21 Αυγουστου 2012: 9ο Παγκοσμιο συνεδριο θρακων στις Φερες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Στον τόπο απ’  όπου ξεκίνησε  ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1994  επέστρεψε ο θεσμός του του Παγκοσμίου Συνέδριου Θρακών που έχει χαράξει την δική του πορεία. Το 9ο συνέδριο των απανταχού Θρακών, που έλαβε χώρα στις Φέρες , τη Βυζαντινή πόλη της Βήρας από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου αποτέλεσε βήμα διαλόγου και κατάθεση προτάσεων για το μέλλον του τόπου

Με θέμα « Η Θράκη στο Παγκόσμιο Στερέωμα» το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών αναζητά διοργάνωση , νέο ρόλο και αποτελεσματική παρέμβαση μεταφέροντας στο Ελλαδικό στερέωμα και ειδικότερα στην Αθήνα τις επιθυμίες των απανταχού Θρακιωτών» επισημαίνεται μεταξύ άλλων – σε ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Μηνύματα απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, ενώ το «παρών» έδωσαν βουλευτές του Έβρου εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων των στρατιωτικών και διοικητικών αρχών και των φορέων του τόπου.

Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη  ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο περιφερειάρχης  Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, καθώς και οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ.κ. Δαμασκηνός και Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων.

Την κεντρική ομιλία του συνέδριου εκφώνησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Οι εργασίες του συνέδριου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με εισηγήσεις προτάσεις και παρεμβάσεις συνέδρων για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής ενώ έγιναν αναφορές και στα συμπεράσματα και στα ψηφίσματα προηγούμενων συνεδριών. Μεταξύ των κύριων εισηγητών του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Παναγιώτης Καρακατσάνης  ο οποίος αναφέρθηκε στις «Επιδράσεις  της Ορφικής Σκέψης στη συγκρότηση και εξέλιξη της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας» ενώ για τον «Ξεριζωμό του θρακικού ελληνισμού» μίλησε η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ιφιγένια Βαμβακίδου. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη  «Συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της  Θράκης με αφορμή την εισήγηση του αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μόσχου Πολυσίου. Ακολούθησαν οι ομιλίες από τους ανθρώπους των θρακικών ομοσπονδιών και τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Ακόμη προτάθηκε από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να καθιερωθούν οι Φέρες ως έδρα και τόπος διεξαγωγής του Παγκόσμιου συνέδριου Θρακών καθώς και να οριστεί η μόνιμη γραμματεία συνεδρίου που να επιμελείται την διοργάνωση.

Το βράδυ του Σαββάτου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αφιέρωμα στην ελληνική ρετρό μουσική από την ορχήστρα φίλων Αστικής Λαϊκης  Μουσικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία απαρτίζεται από εθελοντές μουσικούς που δικτυώνονται στο Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με θεία λειτουργία στον Ι.Ν. της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Άνθιμου και την ανάγνωση του ψηφίσματος  του συνεδρίου.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα στο χώρο του συνεδρίου εκτέθηκαν έργα Ζωγραφικής του μεγάλου Θρακιώτη Ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα, ενώ μετά το πέρα των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνέδριου η χορωδία της ενορίας Αγίας  Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως πραγματοποίησε συναυλία στο Υπαίθριο Θέατρο Φερών.

Ευάγγελος Λαμπάκης ,

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

«Θράκη δυνατή για δυνατή Ελλάδα»

Οι εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής  με πάνω από 100 εγγεγραμμένους συνέδρους ενώ εκατοντάδες Θρακιώτες βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Φερών. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος του συνεδρίου Ευάγγελος Λαμπάκης  αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της περιοχής, αλλά και σε υστερήσεις τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε πληγή της Θράκη η, αντίθετα αναβάθμιση της επηρεάζει τον ίδιο βασικό κορμό της χώρας». «Ας ξυπνήσει μέσα μας ο αληθινός δημιουργικός Θρακιώτης για να κάνουμε την Θράκη πάλι δυνατή γιατί μόνο αυτό αξίζει στην Θράκη  μας και σε εμάς τους Θρακιώτες, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια δυνατή Ελλάδα» κατέληξε.

Άρης Γιαννακίδης

Περιφερειάρχης  Α.Μ.-Θ

Ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι κανείς δεν αγαπά περισσότερο την Θράκη από τους Θρακιώτες

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη δημιουργίας μίας νέας πραγματικότητας σε μία νέα Περιφέρεια που θα έχει αναφορές στη  Μαύρη Θάλασσα, στο Δούναβη. «Μια περιφέρεια Κέντρο διαμετακόμισης αγαθών, παροχής υπηρεσιών και διακίνησης εμπορευμάτων.  Μια περιφέρεια με ευδιάκριτη ταυτότητα αναγνωρισμένη διεθνώς που ξανασυναντά την ιστορία της μέσα σε αυτή τη νέα γεωγραφία τη νέα οικονομία. Αυτή είναι η δική μας απάντηση. Η δική μας επανάσταση  εδώ έγκειται ταυτόχρονα και το δικό μας χρέος. Εμείς στην περιφέρεια ΑΜΘ το έχουμε αναλάβει και δουλεύουμε αντιλαμβανόμενοι την συγκυρία και αξιοποιώντας κάθε αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση  μας . Κάθε ευρώ θέλουμε να πιάσει τόπο. Κάθε θυσία του Έλληνα πολίτη πρέπει να έχει αντίκρισμα» , υποστήριξε για να καταλήξει :  Ας κρατήσουμε ζωντανή τη Θράκη που ονειρεύτηκαν οι παππούδες μας μέσα από το δρόμο της προσφυγιάς. Τη Θράκη που στέριωσαν οι πατεράδες μας μέσα από τη βιοπάλη και το σκληρό μεροκάματο. Τη Θράκη που θα κληρονομήσουμε σε αυτήν την υπέροχη και καταπληκτική νέα γενιά. Τους επιστήμονες του αύριο… Ας κρατήσουμε αυτή τη Θράκη στη ψυχή μας . Την αιώνια Θράκη. Ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι κανείς δεν αγαπά περισσότερο την Θράκη από τους Θρακιώτες τους πραγματικούς πατριώτες.

