25 Αυγουστου: 1.700 οικογενειες πολυτεκνων στο νομο Ροδοπης

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Σύλλογο Πολυτέκνων Ροδόπης

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί το μεγαλύτερο σύλλογο του Νομού εφόσον αριθμεί πάνω από 1700 οικογένειες με τέσσερα έως και δεκατρία παιδιά. Τα μέλη του είναι οι πολύτεκνες οικογένειες οι αναγνωρισμένες από το νόμο και συγκεκριμένα οι οικογένειες με τέσσερα και άνω παιδία και οι χήρε με τρία παιδιά, και έχουν τα πλήρη δικαιώματα των πολυτέκνων. Από αυτές τις οικογένειες δύο έχουν δεκατρία παιδιά τρείς ένδεκα , τρείς με δέκα και εννέα παιδιά. Η πλειοψηφία αυτών έχει τέσσερα με πέντε παιδιά.

Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο κ. Δημοσθένης  Μολλάς δεύτερος  ο κ. Δημήτριος Διαμαντόπουλος και στη συνέχεια ο κ. Νίκος  Φαρασόπουλος  τον οποίο διαδέχθηκε μετά από εκλογές πριν ένα μήνα περίπου ο κ. Στέφανος Τζώγας.

Στόχοι του Συλλόγου

Ο σύλλογος όπως τονίζει μιλώντας στον Πτθ ο πρόεδρος του κ. Στέφανος Τζώγας, για μια εξαετία περίπου είχε πέσει σε αδράνεια. Ευτυχώς που κρατήθηκε χάρης τις προσπάθειες του κ. Νίκου Φαρασόπουλου. Βρεθήκαμε κάποιοι φίλοι και αποφασίσαμε να τον ενεργοποιήσουμε και πάλι γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες».

Στόχος του συλλόγου είναι μεταξύ των μελών αλληλεγγύη για την βελτίωση των όρων διαβίωσης, η ενίσχυση κάθε προσπάθειας για την απόκτηση από την νομοθεσία παρερχομένων ευεργετημάτων, η προάσπιση  και προαγωγή των ηθικών και υλικών συμφερόντων των μελών του, η συνεργασία με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας η τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση των μελών  με την διοργάνωση σεμιναρίων. «ο Σύλλογος, πέρα από αυτά που σας ανέφερα αποτελεί και ένα σύνδεσμο μεταξύ της Ανωτάτης  Συνομοσπονδίας Ελλάδος με τα μέλη τα οποία παίρνουν από αυτή την πιστοποίηση ότι η οικογένεια είναι πολύτεκνη».

Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σύλλογο και όπως τονίζει ο κ. Τζώγας «είμαι μέλος και άλλων συλλόγων . «Πέρα από τα ιδρυτικά μέλη οι σύλλογοι έχουν αριθμό μελών περίπου στα 60 άτομα μιλάμε για 1.700 οικογένειες εκ των οποίων το 30% και το 70% μουσουλμάνοι».

Τα προβλήματα του συλλόγου

Ένα από τα βασικά προβλήματα του συλλόγου είναι η έλλειψη στέγης. «Δεν έχουμε γραφεία και αυτή την στιγμή φιλοξενούμαστε σε ένα  ιδιόκτητο γραφείο του κ.Φαρασόπουλου , ο οποίος το παρέχει αφιλοκερδώς. Αυτή όμως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Αύριο θα συναντηθούμε με τον κ. Δήμαρχο ώστε να βρεθεί χώρος και μάλιστα πέρα από ένα γραφείο, θέλουμε να έχει μια αποθήκη αρκετά μεγάλη, όπου θα φιλοξενούμε τα τρόφιμα, τα οποία διαμένουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας χώρος αποθήκευσής τους».

Οι πολύτεκνοι, πέραν αυτού έχουν να διεκδικήσουν πολλά από τους τοπικούς φορείς. «Εδώ και ενάμιση χρόνο ο δήμος που δείχνει ευαισθησία έχει μειώσει κατά 50% το κόστος του νερού στις πολύτεκνες οικογένειες . Ως γόνος πολύτεκνης οικογένειας θα σας πω ότι η μητέρα μου στην Θεσσαλονίκη απολαμβάνει αυτό το μέτρο εδώ και  δεκαπέντε χρόνια! Επίσης υπάρχουν δήμοι στην Ελλάδα που κατά  50% έχουν μειώσει τα δημοτικά τέλη. Αυτός είναι και ο στόχος μας ως νέα διοίκηση»

