9 Οκτωβριου 2002: Νεος χωρος για το Ωδειο του Μενελαου Συκακη

«Στόχος μας η δημιουργία πρότυπου μουσικού εκπαιδευτηρίου στην Κομοτηνή»

  • Καθηγητές μαθητές γονείς, φίλοι της μουσικής συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στις νέες εγκαταστάσεις του ωδείου του Μενέλαου Συκάκη στην οδό Παιωνίου και Χρήστου Τσούντα, για να μοιραστούν τη χαρά των εμπνευστών του χώρου στα εγκαίνια του και να απολαύσουν μουσική από μαθητές και δασκάλους του Ωδείου. Η γιορτή ξεκίνησε στις 6:30 και κράτησε μέχρι τις 11:00 το βράδυ δηλώνοντας τον επιτυχή δίαυλο επικοινωνίας που έχει αναπτύξει το Ωδείο με την τοπική κοινωνία, στα 10 χρόνια δράσης του.

Έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας μαθητές καθηγητές και γονείς συνυπάρχουν αρμονικά ειδικά όταν το πεδίο δράσης και οι κοινή συνισταμένη είναι η μουσική στην νέα κίνηση του Μενελάου Συκάκη να στεγάσει το Ωδείο σε σύγχρονες με νέα αισθητική εγκαταστάσεις, ήταν όλοι εκεί. Η ανταμοιβή τους ήρθε εν πρώτοις από το χώρο διδασκαλίας της μουσικής και άσκησης των μαθητών και στην συνέχεια από το ξεχωριστό πρόγραμμα που επεφύλαξε για τους καλεσμένους του.

Οι μαθητές του ωδείου απέδρασαν από τα «υποχρεωτικά» με ήχους  κλασικής μοντέρνας τζάζ και  λαϊκής μουσικής, κοντά στους καθηγητές τους, τους  κ.κ. Ιγνατάκη, Πολυζώτη , Αθανασιάδη , Πεκονίδη και την κ. Μαρκοπούλου. Ευρεία γκάμα της live ψυχαγωγίας , όπως άλλωστε και οι δυνατότητες που δίνονται στους φίλους του Ωδείου. Το ενδιαφέρον του κοινού συγκεντρώθηκε στην αίθουσα της τεχνολογίας που δίνεται η δυνατότητα πλέον θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ειδικά για την νέα γεννιά η δημιουργία συνθέσεων μέσω μέσω Η/Υ είναι μια απίστευτη πρόκληση . σε 400 τ.μ και σε δύο επίπεδα εκτείνονται οι νέες εγκαταστάσεις του Ωδείου, σε ένα κτίριο με νεοκλασικό χαρακτήρα κατασκευασμένο βάση ειδικών μελετών για να μην υπάρχει η παραμικρή διασπορά και αντανάκλαση ήχου. Οι εσωτερικοί χώροι είναι θερμοί, κατάσταση που εξασφαλίζεται και από τον ιδιαίτερα προσεγμένο φωτισμό. Στο Ωδείο δημιουργήθηκε και αίθουσα εκδηλώσεων που πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ενός συναυλιακού χώρου, έστω και μικρής χωρητικότητας. Οι αίθουσες του ωδείου, όπως σημειώνει ο κ. Μενέλαος Συκάκης αφιερώνονται στην διδασκαλία αλλά και στην μελέτη.

«Οι μαθητές που δεν έχουν το μουσικό όργανο το οποίο μαθαίνουν στο σπίτι τους, αλλά και δεν θέλουν να ενοχλούν τους οικείους τους μπορούν να μελετούν στο Ωδείο καθημερινά από τις 3:00 μέχρι τις 9:00 το βράδυ και το Σάββατο από τις 8:30 το πρωί μέχρι 3:00 το απόγευμα.

Στο ωδείο μας λειτουργεί και το Πρότυπο Κέντρο Αρμονίου, μια ειδική σχολή με συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας, στην οποία διδάσκουν 22 καθηγητές». Το συνολικό δυναμικό της σχολής είναι 250 άτομα.

Τα σταθερά βήματα του Μενέλαου Συκάκη στο χώρο της μουσικής παιδείας έρχονται να εκπληρώσουν τον στόχο του για την δημιουργία πρότυπου μουσικού εκπαιδευτηρίου στην Κομοτηνή που θα δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να απολαμβάνουν συστήματα εκμάθησης μοναδικά στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Στις καινοτομίες του Ωδείου συγκαταλέγεται η σχολή ηχοληπτών, η οποία έρχεται να καλύψει τα μεγάλα ως γνωστόν κενά σε αυτό τον τομέα. «Διδάσκει ο Δημήτρης Βουτσάς ο οποίος σπούδασε στην Αγγλία. Παρέχεται η δυνατότητα θεωρητικής και τεχνικής εφαρμογής των όσων διδάσκουμε. Επιπλέον δημιουργήθηκε στούντιο το οποίο θα λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον και ως χώρος εγγραφών». Ο κ. Συκάκης διαβεβαιώνει ότι θα συμβούν πολλές εκδηλώσεις εντος αλλά και με αφετηρία το ωδείο και ανακοινώνει το πρώτο σεμινάριο με θέμα «Μουσική Πολιτική». Θα λειτουργήσει σύντομα και μάλιστα δωρεάν τμήμα εθνομουσικολογίας, ενώ θα δημιουργηθούν τμήματα μουσικής προπαίδειας και με την χρήση Η/Υ.

Το μεράκι και η σωστή οργάνωση οδήγησαν στη διαμόρφωση των τμημάτων ανάλογα με τον χαρακτήρα, την ηλικία και το φύλλο του κάθε παιδιού.

Σε προσπάθειες τόσο φιλόδοξες και τόσο απαραίτητες για να δοθεί ζωή στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης η ευχή που θα ταιριάζει είναι αυτή που έδωσε στα εγκαίνια ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΚ, κ. Βασίλης Κυπριανίδης: « Εύχομαι αυτό το ωδείο να βγάλει αξιόλογους μουσικούς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.