7 Οκτωβριου 2005: Προγραμμα εργων Διευθυνσης Δασων για το 2006

Ζητούν έργα βελτίωσης σε κεντρικούς δρόμους δασοδρόμους  

Το νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης, στην προχθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε το πρόγραμμα έργων και εργασιών και μελετών του έτους της Διεύθυνσης  Δασών Ν. Ροδόπης. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Μιχάλης Καρανικολάου μίλησε για τις πηγές χρηματοδότησης, απάντησε ερωτήσεις νομαρχιακών συμβούλων και σχολίασε τον ελεγκτικό ρόλο της διεύθυνσης επί των εκτελούμενων έργων σε δασικές περιοχές

«Ζητάμε 1.271.000 από το ΠΕΠ και 250.000 ευρώ από το εθνικό σκέλος. Ζητάμε να γίνουν έργα βελτίωσης των κεντρικών δασοδρόμων και να γίνει αποκατάσταση των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα. Το ένα οδικό δίκτυο είναι της Δυτικής Ροδόπης που ξεκινά από το Μέγα Πιστό και καταλήγει σε Κερασιά, Πόα , Διχάλα , Τρίκορφο , Ίασμο. Το άλλο είναι ο δρόμος από Ιάμπολη, Πάτερμα , Μύτικα. Είναι η λεκάνη Σαρακηνής και της κοινότητας Οργάνης. Σε όλα αυτά πρέπει να γίνουν μελέτες βελτίωσης και αποκατάστασης των ζημιών» μετέφερε.

Ο κ. Καρανικολάου στέκεται στα έντονα πλημυρικά  φαινόμενα του καλοκαιριού και των 3 προηγούμενων ετών για να θυμίσει τις επιπτώσεις στο οδικό δίκτυο. «Χρειάζονται γεφύρια, οχετοί και τοίχοι αντιστήριξης» σημείωσε για να εξηγήσει ότι οι όποιοι πόροι πέρασαν στους ΟΤΑ. «Οι δασικοί δρόμοι γίνονταν και συντηρούνταν από την δασική υπηρεσία, αλλά πέρα από τις ανάγκες της δασικής υπηρεσίας εξυπηρετούν και τις ανάγκες των οικισμών, οπότε χαρακτηρίζονται ταυτόχρονα και κοινοτικοί η δημοτικοί. Οι δήμοι και οι κοινότητες παίρνουν χρήματα για την συντήρηση του οδικού τους  δικτύου. Μ αυτή τη λογική σταμάτησε η χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών για την επίλυση προβλημάτων αποκατάστασης μέσα σε δάση που εξυπηρετούν δήμους και κοινότητες .Έμεινε μόνο η συντήρηση τμημάτων τα οποία χρησιμοποιεί η δασική υπηρεσία για τις δικές της και μόνο ανάγκες .

Το πρόβλημα, επομένως, έχει λυθεί με την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση έργων σε δημόσια δάση που εξυπηρετούν τους δήμους και τις κοινότητες».

Πληγή οι αμμοληψίες

η νομαρχιακή σύμβουλος Μαρία Τρυφωνίδου  ρώτησε αν δημιουργούν προβλήματα οι ανεμογεννήτριες η τα λατομεία και αν αυτοί που τα εγκατέστησαν η τα χρησιμοποιούν έχουν προχωρήσει σε αποκαταστάσεις κι ο κ. Καρανικολάου επεσήμανε. «Όταν παίρνουν άδεια επέμβασης σε δημόσια δάση από την νομαρχία υποβάλουν ταυτόχρονα στην υπηρεσία μας  μελέτες περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Οι  μελέτες  εγκρίνονται από το ΥΠΕΧΩΔΈ η από το Ν.Σ. (το οποίο γνωμοδοτεί) και αρχίζουν τα έργα.

Αυτή που ενδιαφέρεται και είναι υπεύθυνη για την τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής  αποκατάστασης για τα δημόσια δάση είναι η δασική υπηρεσία. Μόλις τελειώσουν τα έργα πηγαίνουμε και ζητάμε την αποκατάσταση. Προς το παρόν από τις ανεμογεννήτριες δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα. Οι ανεμογεννήτριες γίνονται πάνω σε κορυφές, τοποθετείται η γεννήτρια. Η όποια ζημιά προκαλείται στους δρόμους πρόσβασης , όπου εκεί υπάρχουν μελέτες και τις εκτελούν, γίνονται στις εσκαφές για να περάσουν οι αγωγοί για να συνδεθεί το παραγόμενο ρεύμα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Όταν δεν γίνονται παρεμβαίνει η υπηρεσία μας.

Τα σοβαρά προβλήματα προκύπτουν στους χώρους αμμοληψίας ότι «αρμόδιοι είναι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της νομαρχίας. Εμείς εγκρίνουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και παρακολουθούμε το έργο μέσω των υπηρεσιών της νομαρχίας πορίσματα ελεγκτικών μηχανισμών δεν είδαμε ποτέ».

Ο κ. Καρανικολάου σημειώνει ότι για να γίνει σωστή δουλεία από την διεύθυνση Δασών πρέπει να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό , αλλά δεν έχουν. «Οι υπηρεσίες άρχισαν να αναδιοργανώνονται. Κάναμε όλη τη δουλειά με 4 ανθρώπους, και για τη διαχείριση και για την προστασία των δασών»

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.