕΠΟΦΕ) κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός και Νομικός κ. Ιωάννης Ελ. Σιδηράς, ο οποίος στην ομιλία του με θέμα «Ανατολικοθρακών Μαρτύρια και Πάθη (1913-1918). Ιστορική αναψηλάφηση του ολέθρου της γενοκτονικής εθνοκαθάρσεως των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης κατά τους Βαλκανικούς και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» επί τη βάσει των ιστορικών πηγών και των ανεκδότων ημερολογίων από το προσωπικό του αρχείο αναφέρθηκε διεξοδικά στο προμελετημένο σχέδιο του Νεοτουργικού Κομιτάτου για τον αφανισμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης και της Δυτικής Μ. Ασίας από το 1909 έως το 1918.
 
Υπογράμμισε επίσης το ρόλο των Γερμανών, οι οποίοι επινόησαν το όλο σχέδιο των εκτοπισμών προκειμένου να εκκενωθεί η Ανατολική Θράκη από τον ελληνικό πληθυσμό της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αγώνες του μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου να προστατεύσει τους Ανατολικοθρακιώτες, αλλά και στην μοιρολατρική στάση του τότε εθνικά διχασμένου Ελληνικού Κράτους. Παρουσίασε ανέκδοτες σελίδες από τα Ημερολόγια Προσφύγων που επέζησαν, γεγονός που προκάλεσε την έκδηλη συγκίνηση των παρευρισκομένων στην κατάμεστη αίθουσα.
 
Μετά το πέρας της ομιλίας η πολυμελής χορωδία του συλλόγου «Φωνές της Θράκης» απέδωσε με μοναδικό τρόπο παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης και της Πόλης.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως, της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα Δ.Σ. των πολιτιστικών φορέων του Ν. Έβρου, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, κληρικοί από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή καθώς και πλήθος κόσμου και από τους τρεις νομούς της Θράκης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ και του Συλλόγου «Φωνές της Θράκης» τονίζοντας την ανάγκη να γίνει θεσμός η ημέρα μνήμης των θυμάτων της Ανατολικής Θράκης, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και σε όλη την Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.