8 Οκτωβριου 1999: Εκκλησιαστικο ΜουσειοΕφτασε η ωρα της εξαγορας κτισματων

  • Στόχος η προβολή του Βυζαντινού
  • Σχέδια επέκτασης ετοιμάζει η περιφέρεια 
  • Επ αγαθώ των καταστηματαρχών 

Έφτασε η ώρα της εξαγοράς κτισμάτων για την προβολή του αποκατασταθέντος Βυζαντινού Μνημείου Κομοτηνής και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, και προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, όσο και για τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές των γύρω καταστημάτων.

Η επέκταση της διαμορφώσεως του περιβάλλοντος χώρου του εκκλησιαστικού Μουσείου ακολουθεί την εξαγορά των οικοπέδων εκείνων που καταρχήν βρίσκονται ανατολικά τα οποία και εμποδίζουν την προβολή του αποκατασταθέντος Βυζαντινού Μνημείου. Τα τρία ακίνητα (μπουτίκ και καφενείο ) αποτελούν σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Μητρόπολης τον πρώτο στόχο καθώς θα ακολουθήσει, κατά πάσα πιθανότητα και η επέκταση των έργων προβολής. Η θετική για το έργο αυτή εξέλιξη αποτελεί και υπόσχεση  του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σταύρου Καμπέλη ώστε με την εξαγορά και των υπόλοιπων καταστημάτων να δημιουργηθεί χώρος που θα εξασφαλίσει την προβολή του μνημείου ωραία διαμορφωμένος αλλά και θα δίνει την δυνατότητα δημιουργίας επιπλέων χώρων για πιθανή μελλοντική επέκταση των αιθουσών του Μουσείου. Ένα μουσείο που θα αποτελεί δυναμικό οργανισμό και αυτό γιατί θα έχει την δυνατότητα αύξησης εκθεμάτων αλλά και αυτής της λειτουργίας μονάδας μελέτης αυτών. «Αντικείμενο ενός τέτοιου δυναμικού Μουσείου δεν είναι απλά να φυλάσσει ορισμένα πράγματα και να τα εκθέτει αλλά κυρίως να τα μελέτα δηλώνει στον ΠτΘ ο πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης εξηγώντας πως εκείνο που προέρχεται είναι «η αξιολόγηση τους για την προαγωγή των γνώσεων μας για την τοπική ιστορία και για την τέχνη».

Έτσι λοιπόν υποστηρίζουν ασμενώς πως με την παράδοση των σχεδίων θα ακολουθήσει και άλλου είδους εκδήλωση με την οποία αποδεικνύει , εμπράκτως, το ενδιαφέρον  της η Περιφέρεια. « Θέλω να πιστεύω ότι θα αυξηθεί αρκετά το κονδύλιο για να ολοκληρωθεί η δημιουργία μιας θαυμάσιας νησίδας στο κέντρο της πόλεως η οποία και θα αποτελεί έναν ιδανικό χώρο για αυτή.

Χρονοδιάγραμμα και διαπραγματεύσεις

Μια πόλη που αν και δεν έχει την οικιστική πυκνότητα των μεγάλων πόλεων, ωστόσο , δεν μπορεί να περηφανεύεται για χώρους  ανοιχτούς και διαθέσιμους. Ποιο όμως είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ; Η εκταμίευση των χρημάτων θα ξεκινήσει το 2000 έτσι στην διάθεση του φορέα υλοποίησης αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μικρό ποσό (συμβολικό το ονομάζουν) για την οριστικοποίηση της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιες εργασίες θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2000. Εργασίες που προϋποθέτουν την συμφωνία με τους καταστηματάρχες – ιδιοκτήτες – ενοικιαστές. Ποια είναι η διάθεση αυτών; Εν πρώτοις αξίζει να τονιστεί ότι διάκεινται θετικά. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από συζητήσεις που είχε ο ΠτΘ με τους ίδιους. (Η Μητρόπολη επίσημα δηλώνει ‘ότι δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση) . Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ιδιοκτήτριας παρακείμενου καταστήματος ΟΠΑΠ . το σημαντικότερο για εμάς είναι να υπάρξει αποζημίωση ικανή ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε η να βρούμε αλλού επαγγελματική στέγη.  (η ίδια φαίνεται να αντιμετωπίζει και ένα επιπλέον πρόβλημα καθώς ο ΟΠΑΠ απαιτεί ειδική άδεια για την λειτουργία του καταστήματος και η διαδικασία της μεταφοράς είναι έντονα πολύπλοκη και χρονικά μεγάλη ). Ο διάλογος , πριν προηγηθεί οτιδήποτε θεωρείται εκ των ουκ άνευ κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι έτσι μόνο θα λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την προάσπιση των συμφερόντων και των δύο πλευρών, αν και…

«Πιστεύουμε και εμείς ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την πόλη της Κομοτηνής αλλά…» Ένα αλλά που σχετίζεται άμεσα με οικήματα που όχι μόνο ανακαινίσθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και ανεγέρθησαν, εξασφαλίζοντας οι ιδιοκτήτες ειδική άδεια ( τίνι τρόπο αλήθεια; μια που είναι γνωστό ότι το ΙΜΑΡΕΤ , η λειτουργία εκκλησιαστικού μουσείου και η ανάδειξη του χώρου είναι σχέδια που έχουν τις ρίζες τους χρόνια πριν)

Εκείνο , τέλος που θα πρέπει σίγουρα να αναμένεται τις επόμενες ημέρες είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές , ιδιοκτήτες- ενοικιαστές καταστημάτων και Μητρόπολης, διαπραγματεύσεις που η ραστώνη του καλοκαιριού από τη μία και η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου από την άλλη κράτησαν σε μηδενικό επίπεδο. Τα 400 εκατομμύρια ( ύψος του προϋπολογισμού)  είναι ο συνδετικός κρίκος , χρήσιμο εργαλείο για την Μητρόπολη , δέλεαρ για τους κατόχους των κτισμάτων. Όσον αφορά δε την προβολή του αποκατασταθέντος Βυζαντινού Μνημείου Κομοτηνής και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου δεν είναι άλλο από έργο – τελικός στόχος, επ’ αγαθώ  της πόλεως, της κοινωνίας και των πολιτών.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.