8 Δεκεμβριου 2000: Συμφωνια αστυνομικης και τελωνειακης συνεργασιας μεταξυ Ελλαδας Τουρκιας και αλλων εννεα χωρων

Για την διασυνοριακή εγκληματικότητα

Το «πράσινο φώς» για την συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων στο στάδιο των ανακριτικών ερευνών παρέχει η συμφωνία για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας την οποία είχε υπογράψει η χώρα μας και αναμένεται να κυρώσει η βουλή τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο της υποστήριξης του κέντρου για τη συνεργασία στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης (SECI) το οποίο λειτουργεί με αμερικάνικη πρωτοβουλία στο Βουκουρέστι  από το Μάιο του 1999. Στην πρωτοβουλία αυτή εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία παίρνουν ενεργό μέρος η Αλβανία , η Βοσνία , η  Βουλγαρία και η Κροατία, η Μολδαβία , η Ουγγαρία , η Ρουμανία , τα Σκόπια και η Σλοβενία (ενώ μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο Βελιγράδι θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετάσχει και η Σερβία).

Όλες αυτές οι χώρες πέρα από τις διμερείς συμφωνίες αναζητούν και άλλα μέσα για την διευκόλυνση των διαδικασιών εκδόσεως και μεταφοράς των αναζητούμενων, καθώς επίσης και την ταχύτερη εκδίκασης των υποθέσεων που τις απασχολούν. Όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της συμφωνίας (Περί της εκτέλεσης των αιτήσεων συνδρομής), η χώρα που ζητά την συνδρομή μπορεί να διεξάγει έρευνες,εξακριβώσεις, ανακρίσεις κ.λ.π., στη χώρα που απευθύνεται η αίτηση’’.  Τέτοια δυνατότητα όμως δεν παρέχεται από την εθνική μας νομοθεσία, αφού κατά το άρθρο 457 ΚΠΔ: «οι αιτήσεις άλλων χωρών για ποινική δικαστική συνδρομή εκτελούνται από τις ελληνικές ανακριτικές αρχές. Σύμφωνα , πάντως με τον ισχύοντα ελληνικό νόμο , να επιτρέπεται η παρουσία αξιωματούχων της αλλοδαπής χώρας στην Ελλάδα για τη διευκόλυνση των ανακριτικών ενεργειών.

Όπως είναι φυσικό στη «σύγκρουση» Νόμων που θα προκληθεί όταν η συμφωνία της SEGI για την διασυνοριακή εγκληματικότητα κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εκείνες που θα «υποχωρήσουν» είναι οι διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας (αλλά μόνο ως προς τις χώρες με τις οποίες έχει συμβληθεί η Ελλάδα), καθώς ως διεθνή σύμβαση θα έχει αυξημένη τυπική ισχύ στο ελληνικό δίκαιο και θα υπερισχύει των απλών Νόμων του Κράτους.

Υπέρ της Ελλάδας

Οι ρυθμίσεις της συμφωνίας αστυνομικής και τελωνιακής συνεργασίας για τις χώρες της SECI εξυπηρετούν τις ελληνικές Διωκτικές Υπηρεσίες, οι οποίες διευκολύνονται να έχουν άμεση πρόσβαση στο «πεδίο» των ανακρίσεων που διενεργούνται στις συνεργαζόμενες χώρες για μια σειρά από ανοιχτές υποθέσεις ναρκωτικών, κλοπής οχημάτων, διακίνησης λαθρομεταναστών και κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης (δηλαδή, υποθέσεων που λόγω γεωγραφικής θέσης απασχολούν, κυρίως τις Αστυνομικές αρχές της Θράκης).

Σε ότι αφορά ειδικότερα τη συνεργασία με την Τουρκία η συμφωνία παρέχει την δυνατότητα να αναπτυχθούν παραπέρα οι σχέσεις τόσο των αστυνομικών όσο και των Τελωνειακών Υπηρεσιών.

Οι Τούρκοι εκπροσωπούνται στο SECI, κυρίως  με τελωνειακούς και δευτερευόντως με αστυνομικούς.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να παρέχουν πληροφορίες αλλά και αντίγραφα φακέλων, εγγράφων και άλλων στοιχείων σχετικά με τα διασυνοριακά εγκλήματα. Αν ένα κράτος δεν ζητήσει ειδικά πρωτότυπα η αντίγραφα, η αρχή προς την οποία απευθύνεται η αίτησης μπορεί να διαβιβάσει πληροφορίες που βασίζονται σε ηλεκτρονικό αρχείο σε οποιαδήποτε μορφή. Μια άλλη πλευρά της συνεργασίας είναι η συμμετοχή μαρτύρων η εμπειρογνωμόνων στο στάδιο διοικητικών η δικαστικών διαδικασιών. Ένα κράτος μπορεί να καλεί στο έδαφος του για εξέταση υπηρεσιακά όργανα από άλλη χώρα, με τη δέσμευση ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της προσωπικής τους ασφάλειας.

Το άρθρο 10 προβλέπει, τέλος , ότι αν μια κρατική Αρχή προς την οποία απευθύνεται η αίτηση για παροχή συνδρομής θα παραβίαζε την κυριαρχία την ασφάλεια την κρατική πολιτική η άλλο ουσιώδες εθνικό συμφέρων η θα ήταν ασυμβίβαστη με εθνικούς Νομούς και Κανονισμούς τότε μπορεί να αρνηθεί η να αποσχεί από την παροχή συνδρομής η να την παράσχει υπό όρους η προϋποθέσεις. Πρόκειται για μια διάταξη που και σε αυτό το σημείο ευνοεί τη χώρα μας, όπως αναλύθηκε πιο πριν με το ισχύον δίκαιο του κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 457), το οποίο τελικώς μπορεί να επικαλεσθεί η Ελλάδα για να απαντήσει σε ασύμφορα αιτήματα των γειτονικών Κρατών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.