5 Νοεμββριου 2003: Το «φυσικο» περιβαλλον του παιδιου

Δημοτικό Κολυμβητήριο Κομοτηνής

Το κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο Κομοτηνής, αποτελεί μοναδικό απόκτημα της πόλης στον τομέα του αθλητισμού, από το 1978, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των δύο κολυμβητικών συλλόγων της πόλης του γυμναστικού αθλητικού συλλόγου (ΓΑΣ) «Κομοτηνή» και του Κολυμβητικού Ομίλου Κομοτηνής (ΚΟΚ).

Διαθέτει δύο πισίνες η μικρή με διαστάσεις 12,50χ12,50 ξεκινώντας από βάθος 10 εκατ στο πρώτο σκαλοπάτι μέχρι 1,30 μ και η μεγάλη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων 50μχ25 με βάθος από 1,90 μέχρι 2,70μ. Λειτουργούν τα τμήματα εκμάθησης γα ηλικίες 5-7 ετών φυτωρίου 7-9 ετών προαγωνιστικό για ηλικίες 10-12 ετών, αγωνιστικό για 12 ετών και πάνω. Ο κολυμβητικός Όμιλος πρόσθεσε το ειδικό τμήμα για παιδιά 2 με 5 ετών , την τεχνική κολύμβηση για παιδιά πάνω από 10 χρονών και δημιούργησε την ομάδα πόλο. Συνολικά στους δύο συλλόγους είναι εγγεγραμμένα πάνω από 500 παιδιά κάθε ηλικίας , που αθλούνται από τις 3:30 το μεσημέρι μέχρι τις 10:30 το βράδυ.

Άμεση και στενή είναι η συνεργασία των συλλόγων με το ερευνητικό τμήμα του ΤΕΦΑΑ από το οποίο υποστηρίζονται προπονητικά και τεχνικά.

Το «μονοπώλιο» του κολυμβητηρίου από τα μέλη των δύο συλλόγων δημιουργεί κατ επανάληψη προστριβές με ενήλικα μέλη της τοπικής κοινωνίας , τα οποία διεκδικούν χώρο για την προσωπική τους άθληση.

Οι δύο σύλλογοι δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην άθληση των παιδιών, «που είναι παιδιά δημοτών και κανένα δεν αποκλείεται» επισημαίνουν την σημασία της κολύμβησης στην σωματική διάπλαση των παιδιών , στην διάπλαση ενός χαρακτήρα ευγενούς άμιλλας και ήθους αλλά και την θετική επίδραση στην νοηματική ανάπτυξη του παιδιού . Παράλληλα οι πρόεδροι των Συλλόγων αναγνωρίζοντας «το δίκαιο του αιτήματος των συμπολιτών μας» αιτιολογούν την κατάσταση αναφέροντας ότι ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος, ο χρόνος που διαθέτουν είναι μόνο τα απογεύματα , ενώ είναι συγκεκριμένος και ο χώρος άθλησης. Επίσης επισημαίνουν ότι με η συνύπαρξη ενηλίκων με μικρά παιδιά είναι δύσκολη και ενέχει κινδύνους, ενώ η οικονομική στενότητα και η έλλειψη χρηματοδοτήσεων από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν τους δίνει περιθώρια για απόκτηση ιδιόκτητου χώρου.

Προϋποθέσεις

Ο νέος πρόεδρος του ΓΑΣ κ. Στέλιος Κυριαζίδης υπογραμμίζει «Είναι απολύτως σεβαστό και δίκαιο το αίτημα τους, αλλά υπάρχει πληθώρα παιδιών που αθλούνται και είναι συγκεκριμένος ο διαθέσιμος χρόνος και χώρος που μοιράζονται οι δύο σύλλογοι. Φροντίζοντας την κατά δυνατόν καλύτερη οργάνωση του προγράμματος μας αποφεύγουμε τον συνωστισμό στη μικρή πισίνα με ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης δύο μηνών, ώστε τα παιδιά να περνούν γρηγορότερα στη μεγάλη πισίνα ενώ δώσαμε την κάθε διαδρομή της μεγάλης πισίνας σε 2-3 παιδιά αν και το ορθό θα ήταν σε κάθε διαδρομή να αθλείται μόνο ένας αθλητής. Επίσης οργανώθηκε σε καθημερινή βάση ο χρόνος εκγύμνασης των προαγωνιστικών και αγωνιστικών τμημάτων, ενώ οι ακαδημίες και των δύο συλλόγων όπου βρίσκεται μεγαλύτερος όγκος των παιδιών , να γυμνάζονται τρείς φορές την εβδομάδα εναλλακτικά. Να τονίσουμε ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να προπονηθούν στις συγκεκριμένες ώρες και αυτό δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, λόγω των υποχρεώσεων τους.