Άνθιμος

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως

Συνεργασία όλων με μέθοδο και προοπτική όχι αυθαίρετα ο καθένας και αποσπασματικά

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου εκφώνησε ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ  Άνθιμος που μιλώντας για το συνέδριο ανέφερε ότι το βλέπει «σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία συναναστροφής επικοινωνίας και διασκεδάσεως, στο περιθώριο ανταλλαγής ιδεών και απόψεων. Η επιτυχία του συνεδρίου μας θα είναι ανάλογη με την επιθυμητή και ιδεατή μας άποψη. Ο μητροπολίτης μετέφερε τον παλμό και τις προσμονές των απανταχού Θρακιωτών τονίζοντας ότι η θρακική γη «είτε λόγω της γεωστρατηγικής  της θέσης είτε λόγω της σύνθεσης  του πληθυσμού της πρωτογενώς η δευτερογενώς θα είναι στο επίκεντρο κάθε ευρωπαϊκής και άλλης πολιτικής παρτίδας πόκερ που θα παιχτεί στην περιοχή». Ο Σεβασμιότατος τόνισε χαρακτηριστικά ότι  «οι πόρτες της Αθήνας έγιναν πολύ βαριές για να τις διαπεράσει ο χτύπος μας» ενώ με έκκληση του προς όλους είπε ας γίνουμε λοιπόν μια πιο δυναμική και συγκεντρωτική  Περιφέρεια που θα εργάζεται και θα λειτουργεί συνολικά ενιαία και γρήγορα. Επιστημονικά επιτελεία, γραφειοκρατικές ομάδες εργασίας ελεγκτικές επιτροπές και ιδιωτικές προσπάθειες. Όχι ο καθένας μας επέχω και διαλογίζομαι μόνος του και για την Επαρχία του αλλά όλοι μαζί ως διαρκές «βουλευμένο σώμα» με κατευθυντήριες γραμμές που θα μας δίδει η Περιφέρεια. Έπειτα θα συλλέγει τις προτάσεις μας, θα τις επεξεργάζεται ,θα τις καταστρώνει, θα τις  συγκρίνει , θα τις συσχετίζει θα τις διαφοροποιεί, θα τις κωδικοποιεί, θα τις αξιολογεί, θα τις κατατάσσει και θα τις κρατά στο Αρχείο της  η Περιφέρεια ώστε «ευκαιρία δοθείσης» να τις εξαπολύει για υλοποίηση

Καμιά αυθαιρεσία προσωπικής εμβέλειας δεν μας καταξιώνει πλέον. Χρειαζόμαστε εντολές και κεντρικό συντονισμό από την περιφέρεια μας για αποδοτικότερα αποτελέσματα . από το Κέντρο ας μην περιμένουμε πολλά πια δεν μπορεί δεν έχει.

Δεν σας ζητώ να κάνετε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων σας κ. Περιφερειάρχα σας ζητώ να μας καθίσετε όλους σε ένα τραπέζι (Μητροπόλεις, Δήμους, Πανεπιστήμιο, όλους)  για να συνεργαστούμε με μέθοδο και προοπτική όχι  αυθαίρετα και αποσπασματικά. Στόχος κανένα πρόγραμμα καμιά δυνατότητα καμιά ευκαιρία καμιά πρόταση να μην χαθεί για την Περιφέρεια μας. Ας φροντίσουμε να κρατηθούμε ψηλά και ενωμένοι στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται, διαφορετικά θα χαθούμε στο πέλαγος της υπανάπτυξης , του εσωτερικού μαρασμού και της επαρχιώτικης ανακύκλωσης.

Το γνωρίζω ότι «είναι περισσότερο δύσκολο να συνεργάζεται κανείς με φίλους παρά με αντιπάλους» (Καρδινάλιος του Ρέτζ) μα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Επειδή όταν το καράβι βουλιάζει, μαζί με το φθηνό κατάστρωμα χάνονται και οι καμπίνες της πρώτης θέσεως .

Απευθυνόμενος ιδιαιτέρως στους συμπατριώτες μας από την αλλοδαπή σας ζητώ να δηλώσετε «παρόν» σε μια τέτοια συστράτευση και να δηλώσετε στο συνέδριο μας αυτό ο καθένας  από εσάς τι μπορεί να συνεισφέρει με βάση την εμπειρία και τις δυνατότητες που έχετε . Κυρίως οι σχέσεις σας με πρόσωπα-κλειδιά σε κάθε χώρο μας είναι χρήσιμη. Εσείς βλέπετε τα πράγματα  απέξω και συνήθως όσοι τα βλέπουν από μακριά τα βλέπουν πιο σφαιρικά

Μάλλον συμπατριώτες για πρώτη φορά η γενέτειρα σας χρειάζεται. Ανασκπουμπωθείτε λοιπόν!

Να κλείσω, με το τηλεγράφημα που έστειλε ο στρατάρχης  Φος στον Πρωθυπουργό Κλέμανσώ: «Το δεξιόν του μετώπου καταρρέει. Το αριστερόν διαλύεται. Το κέντρον υποχωρεί. Ημείς μαχόμεθα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.