Μη ικανοποιητικές παροχές από το κράτος

Σύμφωνα με τον κ. Τζώγα, οι παροχές του κράτους δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. «Αυτή τη στιγμή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά παίρνει το δίμηνο 342 ευρώ, αυτή η βοήθεια ισχύει μέχρι τα δεκαοκτώ χρόνια και μετά το ποσό μειώνεται και η πολύτεκνη μητέρα παίρνει 150 ευρώ το δίμηνο. Η χαμηλότερη οικονομική βοήθεια που δίνεται σε πολύτεκνες στο πλαίσιο της Ευρώπης είναι στη χώρα μας. Η Κύπρος επιδοτεί με διπλάσιο ποσό περίπου στα 670 ευρώ και το ανώτερο επίδομα που δίνεται είναι στο Λουξεμβούργο με 1600 ευρώ το μήνα. Δεν ζητάμε να φθάσουμε εκεί, αλλά εν πάση περιπτώσει στις άλλες χώρες το ποσό είναι υψηλότερο. Αυτό αποτελεί ένα στόχο όχι μόνο του συλλόγου μας αλλά και της Ανώτατης Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος προς την εκτελεστική εξουσία, ώστε να εναρμονιστούν στην Ελλάδα τα επιδόματα πολυτέκνων με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πέρα από αυτό, το ποσό δίνεται στους πολύτεκνους εφάπαξ, ποσό για στήριξη με την γέννηση του τέταρτου παιδιού. Στην Κύπρο το ποσό αυτό είναι 27.000 ευρώ , στη Γερμανία 30.000 ευρώ και στην Ελλάδα 2.000 ευρώ μέσω του ΟΓΑ. Αυτές είναι οι διεκδικήσεις μας και μάλιστα και μάλιστα προβλέπονται και από το σύνταγμα. Συγκεκριμένα στο άρθρο 21 του Ελληνικού Συντάγματος αναφέρεται ότι «οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος» και αυτό θέλουμε να διεκδικήσουμε ώστε να έχουμε μια ανάλογη στήριξη.

Όσον αφορά στα αφορολόγητα αυτοκίνητα, ο κ. Τζώγας υποστηρίζει ότι «το ευεργέτημα δόθηκε πρίν περίπου πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουμε μέχρι 2000κυβικά αυτοκίνητο δασμό και πρόσφατα δόθηκε και η δυνατότητα δεύτερου αυτοκινήτου.  Σύμφωνα όμως με τα καινούρια μέτρα που αφορούν στα τέλη κυκλοφορίας και μπορεί μια οικογένεια να μπορεί να πάρει ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, καλούμαστε όμως να να πληρώσουμε τα αυξημένα τέλη. Θα έπρεπε η πολιτεία να μεριμνήσει , ώστε τουλάχιστον για τις πολύτεκνες οικογένειες να μην υπάρχει αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Η Συνομοσπονδία ελπίζω να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ευτυχία τα πολλά παιδιά

Ο κ. Τζώγας προτρέπει τους νέους να κάνουν παιδιά. «Το θέμα είναι μεγάλο. Εκείνο που πρέπει να επισημάνω είναι χωρίς να θεωρηθεί έπαρση, ότι αν δεν υπήρχαν πολύτεκνες οικογένειες, θα μπορούσε να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή του κράτους. Τα διαζύγια αυξάνονται, οι μονογονεϊκές  οικογένειες επίσης, το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι μεγάλο και θα έλεγα ότι ο αμιγής ελληνικός  πληθυσμός συρρικνώνεται , αν δεν υπήρχαν οι πολύτεκνοι. Ως πολύτεκνοι δεν βλέπουμε τα παιδιά ως οικονομικό κόστος , τα πολλά παιδιά είναι ευτυχία και ευλογία θεού. Μεγάλωσα σε πολύτεκνη οικογένεια και θυμάμαι πόσο μας  χαίρονταν  οι γονείς μας ο ένας αδελφός στηρίζονταν στον άλλον, ήμασταν περισσότερο κοινωνικοί, όλοι συμμετείχαμε στις δουλείες του σπιτιού. Θα έλεγα ότι μέσα στην πολύτεκνή οικογένεια αναπτύσσεται ο εθελοντισμός, αλλά και η πολύτεκνη οικογένεια, χωρίς να θεωρηθεί τραβηγμένο, είναι περισσότερο αυτάρκης. Θα έλεγα ότι όλα αυτά έχουν ένα αντίκτυπο στην προσωπικότητα του παιδιού και γενικότερα της κοινωνίας. Ανεπιφύλακτα θα έλεγα στους νέους της  χώρας μας να γίνουν πολύτεκνοι. Βιώνουμε πολύ ευχάριστα συναισθήματα με το μεγάλωμα των παιδιών. Πρόσφατα πριν ένα χρόνο έγινα πολύτεκνος. Είχαμε τρία παιδιά και μετά από χρόνια αποκτήσαμε και το τέταρτο και έχουμε ξανανιώσει όχι μόνο σαν ζευγάρι αλλά και σαν οικογένεια. Ουσιαστικά αυτό το παιδί το μεγαλώνουμε πέντε άτομα

Εκδήλωση του  συλλόγου

Το Σεπτέμβρη ο σύλλογος διοργανώνει μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα προσφέρει σχολικές τσάντες και γραφική ύλη στα παιδιά των πολυτέκνων που θα φοιτήσουν στην πρώτη δημοτικού. Ήδη συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, τον κ. Γιώργο Μηνόπουλο, ο οποίος και μα στηρίζει οικονομικά με το ποσό των 1.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και είμαστε σε συνεννόηση με μια τράπεζα και τον δήμαρχο, αν μπορούν να μας στηρίξουν οικονομικά ώστε να συμβάλουμε με αυτόν τρόπο στην οικονομική στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών γιατί ως γνωστόν ο Σεπτέμβρης είναι ιδιαίτερα επιβαρημένος μήνας  για όλες τις οικογένειες. Κάποια παιδιά που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία πρέπει να πάνε και φροντιστήριο για ξένες γλώσσες. Ο Σεπτέμβριος είναι δύσκολος γενικότερα μήνας. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να απαλύνουμε το κόστος

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.