Κατά συνέπεια λοιπόν δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να αθληθούν, αλλά έχουν μια άλλη προσέγγιση της κολύμβησης. Για όλους αυτούς νομίζω ότι είναι διαθέσιμα τα κολυμβητήρια του πανεπιστημίου. Πρέπει να γίνει επίσης αντιληπτό ότι έχουμε να κάνουμε με πολύ ευαίσθητες ηλικίες παιδιών, με χώρο κολύμβησης, όπου η είσοδος των ενηλίκων, αν επιτραπεί, θα οδηγήσει στην υιοθέτηση άλλων διαδικασιών επιτήρησης , υγειονομικών ελεγχών που βεβαίως δεν θα έχουν το χαρακτήρα του αποκλεισμού, αλλά διασφάλησης της υγείας των παιδιών».

«Το κολυμβητήριο τους  χωράει όλους αλλά υπό προϋποθέσεις είναι κατηγορηματική απάντηση του προέδρου του ΚΟΚ κ. Χρήστου Ψαθά και αναφέρει το πρόγραμμα τηρείται  «Από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 8:30 πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων στο χώρο του κολυμβητηρίου βρίσκονται τα παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό. Από τις 5μμ-8μμ γυμνάζονται τα μέλη του συλλόγου περπατώ και από τις 6μμ-10:30 ο χώρος χρησιμοποιείται από τους δύο κολυμβητικούς συλλόγους της πόλης. Όποιος θέλει μπορεί να γυμναστεί κολυμπώντας από τις 8:30 πμ μέχρι τις 5μμ που είναι άδειο. Δεν νομίζω όμως ότι είναι συνειδητά αθλούμενοι δημότες περισσότερο πρόκειται για ευκαιριακούς «επισκέπτες» του κολυμβητηρίου.

Αν όμως κάποιοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να θέλουν να κολυμπούν για να γυμνάζονται, μπορούν να οργανωθούν σε ομάδα και να έχουν την απαραίτητη υποστήριξη δηλαδή τον προπονητή τους που θα τους παρακολουθεί, έναν γιατρό για περίπτωση ανάγκης η έστω έναν να ναυαγοσώστη. Εμείς έχουμε να φροντίζουμε την ασφάλεια των παιδιών μας που είναι πολλά και αδυνατούμε να τους προσφέρουμε την ασφάλεια που οι ίδιοι έχουν ανάγκη.

Επίσης θα πρέπει να συμορφωθούν με τους κανόνες ευπρέπειας και υγιεινής που ισχύουν σε ένα κολυμβητήριο , οι οποίοι πέρα από τους προφανείς λόγους υγείας, εξυπηρετούν και την καλή λειτουργία των υδραυλικών συστημάτων του κολυμβητηρίου πχ να φορούν απαραιτήτως σκουφάκι για να μην φράζονται τα φίλτρα. Επιπλέον επειδή στους ενήλικες δίνονται οι μεσαίες διαδρομές θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην άκρη της πισίνας, ούτε υπάρχουν σκαλοπάτια , οπότε το παραμικρό που θα τους συμβεί η ένας κυματισμός από κάποιο παιδί που προσπαθεί ταχύτατα να καλύψει την διαδρομή του και να βάλει σε άμεσο κίνδυνο για την ζωή του. Για αυτό ακριβώς ζητούμε να τον συνοδεύει η δική του υποστηρικτική ομάδα. Εμείς έχουμε κύριο μέλημα τα παιδιά, «φυσικό» περιβάλλον του παιδιού είναι το νερό γι αυτό και σύνθημα μας είναι: ένα παιδί μέσα στο κολυμβητήριο, ένα παιδί λιγότερο στα καφέ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.