7 Δεκεμβριου 2004: Σπαστε τις προκαταληψεις στηριξτε τη μειονοτικη εκπαιδευση

  • Μήνυμα με παραλήπτες τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη μειονοτική εκπαίδευση των δύο χωρών από την ημερίδα των ΚΕΜΟ και LMV στην Κομοτηνή
  • Ιστορικό πρώτο βήμα για διάλογο ανάμεσα στις μειονότητες της Δ.Θράκης και της πόλης, μένουν όμως για να γίνουν ακόμα πολλά και προπαντός να υποχωρήσει η αμοιβαία καχυποψία και ο στείρος εθνικισμός

Η μειονοτική εκπαίδευση σε Ελλάδα και Τουρκία σε ό,τι αφορά την τουρκο-μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και την ελληνορθόδοξη της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο το Κέντρο ερευνών μειονοτικών ομάδων (ΚΕΜΟ) σε συνεργασία την τουρκική ΜΚΟ Lozan Mubadileri Vakl (L.M.V.), στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κομοτηνής.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια πρώτη απόπειρα δημόσιας καταγραφής σε επιστημονική βάση των εκπαιδευτικών προβλημάτων των δύο μειονοτήτων μετά από μια μακρά περίοδο αμοιβαίας καχυποψίας και αιδήμονος σιωπής για ένα ζήτημα που από καθαρά εκπαιδευτικό εξελίχθηκε σε εθνικό και ενεπλάκη εντέλει στα γρανάζια των διοικητικών γραφειοκρατιών και των εθνικών σκοπιμοτήτων εκατέρωθεν.

Από το πάνελ των ομιλητών πέρασαν εκπαιδευτικοί , ερευνητές νομικοί επιστήμονες πολίτες από τις δύο μειονότητες που κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις απόψεις για το παρόν και το μέλλον της μειονοτικής εκπαίδευσης μεταξύ μας ο συνήγορος του πολίτη κ.Γιώργος Καμίνης ο οποίος προήδρευσε στην απογεματινή συνεδρία, ο πρόεδρος του LMV κ. Isler Umit, o κοινωνιο-γλωσσολόγος  του πανεπιστημίου της Άγκυρας κ. Kelaga Ibrahim, ο πολιτικός επιστήμονας του ΑΠΘ κ. Aarbakke Vemund, ο πρώην βουλευτής κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο ψυχίατρος κ. Ιμπραήμ Ονσούνογλου ο πολιτικός επιστήμονας και καταγόμενος από την πόλη κ. Ηρακλής Μήλας, εκπαιδευτικός από την πόλη κ. Στέλιος Ροϊδης, η εκπαιδευτικός κ. Πηνελόπη Στάθη και πολλοί άλλοι.

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από δεκάδες πολίτες και δασκάλους της μειονότητας αποφοίτους τόσο των τουρκικών πανεπιστημίων όσο και της ΕΠΑΘ.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας εκ μέρους του ΚΕΜΟ ο κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης κ. Γιώργος Μαυρομάτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο κάθε εμπλεκόμενος με τη μειονοτική εκπαίδευση θα πρέπει να ψάχνει λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν και να μην περιμένει την λύση να έρθει έτοιμη από τρίτους παράγοντες. Σημείωσε επίσης ότι παρά το γεγονός πως ορισμένοι νομικοί βάζουν το ζήτημα υπέρβασης της συνθήκης της Λωζάνης μέσα από κείμενα και διεθνείς συνθήκες που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα η μειονότητα δεν θέλει να αποστεί από αυτή τη συνθήκη παρά τις διαβεβαιώσεις που παρέχονται «γιατί φοβούνται ότι  αν παραιτηθούν από την συνθήκη της Λωζάνης θα τα χάσουν όλα».

Αναφερόμενος στην μορφή που θα πρέπει να έχει η μειονοτική εκπαίδευση ο κ. Μαυρομάτης εκτίμησε ότι το δίλημμα για τη μειονότητα είναι αν «θα κλειστεί στο καβούκι για να φυλάξει την ταυτότητα της, η θα ανοίξει για να προχωρήσει μπροστά διακινδυνεύοντας πιθανώς στην απώλεια κάποιων στοιχείων της εθνικής ταυτότητας».

«Πως είναι δυνατόν μια αντίπαλη εθνική παιδεία η τουρκική στη Θράκη και η ελληνική στην πόλη να είναι ενταγμένες στο εθνικό σύστημα παιδείας; Δεν πρέπει να λυθεί το ζήτημα πως θα μπορέσουν να εναρμονισθούν αυτές οι δύο αντιφατικές ταυτότητες και να μπορεί να υπάρχει μια εκπαίδευση τουρκική στην Ελλάδα και Ελληνική στην Τουρκία; Μέχρι πότε θα ταλαιπωρούμαστε με το ζήτημα των καταγωγών , δεν θα πρέπει επιτέλους να βρούμε τελικά τι σημαίνει η εθνική μας ταυτότητα; Δεν θα πρέπει επιτέλους να τη μειονοτική εκπαίδευση, εκεί και εδώ, ως ένα αγαθό που παρέχεται βάσει της γλώσσας και όχι της θρησκείας;».

 

Σε άλλο σημείο συμπερασμάτων του από το συνέδριο κ. Τσιτσελίκης υποστήριξε ότι για να λυθούν τα ζητήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, πρέπει πρωτίστως να αναπτυχθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πλειονότητα και μειονότητα στις κυβερνήσεις, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους φορείς. «Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε, και πρόσθεσε: «εμείς είμαστε κοινωνία των πολιτών και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε ένα άλλο μήνυμα και να δουλέψουμε συγκροτημένα προς αυτή την κατεύθυνση». Να σημειωθεί ότι τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή κ. Ουμίτ Γιαρντίμ και ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ κ. Βασίλης Μπορνόβας.

Το πρόγραμμα «Διαδρομές Πολιτών» που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. θα συνεχιστεί στις 26 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη με θέμα «ΜΜΕ και κοινωνία των πολιτών» και στις 21 Μαΐου θα κλείσει στην Κομοτηνή με θέμα «Θρησκευτική Ελευθερία».

Στο αυριανό φύλλο του ΠτΘ θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε τρείς πολλές ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του Vemund Aarbakke, του Ηρακλή Μήλα, του Στέλιου Ροίδη, ενώ θα παρουσιαστούν και αποσπάσματα από ομιλίες διαφόρων εισηγητών που έθεσαν την προβληματική της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Δάμων Δαμιανιός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.